2023 Yılında İhracat Rekor Kırdı

2023 Yılında İhracat Hedefleri!.

2023 Yılında İhracat Hedefleri!.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılı İhracat Hedefleri hakkında önemli açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “2023 yılı ihracatımız geçen yıla göre %0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. İnşallah çok daha yüksek rakamlara, çok daha göz kamaştırıcı neticelere hep birlikte ulaşacağız. 2023 senesi, ülkemiz açısından gerçekten zorluklarla, sıkıntılarla, deprem başta olmak üzere pek çok imtihanla geçen sancılı bir yıl oldu. Bu süreçte sadece bölgemizdeki belirsizliklerle mücadele etmedik, aynı zamanda ülkemiz ekonomisine 104 milyar dolarlık ilave fatura yükleyen 6 Şubat depremlerinin olumsuz sonuçlarıyla da mücadele ettik.

Küresel ekonomide Kovid-19 salgınıyla başlayan, Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşen, Gazze’deki katliamlarla yeni boyutlar kazanan sarsıntılar ise hâlen devam ediyor. Tüm bunlara rağmen dış ticaretimizi geliştirmeye verdiğimiz emeğin ve önemin meyvelerini hamdolsun özellikle ihracatta topluyoruz. 2023 yılı ihracat rakamımızla Orta Vadeli Program’daki 255 milyar dolarlık ihracat hedefimizi aştık. Dış ticaret açığımız, geçen yıla göre %3,2 oranında geriledi. İhracatta en büyük ortağımız olan Avrupa Birliği, toplam 104,3 milyar dolarla yine ilk sırada bulunuyor.

İhracatımızda değer bazında artışta öne çıkan ilk üç ülke şu şekildedir: %63,4 ile Birleşik Arap Emirlikleri, %16,9 ile Rusya Federasyonu ve %150,4 oranında artışla Suudi Arabistan… Katma değer olarak da artan ihracatımızın kilogram birim kıymeti %8,8’lik yükselişle 1,6 dolara çıkmıştır. Hükûmete geldiğimizde yalnızca 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımızı ise 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde 85 milyar doların üzerine taşıdık. İnşallah 2024 yılında çok daha büyük başarılara birlikte imza atacağız. Biz 2024 yılında mal ve hizmet ihracatımızı 375 milyar doların üstüne çıkarabileceğimize inanıyoruz.

Hedefimize yürürken ihracatçılarımızın yanında olmayı hep sürdüreceğiz. İnşallah sene sonunda belirlediğimiz hedefleri de aşan bir ihracat rekorunu kırmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız. Günümüzün belirsiz siyasi ve ekonomik şartlarında ihracat yapan, katma değer üreten, istihdam oluşturan, ülke ekonomisine katkı sağlayan tüm ihracatçılarımızla gurur duyuyorum” dedi.

(Haber Merkezi)