Son günlerde haberlerde sık sık duyduğumuz, can ve mal kayıpları yüzünden gündem olan bir konu başlığı.
Yangın haberlerine çoğumuz acı ve üzüntü içinde bakıyoruz. Peki önlem almanın daha kolay olduğu yangın konusunda ne derece bilgili en önemlisi de bilinçliyiz.
Maalesef toplum olarak ‘ bize bir şey olmaz’ dediğimiz ve yasak savma olarak gördüğümüz konuların başında yangın ve yangınla mücadele gelmekte.
Önlemek her zaman daha ucuza mal olsa da proaktif bir yaklaşım yerine çoğu konuda olduğu gibi yangın konusunda da reaktif bir tavır sergilemekteyiz.
Halbuki alacağımız basit önlemler bile bizi çoğu tehlikelerden korumakta.
Bilinçsizce söndürmeden attığımız sigara, kibrit, kırık cam parçaları, takılı bıraktığımız elektrik prizi, gaz kaçağını çakmakla kontrol etmemiz, telefona dalıp altını açık unuttuğumuz bir yağ tavası. Tüm bunlar bir anda tüm mal varlığımızı alıp götüren hatta can kayıplarına neden olan o küçücük sandığımız ihmallerimizdir.
Gün olur kırık bir cam parçası, söndürmeden atılan bir sigara milyarlarca hektarlık can damarlarımız olan ormanlarımızı (akciğerlerimizi), açık unuttuğumuz ocak, gaz kaçağı, fazla güç yüklediğimiz elektrik kabloları, periyodik bakımlarını ihmal ettiğimiz elektrik tesisatı vb. nedenlerle yitirdiğimiz binlerce can ya da mal varlıklarımız. Önlenemez sandığımız aslında tehlikenin önceden sinyaller verdiği fakat bizim anlamakta geciktiğimiz küçük ip uçları.
Her zaman şuna inanmışımdır. Küçük şey yoktur. Büyük sorunlar her zaman küçük şeylerin ihmal edilmesi sonucu oluşur. Sizi yere yıkan yumrukta aslında göremediğiniz ya da görmezden geldiğiniz yumruktur.
Bu nedenle birkaç yazı dizimde sizlerle Yanma ve yangın nedir? Yangın sınıfları ve Yangın söndürme maddeleri, yangın söndürme prensipleri, yangın nedenleri vb. konularını işleyerek bir farkındalık oluşturmak istiyorum.
Öncelikle yanmanın Kimyasal bir olay olduğu konusundan hareketle, yanmayı şu şekilde tanımlaya biliriz.
Belirli bir dereceye kadar ısı almış maddenin oksijen ile birleşerek kimyasal değişikliğe uğramasına YANMA denir.
Yanma olayının gerçekleşebilmesi için YANICI MADDE-OKSİJEN VE ISI üçlüsünün bir arada olmaları gerekir. Üçlü sac ayağı olarak düşündüğümüzde ayaklarından birinin olmaması durumunda; yanıcı madde-oksijen ve ısıdan birinin aynı ortamda bulunmaması halinde yanma olayı gerçekleşmez.
Bunlar yanmanın koşulları olarak adlandırılmaktadır.
Bu temel kavram hem yanma hem de yangın için çok önemli kavramdır.
Yanmanın veya yangının önlenmesinde, söndürülmesinde bize yol gösteren bir husustur.
Yangın ise yanma olayının kontrol dışı gelişen ve önlenemeyen halidir.
Unutmayalım ilk dakikalarda sündürülemeyen yanma cehennemin ta kendisidir.
Bu sebeple ilk saniyelerde yapacağımız doğru, bilinçli ve etkili müdahale çok önemli.
Bir yangını söndürebilmek için yanmayı oluşturan unsurlardan birinin yok edilmesi gerekmektedir. Kısaca ISI – OKSİJEN – YANICI MADDE – ZİNCİRLEME REAKSİYON ‘lar dan herhangi birini ortadan kaldırmamız gerekir Yanıcı maddenin cinsi, yangının sınıfı ne olursa olsun söndürme yöntemi ve prensipleri aynıdır.
Yani amaç, yanma üçgeninin oluşumunu bozmaktır.
Öncelikle yangın sınıflarını ve doğru Yangın Söndürücü ve müdahale şekillerini öğrenmeli ve öğretmeliyiz.
İlk olarak yangın sınıflarından başlamak isterim.
Doğada maddeler, katı, sıvı, gaz olmak üzere üç halde bulunur. (bir de plazma şekli bulunmakta).
TS EN-2 Standardına Göre Yangın Sınıfları şu şekildedir.
A Sınıfı Yangınlar: Normal olarak kor halinde yanan genellikle organik yapıdaki katı madde yangınları.
B Sınıfı Yangınlar: Sıvı ve sıvılaşabilen katı madde yangınları.
C Sınıfı Yangınlar: Gaz yangınları.
D Sınıfı Yangınlar: Metal yangınları.
F Sınıfı Yangınlar: (Mutfak ve Kızartma Yağı Yangınları)
Etkili ve güvenli bir şekilde can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi, için bu sınıfları teker teker inceleyerek Yanma – Yangın ve Yangın Yerindeki Tehlikelerin öğrenilmesini sağlamaya çalışacağım.
Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere güzel günler dilerim.
Sevgiyle kalın…
YORUMLAR