EDİTÖR

FİYAT ARTIŞLARINI KİM ENGELLER?

Çarşı Pazar el yakıyor isteyen istediği gibi fiyatlarda oynuyor.

Çarşı pazarda Sebze ve meyve fiyatları halkın cebini yakarken, canını da acıtmaya başladı.

Hükümet Pazarda ve Marketlerdeki yüksek fiyat artışlarına DUR!, demek için çalışmalar başlatırken yeni tedbirlerin alınacağını ifade ediyor.

Pazar da fiyat artışını durdurmak için üretimin çok olması gerekiyor, marketlerde fiyat artışlarına DUR! demek mümkün, çünkü büyük marketler aldıkları sebze ve meyvelerini Toptancı Sebze halinden almak zorunda başka türlü ihtiyaçlarını karşılamak mümkün değil dolayısı ile Toptancı hallerden çıkanlar belediye kontrolünde satış yapılmaktadır.

Fiyat artışlarına DUR! demek için satış yapanlar mutlaka satış yaptıkları ürünlerin üzerine etiket koymalıdır, satış yapılan ürünlerin etiket kontrollerini mutlaka belediye zabıta ekipleri yapmalı, sabah ilk kontrol yapıldıktan sonra arada bir Pazar yerleri dolaşıldığında satışların kontrol altında tutulması fiyatlardaki artışı engelleyecektir.

Bu hafta Niksar’da Maydanozun demeti  2.5 TL den satıldı daha önceki aylardaki demetten daha az ama daha yüksek fiyata satıldı.

Kış yiyecekleri Kar yağdığında birden yükseliyor, üretici Karlı yağışı ile birlikte tarlalara girmekte zorluk çektiği için fiyatların artışı normal karşılanabilir, bunun ilginç tarafı ise şudur, çiftçilerimiz halen işlerini amatörce yapmaktadır, bu hafta Pırasa 4 TL den satıldı, bir ay sonra Pırasa ürünü bitmeye yüz tutacak kilosu 0.50 kuruşa düşmesi muhtemeldir, Lahana 3 TL den satışı yapıldı.

Kış yiyeceklerinin fiyat artışlarının çok yüksek oluşu hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

Ülkemizde Sebze ve Meyve fiyatlarının kontrollü ve keyfi olarak yükselmesi istenmiyorsa Toptancı Sebze pazarlarının şartlarını ağırlaştırarak pazarlara mal girişini engellemek olmamalı, bilakis temiz satış yerlerini sürekli kontrollü olarak denetlenmesi halinde tüketici daha ucuz mal alma şansı olacaktır.

Toptancı Sebze pazarından alınan malların satış yapıldığı yerler ile, üreticinin satış yaptığı alanlar mutlaka ayrı olmalı, semt pazarlarına önem verilmelidir.

Semt pazarlarının kontrol altında olması halinde ürünlerin fiyatları düşük kalacaktır, aksi taktirde, fiyatların düşmesini kimse beklemesin.

Hükümet konu ile ilgili olarak belediyeler dışında Tarım Kredi kooperatiflerini devreye sokarak çözü bulmaya çalışıyor, Tarım Kredi Kooperatifinin devreye  girmesi fiyatların belli seviyede olmasını sağlar ama, bu kurum şayet satıştan belli bir pay almaz ise fiyatlar aşağı seviyede kalabilir.

Hükümet mutlaka en doğru çözümü bulacaktır, Tarım Kredi Kooperatifleri devreye girip üreticiden direk malları alıp çeşitli bölgelere kendi kooperatifi bünyesinde bulunan satış mağazalarında toptan satış yaparak üreticiye ulaşması sağlanırsa, yine fiyatlar ciddi bir şekilde düşmesi mümkün olacaktır.

Fiyat artışlarının düşmesi için kesinlikle Zabıta müdürlüğü üretim yapanlar ile, tüketici arasındaki kişi veya kurumları ciddi bir şekilde denetleme yapması halinde fiyatlar düşük olacaktır.

Belediyeler konuya ciddi bir şekilde eğilirse, yani takip ederse fiyatlar düşecektir, ayrıca Pazar yerlerinde köylü pazarındaki fiyatlarla, diğer satış yapan pazarcıların arasında olan kişiler fiyatların düşmemesi için çalışma yapan kişiler devreden mutlaka çıkmak zorundadır, pazarda ucuz mal satan kişilere yapılan baskılar ortada kalktığı taktirde yine rekabet içindeki kişiler ürünlerin ucuz mal satması da sağlanacaktır.

Bu ülkede üretim yeterli seviyede olmadığı sürece, az üretimin yapıldığı bir ülkede pazarlarda ucuzluk beklememek gerekir.

Günümüzde gençler sürekli köylerden göç ediyor bu göçün önlenmesi için mutlaka çözümler üretilmelidir, köy ve kasabalarda ve hatta şehirlere ait en verimli araziler ekilip biçilmiyor ve boş araziler varlığı üretimin azlığını ortaya çıkartıyor, köylerin ve kasabaların boşalması önlenmeli gençlerin özellikle Seracılığa yönlendirilmesi sağlanmalıdır.

Bu ülkede hangi ürün veya sektör olursa olsun mutlaka üretmek zorundayız, bir dönemler gençleri ve halkı Tarımdan soğutma politikaları ne yazık ki hayat bulmuştur, bugün tarım arazileri boş kalmış ise Tarım üretimi yapıp da ne yapacaksınız?, siz 1 kamyon Domates üretirken Avrupalı bir elin içi kadar teknolojik üretiyor sizden daha çok para kazanıyor” sözleri toplumda karşılık bulmuş ve üretime   en büyük darbe vurulmuştur.

Avrupalı veya teknolojide gelişmiş ülkeler, günümüz teknolojisini en üst seviyede üretirken teknoloji ile birlikte tarım ve Hayvancılık konusunda da yine en yüksek üretimi yaparak he teknolojide öncü hem de Tarım ev hayvancılıkta öncülük yapmaktadır.

Bizde bir söz vardır “delinin birisi kuyuya bir taş atar, kırk akıllı çıkartamaz” Tarımda da böyle olmuştur, birileri tarımdan insanları soğutmak için olağan üstü çalışma yapmışlar; köyde ne işin var, gir şehirde kapıcı ol “ sözleri ile algı yapmışlar bu sözler hayat bulmuş ve köyler boşalmıştır.

Niksar Ovası dünyanın en verimli ovası konumunda iken ne yazık ki yeterli Domates üretilmediği için ülkemizin en kaliteli Domates Salçası üretilemiyor, Niksar Ovasında sanayilik Domates üretimi kısıtlı hale geldiği için Olca Salça üretimi durdurdu.

Niksar Ovasında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır, bu şehirde 2-3  ürün alınması gerekirken, çoğu zaman 1 ürün alınarak üretim yapılmaktadır, üretimin az olduğu bir ülkede ucuzluk beklemek biraz hayalcilik olur.

Ülkemizde üretimin mutlaka üst seviyede olması için çalışma yapmak gerekir, fiyatlar yüksek diyerek yurt dışından mal ithal etmek belki geçici olarak doğru olabilir ama, sürekli yurt dışından mal getirmek, “halka ucuz tüketim yaptıracağız” demek bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür.

Hükümet geçici olarak fiyatların kıs dönem içinde düşük olmasını sağlayabilir ama, uzun vade için mutlaka üretim yaptırmak zorundadır.

AK parti ülkemizdeki arazilerin küçük parçalara bölünmesini önlemiştir, çokta doğru bir çalışma yapmıştır, AK Parti Tarım konusunda önemli bir hamle daha yapmalıdır, tarım arazilerinin boş kalmaması için mutlaka ciddi bir çalışma yapmalıdır, aksi taktirde fiyatlarda istikrar olmayacaktır.

Günün Sözü: TARIM DA ÜRETİM ÜRETİM ŞART.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.