EDİTÖR

ÖZELLEŞEN ŞEKER FABRİKASI!.

Geçen gün Özelleştirilen Turhal Şeker fabrikasının yapmış olduğu bilgilendirme toplantısı hakkında notlar yazmış idim, yapılan toplantı ve edindiğimiz bilgiler ışığında yazmaya devam edeceğiz.

Turhal Şeker fabrikasının özelleşeceğini öğrendiğimizde bizde şu düşünceleri paylaşmış idik; “Turhal Şeker fabrikası ve ürettiği ürünler stratejik bir fabrika ve üründür, mutlaka bu fabrika özelleştikten sonra çalışmalıdır, çünkü Tokat bölgesi Tarım ve Hayvancılık alanında büyümek zorundadır” demiştik, özelleşmeye karşı olmadığımızı ancak bu fabrikanın çalışması gerektiğini ifade etmiş idik.

Turhal Şeker fabrikasını alan Kayseri Pancar Kooperatifi geçen hafta yaptığı toplantıyı dikkatle izledim ve konuşmacıları dinledim, konuşmacıların soru cevapları bizler için önemli idi özellikle üretici çiftçilerin hepsinin toplantıya iştirak etmesi ve dertlerini orada ifade etmesi bizler için değerli idi.

Turhal Şeker fabrikasının özelleştirilmesine karşı çıkan CHP bir kez daha sınıfta kaldığını ifade etmek isterim, özellikle CHP Tokat Milletvekili sayın Kadim Durmaz’ın Turhal Şeker fabrikasının özelleştirilmesine karşı çıkıp Turhal da ve Tokat genelinde çiftçilerin eylem yapma isteği çiftçiler tarafından destek görmemiştir.

CHP nin özelleştirilen Şeker fabrikalarına karşı duruşu anlaşılır değil CHP bu konuda da yine Gazı Mustafa Kemal’i kullanmaya çalışarak Turhal şeker fabrikasının özelleştirilmesine karşı hareket etmiş, ancak üretici çiftçiler CHP nin tahrikleri sonucu bölgede yeterli ekimi yapmayıp Niksar özellikle üretesi gereken Şeker Pancarını düşük seviyede tutmuş Niksar çiftçisi 33.500 ton taahhütte bulunmasına rağmen fabrikaya 27 bin ton Pancar teslim etmiştir.

Turhal şeker fabrikası özelleşmeden önce çok sayıda hakkında dedikodular çıkartıldı, söylenen sözlerin şu ana kadar geçerli olmadığını görüyoruz.

Turhal Şeker fabrikasını alan Kayseri Pancar Kooperatifi yetkililerinin şu ana kadar sözlerinin yerine geldiğini, taahhütlerini yerine getiren yetkililer çiftçileri de memnun ettiklerini görüyoruz, yapılan toplantıda pek çok üretici çiftçi dertlerini ifade etti, çiftçinin memnun olmadığı tek konu şeker oranının düşük tutulmasından şikayetçi olduklarını gördük, bununda nedeni çok ilginçtir ki, üretilen Şeker Pancarındaki şeker miktarının düşük tutulmasından şikayetçiler, yani Niksar ovasında üretilen Şeker Pancarının şeker oranının düşük olması fiyatlarda önemli etken olduğudur.

Doğru ve yanlışların ortaya konduğu toplantıdan memnun kaldık.

Şeker fabrikalarının neden zarar ettiğini pek bilmeyiz ama, zarar hanesine neden olanların belli bir kısmı çok sulak arazilerde yetişen ve şeker pancarının aşırı büyük oluşu üründeki şeker oranının düşük olduğunun en önemli göstergesi olduğu yetkililer tarafından ifade edilmiştir.

Niksar Ovasında yetişen Pancar üretimi önemli, ancak ürünün aşırı sulanması gereğinden fazla su ürüne zarar verdiğini gösteriyor.

Turhal Şeker fabrikasını alan Kayseri Pancar Kooperatifi yetkililerinin vermiş olduğu bilgilere bakıldığında Niksar Ovasında ciddi sıkıntıların olduğunu görüyoruz, ovada yetişen ürün gövdesinin büyük oluşu ürünün kaliteli olduğunun göstergesinin olmadığını herkes anlamalıdır.

Fabrika bölge şefi Niyazi bey çiftçilere görselli bir sunum yapması sanırım çiftçilerin yaptıkları hataları ortaya koyması bakımından önemlidir.

Pancar ekini yapanlar için Niksar Ovasındaki önemli bir tehlike ortaya kondu ki, Niksar Ovasında KAVAK Ormanı olduğu sürece ne Pancar üreticisi nede Sebze üreticilerinin sağlıklı ve yüksek verimli ürün almaları mümkün olmayacaktır.

Niksar Ovasındaki Kavak üretimi ovanın hava sirkülasyonunun engellediğini ve Cercospera hastalığını ürettiğini, hastalıklı ürünün üreticiye büyük zararlar verdiğini ifade etti.

Niksar Ovasında bulunan Kavak Ormanı konusunda soru cevaplara geçildiğinde bizlerde şu düşüncemizi ifade ettik; “Niksar Ovasındaki üreticiler bu bölgede bulunan Kavak Ormanlarından vazgeçmedikleri sürece asla verimli bir ürün alamayacaklardır, kavak kesimini yapan çiftçilere Tokat Valiliği önemli destek vermektedir, tarlasındaki kavakları kesen çiftçilere Tokat özel İdaresi kavak köklerini sökmekte destek verecektir yeterli sizler bu Kavak dikiminden vazgeçin aksi taktirde yetkililerin ifade ettiği gibi toprakta verimli bir ürün almanız mümkün gözükmüyor, konuyu Vali beye aktardık Niksar Ovasındaki kavak Ormanı mutlaka ortadan kaldırılmalıdır, bu konuda ciddi çalışmaların olduğunu ifade etmek isterim” dedim.

Gerçekten de Niksar Ovasına yazık oluyor, dünyanın en verimli toprakları içinde olan Niksar Ovasında yetişen her ürün ne azık ki hastalıklı oluyor, en kaliteli tohumu ekseniz bile Kavak Ormanlarının ürünlerin kalitesini düşürüyor, bunun en büyük zararını Çiftçiler gördüğü halde neden Kavak dikmekte ısrar ederler bunu anlamak çok zor.

Niksar çiftçisini olumsuz yönde tahrik edip ekim yapmaktan vazgeçilmeli doğru bilgilerle kaliteli ürün nasıl alınır ona bakılmalıdır.

Dünyanın en verimli topraklarına sahip bir bölgede toprak her geçen gün elden çıkarken çiftçileri yanlış yönlendirmelerle üretimden vazgeçirilme hareketleri tüm insanlık için zararlıdır.

Niksar Ovası Büyük Ovalar kapsamındadır, bu ovaya her isteye istediği gibi ürün ekmemelidir.

Niksar’ın ve bölgenin kurtuluşu Kavak dikiminin Niksar ovasından mutlaka kaldırılması gerekir, Kavak ürünü bölge için tabi ki önemlidir ama, Niksar Ovasında yapılmamalıdır.

Kavak dikimi yapan insanlar belli şartları yerine getirmelidir, aslında tarlalara Kavak dikili yapanlarında dikkat etmesi gereken hususları vardır, herşeyden önce Kavak dikimi yapan kişiler diğer tarlalara Güneş ışığını kesmemesi için tarla sınırından her taraftan 5 metre içerde dikmesi gerekir, bir tarlaya tün sınırlarından 5 er metre çekildiğinde tarlaya dikilecek alanların azalacağı için dikim yapan kişiler bu nedenden dolayı da dikimi yapmayacaklardır bu kural uygulansa sanırım Niksar Ovası Kavak Oranı olmaktan kısmen de olsa çıkacak, çiftçiler daha verimli ürünler alacaktır.

Turhal şeker fabrikasının özelleşmesine karşı çıkan siyasetçiler , Niksar Ovasının Kavak Ormanı olmaması için çalıma yapılsa sanırım en büyük iyiliği yapmış olacaktır.

Bizler tabi ki yanlışa DUR!, diyeceğiz ama gerçekten halka fayda sağlayan yanlışlara karşı gelmek en doğru hareket olacaktır.

Günün Sözü: TOPRAK ANADIR, SAHİP ÇIKILMASI GEREKİR.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.