CHP’Lİ DURMAZ; İŞÇİLER GAZ ODASI GİBİ YERDE ÇALIŞTI!

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Tokat’ın Çamlıbel ilçesinde bulunan 75 işçinin çalıştığı Kılıç Ayakkabı Fabrikası’nda yaşanan zehirlenme vakasını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Tokat Milletvekili Kadim

10 aydır kilo kaybı, uzuvlarda hissizlik ve yürüyememe gibi sağlık sorunlarıyla mücadele eden işçilerle görüşen milletvekili Durmaz, Avrupa’nın önde gelen bot ve tekstil markalarına üretim yapan bir fabrikada ortaya çıkan endüstriyel sağlık skandalını gündeme getirdi. Solventlerin kullanılması ve işçi sağlığına yönelik ciddi ihlallerin tespit edildiği fabrikada, çözücü kimyasalların normalin çok üzerinde kullanıldığı ve işçilerin sağlığının tehlikeye atıldığı ortaya çıktı.

Milletvekili Durmaz, yaptığı açıklamada, “Fabrikada yapılan kimyasal ölçüm raporunda normalde 1 ppm olması gereken kimyasal oranının 385 ppm olarak ölçüldüğü tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, işçilerin gaz odası niteliğindeki yerlerde çalıştırıldığı gerçeğini gösteriyor. İşçi sağlığı ve güvenliği hiçe sayılarak, çözücü kimyasallara maruz bırakılan işçilere, hala resmi olarak meslek hastalığı tanısı konulmamıştır. 6331 Sayılı İş Kanunu’na göre “Nace kodu” ile tehlikeli işlerde çalışan iş yerinde eğitim verilmesi gerekmektedir. Kanun gereği işçilere kimyasal madde kullanımına dair iş güvenliği eğitimleri verilmiş midir?” dedi.

Durmaz, önergesinde ayrıca işçilere yapılan solvent etkilenmesine bağlı polinöropatisi teşhisine rağmen, hala resmi olarak meslek hastalığı tanısı konulmamış olmasını sorgulayarak, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmadığı sürece işçilerin sağlığının daha fazla riske atılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Milletvekili, işçilerin maddi ve manevi tazminatlarının ödenmesi ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması talebini dile getirirken, iş yerindeki kimyasal madde kullanımı, havalandırma eksikliği, kapasite artışı ve işçilerin sağlık sorunlarına neden olan diğer ihlallerle ilgili belgeleri de istedi. Skandalın ortaya çıkmasının ardından işçilerin tedavi süreçlerinin tamamlanması ve hak kayıplarının giderilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Durmaz, yaşanan bu olayın bir an önce adaletle sonuçlanması için çaba sarf edeceğini ifade etti.

Bu Bağlamda;

1- Soruşturma kapsamında alınan raporda kusurlu bulunan işletme sahipleri hakkında cezai yaptırım uygulanacak mıdır?

2- işçilerin zehirlendiği fabrikada üretim devam etmekte midir?

3- Fabrika sahiplerinin Tokat yöresinde varsa diğer benzeri üretim merkezlerinde iş sağlığı ve güvenliği denetimleri yapılmış mıdır?

Fabrikanın iç mekân yüksekliği, havalandırma sistemi kimyasal üretim için uygun mudur?

4- İşçilerin çalışma esnasında İş Güvenliği ve Sağlığı açısından maske ve eldiven kullanmadan, güvenliksiz çalıştıkları bilgisi doğru mudur?

5- Bahse konu olan iş yerinde, olay öncesi iş sağlığı ve güvenliği denetimleri yapılmış mıdır?

6- 6331 Sayılı İş Kanunu gereğince “Nace kodu” ile tehlikeli işlerde çalışan iş yerinde eğitim verilmesi gerekmektedir. Kanun gereğince işçilere kimyasal madde kullanımına dair iş güvenliği eğitimleri verilmiş midir? Verildiyse bu eğitimler ne zaman verilmiştir? Eğitim sonrası işçiler sınava tabi tutulmuş mudur? İlgili eğitimi hangi kurum vermiştir?

7- AFAD’ın ilgili fabrikada yaptığı kimyasal ölçüm raporu, Savcılık tarafından oluşturulan bilirkişi raporu ve Çalışma Bakanlığı’nın müfettiş raporunu, emsal oluşturmak ve dikkat çekmek adına kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

8- Mağdur olan işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda ne gibi işlemler yapılmaktadır?

9- İşçilerin zehirlenme vakası sonrası bir işçinin yüzde 92 oranında malul sayıldığı doğru mudur?

10- Hastalanan İşçilerin dava açmasına engel olmak için baskı ve mobing yapıldığı iddiaları doğru mudur?

11- Zehirlenme sonrası ağır bedensel hasar gören işçilerin tazminat almadan işten çıkarıldığı, sigortası devam eden bazı işçilerin maaş almadığı doğru mudur?

12- Tokat’ta zehirlenme vakası yaşanan fabrika hakkında Bakanlığınıza kaç şikâyet ulaşmıştır? Bu şikayetlere dair yapılan iş ve işlemler nelerdir?

13- Bahse konu olan fabrikada solüsyon bölümde iş güvenliği için verilen malzeme ücretlerinin İşçilerin maaşından kesildiği bilgisi doğru mudur?

14- İşçilere solvent etkilenmesine bağlı solvent polinöropatisi teşhisi konulmasına karşın, hala resmi olarak meslek hastalığı tanısı konulmamıştır. Yaşanan zehirlenme vakasına meslek hastalığı tanısı koymayı düşünüyor musunuz?