TUSAŞ T925 Helikopterini ilk kez sergiledi

Güçlü Türkiye, güçlü Savuna

Güçlü Türkiye, güçlü Savuna Sanayi ürünlerine her geçen gün yenileri ekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı bünyesindeki firmalar Savunma Sanayisi için yeni ürünler üretmeye devam ediyor.

TUSAŞ’ın ürettiği T925 Genel Maksat Helikopter ilk kez sergilenmeye başlandı.

TUSAŞ, T925 Genel Maksat Helikopterinin tam ölçekli modelini ilk kez Paris Air Show kapsamında sergiliyor. T925, “TC-925” kuyruk numarası ile sergide yer alıyor.

Yarın kapılarını açacak Paris Air Show’a Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), geniş bir ürün yelpazesiyle katılıyor. TUSAŞ tarafından geliştirilen; ANKA, AKSUNGUR, T929 Taarruz Helikopteri, T925 Genel Maksat Helikopteri ve İnsansız Kargo Helikopteri, modelleriyle birlikte statik alanda yerlerini aldılar.

Öte yandan TUSAŞ bünyesinde geliştirme faaliyetleri bir süredir devam eden 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri T925’in birebir ölçülü modeli yani mock-up’ı ise ilk kez görüntülendi. Helikopterin kırmızı-beyaz boyaması, sivri burnu ve heybeti dikkat çekti.

İlk uçuş hedefi 2024

Tolga Özbek’in derlediği bilgilere göre; T129 ATAK’tan geliştirilen transmisyon ve aynı motorlarla TUSAŞ, farklı bir açılım yaparak T625 GÖKBEY helikopterini geliştirmişti. Benzer bir adım bu projede de atıldı. ATAK-2 olarak bilinen T929’un aynı transmisyon ve motor sistemi ile birlikte 11 tonluk bir genel maksat helikopteri tasarlandı.

Bu tasarıma T925 adı verildi. Hedef 2024 yılında üretimin tamamlanarak ilk uçuşun gerçekleştirilmesi.

Daha önceden TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil T925 için ilk uçuş tarihini 18 Mart 2024 olarak açıklamıştı.

Ardadan rampa sistemi

T925 genel maksat helikopterinin 21 kişi taşıyabilecek. Bu açıdan helikopter TSK envanterindeki S-70 Blackhawk veya AS532 Cougar’ın bir üst kapasitesinde bulunuyor.

Helikopter için personel ve malzemenin hızla yüklenebilmesi için gövde arkasında rampa sistemi yer alıyor. Kargo bölmesinde ise T925’in top ve askeri araç taşınabilecek.

T925 helikopterinde GÖKBEY helikopterindeki aviyonik sistemlerinin daha da geliştirilmiş versiyonu olacak.

GÖKBEY ile benzer bileşenleri ile başta geliştirme ve üretim olmak üzere teslimat sonrasında ise kullanıcıya bakım idame ve onarım gibi süreçlerde kolaylıklar sağlanması öngörülüyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com