EDİTÖR

DOĞAYI KORUMAK GÖREVİMİZDE!.

        Ülke genelinde paralı poşet uygulaması başladı.

         Paralı poşet uygulamasının vatandaşlara olan baskısı hiç hoş değil, vatandaşın sırtından para kazanan işletmeler haksız kazanç elde edeceğini düşünüyoruz.

         Marketler kendi reklamlarını yaparak poşetleri para ile verirken, harcadıkları poşetlerin parasını zaten masraf kalemlerinden düşüyorlardı, maliyeti 3-5 kuruş olan baskılı poşetlerden dolayı işletmeler, yaptırıp dağıttıkları poşetlerin paralarını vergiden düşüyor, ayrıca vatandaştan aldıkları paralar ile haksız kazanç elde etmiş oluyorlar.

         Paralı poşet uygulamasının gerekçesi Doğanın daha fazla kirletilmemesi olarak ifade ediliyor, Doğanın kirletilmemesi için yapılan her mücadeleye bizler varız tabi ki, ama marketlerdeki poşetlerin paralı satılması ile poşet kullanımı ne kadar azalacak?

         Bu ülkede Doğanın kirletilmemesi için ilk önce belediyeler yaptıkları yanlıştan dönmeleri gerekiyor, belediyeler halen Katı ve sıvı atıkları Doğanın en güzel yerlerine bırakarak yollarına devam ediyorlar.

         Niksar’da toplanan katı atıklar yani Naylon poşetler ve benzeri atıklar nereye bırakılıyor? sorusunun cevabını vermek çok zor değil, Niksar Belediyesi halen katı atıklarını Kelkit Irmağı kenarında bulunan bölgeye bırakmaktadır, buradaki atıkların belki bir kısmı bazı kişiler tarafından toplanmaktadır ama çoğunlukta Doğayı kirleten her ürün Kelkit Irmağını kirletmeye devam etmektedir.

         Doğaya sahip çıkan belediyeler  ve sahip çıkmayan belediyeler var. Tokat Belediyesinin yapmış olduğu uygulamadan bahsetmek gerekir.

         Tokat belediyesi çeşitli bölgelerde katı atıkların toplanması için ciddi çalışmalar yaptığını görüyoruz, her katı atığın toplanması için yaptıkları uygulama içinde en dikkat çekici çalışma Pet Şişelerin toplanma çalışmasıdır.

         Tokat Belediyesi pet şişelerin toplanması için çeşitli bölgelere özel yapılmış ve Pet şişe resmi ile insanların dikkatini çeken kapları bölgelere koyarak insanların Doğaya sahip çıkmasını sağlamış.

         Tokat Belediyesinin yaptığı çalışmayı Niksar belediyesi daha önce yapmalı idi, zaman geçmiş değil Niksar’ın belli bölgelerine Pet Şişe toplama sepetleri konmalı Pet Şişelerin çevreye daha fazla zarar vermemesi sağlanmalıdır.

         Marketlerin almış olduğu paraların yükü vatandaşın sırtına vurulmuş bir yüktür, marketler aldıkları her kuruşun tamamını devlet adına almış olsalar ve bu paraları da devletin hazinesine yatırsalar burada halk olarak tepki verilmezdi, sonuçta  Doğa felaketleri ile mücadele eden devletimiz veya hükümetimizdir, Hükümetin alınan paraların tümüne el koyması doğru olacaktır, lakin marketler kendi reklamlarını yaparken reklam parasını bizlerden almaya başladı.

         Peki Marketlerin her poşet başına aldıkları 25 kuruşluk ödeme ülkemizdeki Doğa felaketini önleyecek midir? Pet Şişe felaketini nasıl önleyeceğiz?

         Ülkemizde Naylon Poşetlerin az kullanılacağı düşünülerek yapılan çalışmanın çok isabetli olduğunu düşünmüyoruz, marketlerde yapılan alışverişlere verilen tepkilerden dolayı Marketlerden alışveriş yapanların az poşet aldığı haberlerinden dolayı belli katkı sağlanmış olabilir ama, büyük marketlerin dışında küçük bakkallar, manavlar ve pazar yerlerindeki alış verişlerdeki poşetler ne olacak? marketler kadar pazar yerlerinde satılan ürünlerle alınan poşetlerin kullanılmasının az olmadığını düşünüyoruz.

         Bizler her hafta pazartesi pazarına giderek sebze ve meyvelerimizi alıyoruz, Pazar yerlerinde alışveriş yapanlar poşetler dolusu  ürünler alarak evlerinin en çok ihtiyacını alıyor, marketlerden alış veriş yapan insan sayısının manav ve pazar yerlerden yapanlardan çok olduğunu düşünmüyoruz.

         Ayrıca Marketlerdeki alış verişlerden alınan her poşet karşılığı 25 kuruşların diğer alış verişler içinde geçerlimi? Şu ana kadar mağazalardan yapılan alışverişlerden dolayı hiç kimse 25 kuruş ödemedi, o zaman ortaya çıkan manzara şudur büyük marketler zincirlerini belli bir masraf kısmı vatandaşın sırtına yapıştırılmış oluyor, keşke alınan 25 kuruşun tümü devlete gitse o zaman yapılan çalışanın noksanlıkları ile birlikte doğru olduğuna kanaatimiz tam olacaktır.

         Vatandaş olarak marketlerden yapılan alışverişlerin karşılığı 25 kuruşların tümü devlete giderse Doğanın yıpranmaması adına yapılan çalışmayı alkışlarız, çünkü vatandaş yüzlerce lira alışveriş yaparken 25 kuruş ödemek yani marketlere havadan ödenmesi istenen parayı ödemek istemeyecektir.

         Doğanın korunması adına, yaşanacak çevre felaketlerinin yaşanmaması için ilk önce belediyeler katı atıklarını doğaya atmamaları sağlanmalı, sonra pet şişeler olmak üzere naylon malzemelerin toplanması için beledilere özel çalışma yapmalıdır bu çalışmaları bizler Niksar Vakfı olarak bir dönem yaptık ve de Niksar’da başarılı olduk, toplanan pet şişeler ve naylon satışlarından elde edilen küçük gelirler ile öğrencilere burslar verilmeye başlandı, bu çalışmaları cam şişelerde dahil idi, belli bir süre sonra Niksar Belediyesi “bu işi biz yapalım” dedikleri için işi Niksar Belediyesine bıraktık belediye yetkilileri işi 2-3 sene yaptı sonra onlar vazgeçtiler.

         Amaç Üzüm Yemek ise mesele yok o zaman Doğayı kirleten, zarar veren her nokta ile mücadele yapalım, ama Doğanın korunması adına belli kesimleri zengin etmek, servetlerine servet katmak için yapılan çalışmaya bizler destek vermeyeceğiz.

         Bizler zaten Doğanın kirlenmemesi için, Doğanın tahrip olmaması için çalışmayı her zaman yaptık yapmaya da devam edeceğiz.

         Yıllar önce bazı bayan arkadaşlara şu teklifi yaptım; “artık evlerinizde alışverişlerde kullanılan File yapın satın bende sizlerin reklamını ücretsiz yapacağım” dedim, bu konuda bir iki bayan çalışma yaptı, kendilerinden çok sayıda File aldım insanlara hediye ettim, elde kalan 2 File kalmış bundan sonra o Fileler ile ve evimde olan Heybe ile alış veriş yapmaya karar verdim.

         Hani derler ya; “Sakalım yok ki lafım dinlensin”, bizlerin sözlerinin zaman içinde hayat bulması bile güzel, keşke yapılan çalışmalar kısa süreli değil de uzun vadeli olsa, köklü çözümler buluna bilse, lakin günü birlik yapılan çalışmalar insanlara inandırıcı gelmiyor.

         Doğanın daha fazla tahrip olmaması için hem naylon poşetlerle, hem de Pet Şişelerle mücadele yapılmalı, Niksar Belediyesi de Niksar’da kullanılan Pet Şişelerin toplanmasına acilen katkı sağlayarak bunların bir makine vasıtası ile öğütülmesi için öğütme makinası alıp geri dönüşüm yapılması sağlanmalıdır, ciddi çalışma yapmak isteyenlere bir önerimizdir.

         GÜNÜN SÖZÜ: DOĞAYI KORUMAK İSTEYEN GERÇEKLERİ YAŞAR

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.