yesilniksar

Şeyma ÖZTÜRK; ORMAN YANGINLARINA DİKKAT!.

Doğaya en büyük zararı insanlar veriyor!Doğal kaynakların başında gelen ormanlar en çok zarara uğrayan yaşam alanıdır.Sanayileşme,artan nüfus,kentleşme,ihmal ve dikkatsizlik sonucu ormanlar sürekli bir baskı altında.Beşeriyetin kendi  yaşam alanı olmasına rağmen gerek kasten gerekse tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ormanlara en büyük  zararı kendileri veriyor.

 Gündemde kalan konuların başında gelen orman yangınları ekolojik sistemin tehlike içinde olduğunu gösteriyor. Orman yangınları en çok Akdeniz- Ege- Marmara bölgelerinde hava şartlarına ve iklim koşullarına bağlı olarak çıkmakta buna beşeriyetin zararı da eklenince  büyük bir tahribata yol açmaktadır.

  Özellikle yangınların beşeri kaynaklı çıkış nedenlerine bakıldığında  sigara izmaritlerinin söndürülmeden doğaya atılması,ormanlara cam kırıklarının bırakılması,güvenlik tedbirlerini almadan ateş yakılması,yanan ateşin söndürülmeden bırakılması,tarlalarda anız yakılması gelmektedir.

  Türkiye’nin jeopolitik konumu itibariyle orman yangınları tam olarak önlenemese bile insanların duyarlılığı,bilinçlendirilmesi orman yangınlarını ve olumsuz sonuçlarını en az düzeye indirebilir.Doğal zenginliğimizin korunması ve gelecek nesillere miras olarak kalabilmesi için etkin bir mücadele yapılmalı, ülke nüfusu ormanın önemini kavramalıdır.

  Orman Kanununda  orman yangınlarına karşı etkin mücadelenin nasıl başlatılacağı ve yangına sebep olanlara ne gibi müeyyideler uygulanacağı  maddeler halinde zikredilmiştir.

  Öncelikle ormanların içinde veya yakınında ateş ve yangın belirtisi görenler bunu derhal orman idaresine veya en yakın muhtarlığa,jandarma dairelerine veya mülkiye amirlerine haber vermeye mecburdurlar.Ve ayrıca yangına civar köy ve kasabaların 18 yaşını bitirip 50 yaşını doldurmamış bütün erkek nüfusu beraberinde mevcut balta,kürek,kazma,destere gibi yangın söndürmeye yarayacak aletleriyle yangın yerine gitmeye ve yangın söndürmeye mecburdurlar.

  Devlet ormanlarında;Orman İdaresince belirlen konak yerlerinden başka yerlerde gecelemek,ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerlerin dışında ateş yakmak veya izin verilen yerde yakılan ateşi söndürmeden mahali terketmek,ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açacak madde atmak,ormanlara 4 km mesafede  anız veya bitki örtüsü yakmak yasaktır.

  Gerek  kasten gerek ihmal ve dikkatsizlik sonucu orman yangınına sebebiyet verenler hakkında hapis müeyyidesi öngürülmüştür. Zararın belirlenmesinde yangın sonucu tamamen yanan ağaç ve ağaççıkların değeri, kısmen yanan ağaç ve ağaççıkların değerinde meydana gelen azalma, alt tabaka orman örtüsünün yanması nedeniyle oluşan zarar ve toprağın humuslu tabakasının yanması nedeniyle meydana gelen verim kaybı dikkate alınır.

 Sonuç olarak duyarlı olmalı gelecek nesile bırakacağımız mirasımıza sahip çıkmalıyız.

ŞEYMA ÖZTÜRK

                                                   AVUKAT

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.