Tuva Türkleri-Tывалap (Tiva Cumhuriyeti)

Türk Dünyasını tanımaya devam
Türk Dünyasını tanımaya devam ediyoruz. 
Tuva Türkleri-Tывалap (Tiva Cumhuriyeti)
Başkent: Kızıl
Nüfus: 308.557
Yüzölçüm: 170.000 km²
Dil: Tuva Türkçesi
Din: Şamanizm/Göktanrıcılık
Kuruluş: 1993
Etnik Dağılımı:
Tuvalar % 82
Ruslar % 16.3
Diğerleri % 1.7
Tuva Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nda Güney Sibirya’da özerk bir Türk cumhuriyetidir. Tuva cumhuriyeti, adını, Türk halklarından biri olan “Tuvalar”dan alır. “Tiva Cumhuriyeti” olarak da Türkiye
Türkçesinde kullanımı vardır.
**Bazı bilim adamları tarafından yapılan hesaplamalar neticesi Asya kıtasının doğu-batı uzantısında tam orta noktasının Tuva Cumhuriyetindeki Kızıl şehri olduğu belirtilir.
Tuvalar, “Soyotlar” ya da “Uryanhaylar” olarak da bilinir. Büyük bölümü Rusya Federasyonu’na bağlı Tuva Cumhuriyeti’nde, küçük bir bölümü ise Moğolistan’da yaşayan ve Moğolcadan etkilenmiş bir Türk dili konuşan halktır. Yenisey Irmağının kaynak sularının arasında, hem Sibirya taygasının, hem de Orta Asya bozkırlarının özelliklerini taşıyan bir bölgede yaşarlar. Geleneksel uğraşları avcılık ve çobanlıktır; kollektif tarım 1950’lerin başından bu yana önem kazanmıştır. Darı üretimi ve balıkçılık öteden beri önemini korumaktadır. Geleneksel Tuva barınakları step bölgelerine özgü “yurt” adı verilen keçe çadırlarla, ağaç kabuğundan yapılma, Sibirya’ya özgü huni biçiminde çadırlardan oluşur.
17. yüzyıldan sonra giderek Rus kültürünün etkisinde kalan Tuvaların geleneksel toplumsal örgütlenmeleri “boy” (aşiret) sistemine dayanır, geleneksel dinleri ise “şamanizm’dir. Günümüzde Rusya Federasyonu’nda yaklaşık 180 bin, Moğolistan Halk Cumhuriyetinde ise 24 bin kadar Tuva yaşamaktadır.
Tuva Cumhuriyeti’nde eğitim öğretim Rus dili ile yapılmaktadır. Tuva
Türkçesinin konuşulma oranı yüksek olsa da bu oran azalabilir. Tuvada milli hareket bir dil ve kültür hareketi olarak başlamıştır. 1989 yılında başkent Kızıl’da bir ortaokulun Tuvaca eğitim veren bir okula dönüştürülmesi için kampanya başlatılmıştır. Kampanyayı gerçekleştirenler 25 Ekim 1989 yılında Tuva Sosyal Merkezi’ni kurmuşlardır. Merkezin önderliğine de 39 yaşındaki dilbilimci Tuva Türk’ü “Kadir-ool Biçeldey” geçmiş ve Biçeldey aynı yıl Tuva Halk Cephesi’ni kurmuştur. Sonra ad değiştirilerek Demokratik Orak Hareket adını almıştır. Tuva’da demokratikleşmenin önündeki en büyük engelin bürokrasi olduğu vurgulanmıştır. Eski komünist partisine ait uygun binaların kültürel ve diğer faaliyetler için kullanılması talep edilmiştir. Tuva’da 157 ortaokulda (6.600 öğrencisi), 6 teknik okulda (4.000 öğrenci), 1 üniversitede (2900 öğrencisi) bulunmaktadır. Yılda, Tuvaca çok sayıda kitap, 2 dergi, 5 gazete yayınlanır. Her 10 bin kişiye 36 doktor düşmektedir. Sağlık hizmetleri devletin tekelindedir.
Rus Mezalimi:
Tuva’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği egemenliğinden önce 1928 yılında 4813 lama (din anlatıcı kişi) ve 28 Buda dini ibadet yeri vardı. Bunlar aşamalı olarak azaltılmış ve son olarak 1950 yılında da son “hüree”(Buda dini ibadet yeri) de yok edilmiştir. Tuvada Sovyet etkisi ile sistemli bir şekilde Şamanların halk arasındaki itibarı zedeletilmiş, aydınlar ve din adamları öldürülmüştür. Baskı ve yasaklar aşırı artmıştır. Türkiye ile yaklaşık olarak aynı sayılan Latin Alfabesi yasaklanmış ve yerine Rusların milli alfabesi olan Kiril alfabesi dikta edilmiştir. Tuva’ya komşu Hakas ve Altay ile Saha Kiril Alfabelerinden ayrı harflerin olmasına en yüksek oranda çalışılmıştır. Rus ve Ukraynalılar Tuvaya yerleştirilmiş, sanayi dalında işler öncelikli olarak Slav kökenlilere verilmiştir. Tuva Türklerinin nüfus oranı % 85’ten böylece % 57’ye kadar düşmüştür. Tuva’nın Sovyetler Birliğine dahil edildiği 1944 yılında Tuva’nın nüfusunun yaklaşık % 85’i Tuva Türkleri idi. 1959 yılında ise Tuva Türklerinin nüfus oranı % 57 olmuştur. Tuvaların yüksek doğum oranının etkisiyle 1989 yılında Tuva Türk nüfusu oranı % 70’e yükselmiştir. Günümüzde bu oran % 90 kadar olmuştur. 1989 yılında Tuva yöneticilerinin çoğunluğu Ruslardan oluşmasına karşılık günümüzde neredeyse hemen hemen hepsi Tuva Türklerinden oluşmaktadır. 1990 yılının yaz ayında Hovu- Aksu şehrinde Tuva Türk gençleri ile Rus sivil güvenlik görevlileri arasında başlayan çatışmalar Tuva’nın başka yerlerine de yayılmıştır. Tuva, Sovyetler Birliği’nin “sıcak noktası” olarak kalmıştır. Rusların baskıcı politikaları daha da artmış Tuva Türklerinin faşistlikle, şovenizmle suçlamaya başlamışlardır. Fakat Rus basınının etkisi ters teperek Tuvaların arasında milli bilincin yükselmesine sebep olmuş ve Tuva’daki Rus kökenli 3000 kişi Tuva’yı terk etmiştir.
Tuvaca:
Tuvaca, söziçi ve sözsonu “d” seslerinin durumu açısından ele alındığında Yakutçaya, “y-” sesinin “ç-” sesine gelişimi açısından Hakasçaya yakındır denebilir.
Tuvaca şimdi Kiril Alfabesini kullanmadan önce Latin Alfabesini kullandılar. Latin Alfabesinden önce Uygurlardan Moğollara geçen Uygur Alfabesini (bu alfabe aslında Sogdlardan alınmıştır denilir) kullandılar. Tuvaların şu anda kullanmadıkları Göktürk Alfabesi milli alfabeleridir.
Tuvaca Sayılar:
0 Tik
1 Bir
2 İyi
3 üş
4 Tört
5 Beş
6 Aldı
7 Çedi
8 Ses
9 Tos
10 On
20 Çeebri
30 Ujen
40 Dörden
50 Bejen
60 Aldan
70 Çeden
80 Sezen
90 Tozan
100 Çüs
1000 Mun
Tuvaca Renkler: (Renk: Öñ)
Ak. = Beyaz
Kara = Siyah
Kök = Mavi
Kızıl. = Kızıl, Kırmızı
Sarıg = Sarı
Nogaan = Yeşil
Hüren = Kahverengi
Tuvaca Şahıs Zamirleri:
Men = ben
Sen = sen
Ol = 0
Bis = Biz
Siler = Siz
Olar = Onlar
Evet = İye
Hayır = Çok
Teşekkür Ederim = Çettirdim
Anne = Avay
Baba = Açay
Kardeş = Dunmam

GÖKTÜRKLER (Kutay Oğuzalp)