TOKAT JAPON AÇILIMI İLE SAMURAYLARI AĞIRLAYACAK

Türkiye’de 2017 yılından itibaren

Türkiye’de 2017 yılından itibaren tespit edilen tarımsal ürünlere zarar veren ‘Kahverengi kokarca’ böceği ile mücadele devam ediyor. 30 ilde kokarcadan kurtulmak için doğaya salınacak yeni yöntemin etkili olması bekleniyor.

Türkiye ve Avrupa’ya Asya’dan yayılan ‘Kahverengi kokarca’ ile biyolojik mücadele devam ediyor. Tarımsal ürünlere zarar veren bu böcek için 30 ilde doğaya salınacak ‘Samuray arısının’ etkili olması bekleniyor. Türkiye’de birçok ilde kendini istila şeklinde gösteren gaz çıkaran böcek olarak bilinen ‘Kahverengi kokarca’ sıcakların gelmesiyle birlikte kendini gösteriyor. Bu böcekler özellikle içinde bulunduğumuz aylarda üreme mevsimine giriyor ve evlerde sıcak ortamlara girerek çok hızlı ürüyorlar. Halk arasında kokarca adıyla bilinen bu böcek evlere girdiklerinde sinyal yayıp arkadaşlarını davet ediyor. Hava Forum’dan yapılan bilgilendirmede bu böcekle ilgili, ‘Halk arasında gaz çıkaran böcek olarak bilinen pentatomidaelerin sayılarının hızla arttığı raporlanıyor. Sıcak evlere girip hem çabuk üremektedirler gem de sinyal yayıp arkadaşlarını davet etmektedirler. Yanmış lastik, kükürt kokusu yayarlar’ ifadelerine yer verildi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü kahverengi kokarca böceği için kendi laboratuvarında kokarca böceği ile biyolojik mücadele için, Çin menşeli 150 bin samuray arısı üretti. Kahverengi kokarcanın yumurta larvalarına kendi yumurtasını bırakan samuray arıları, kokarcanın çoğalmasını engelleyecek. Geçtiğimiz yıllarda Artvin ve Rize’de doğaya salınan samuray arılarının bu yıl 30 ilde doğaya salınması planlanıyor. Mayıs ayı itibariyle doğaya salınması beklenen samuray arılarının hangi illerde olacağı konusunda net bir bilgi verilmedi. Uzmanlardan illerle ilgili net bir açıklama bekleniyor.