Cemalettin Bilgin

OKUL ZİYARETLERİ -5-

Okul ziyaretlerimize devam ediyoruz.

Niksar İmam hatip Orta Okulu binasında Şehit Ferhat Kaya İlk Okulu da eğitim görüyor. 1. TOKİ konutları ve çok sayıda konutların bulunduğu bölgede  İlk okul olmaması ve halen Atatürk Orta Okulunda Ana Okulu  dahil 8 sınıfın eğitim yapması sıkıntı yarattığını görüyoruz. Şehit Ferhat Kaya ilk Okulu ile birlikte eğitim 150 öğrenci ile devam ediyor.

Kırkkızlar Mesleki Anadolu Lisesi, 250 öğrenci eğitim görmektedir okulda, Giyim-Kuaförlük bölümlü- Hasta ve Yaşlı Bakımı bölümü- Bilişim ve Çocuk Gelişimi bölümleri ile eğitim devam etmektedir, okulun Güvenlik elemanı bulunmaktadır, okulun öğrencileri staj için resmi ve özel kurumlara gitmektedir.

Makbule Ölçen Rehabilatasyon Merkezi; bu eğitim merkezi yıllardır Niksar’da engelli çocuklara eğitim vermektedir, sokaklara terk edilmeye yüz tutmuş çocuklar bu merkezde eğitim görerek topluma kazandırılmasında önemli rol oynamıştır 87 öğrenci kapasitesi ile önemli bir hizmeti yürütüyor, 13 personel ve çok sayıda gönüllü insanların omuzlarında hizmet veren bu kurum, kurun yan tarafında olan tarlayı alarak önemli bir hizmetin yapılmasına vesile olacaktır.

Makbule Ölçen Rehabilatasyon Merkezi ilerleyen zamanda yeni alınan arsa üzerinde çok amaçlı bir hizmet binası yaparak ailelere önemli katkı sağlayacak olan “Gündüz Bakım Evi” kurmayı planlıyor, gündüz yaşlı ve bakıma muhtaç insanlara bakıp akşam evlerine bırakılacak olan  çalışma inşallah kısa zamanda hayat bulur.

Niksar’da ilk engelli bakım merkezi olan bu kurum ciddi çalışmaları ile ilgi görüyor. Burada bir konuya açılık getirmek gerekir.

Niksar’da iki Engelli Bakım merkezimiz bulunmaktadır, iki önemli eğitim merkezi var iken bazı ailelerin çocuklarını başka şehirlere gönderdiklerini öğrendik, her iki eğitim merkezinde gayet iyi bir eğitim veren kurum olduğu halde neden Niksar dışında olan kurumlara öğrenciler 1 saatlik eğitim için gönderilir?, anlamak mümkün değil, bu konunun mutlak araştırılması gerektiğine inanıyoruz, Devletten alınan ücret aynı ise, verilen eğitim Niksar’daki kaliteli ise neden çocuklar uzun yollara gönderilerek yorucu bir eğitime tabi tutuluyor?, mutlak araştırılması gereklidir.

Engelli Rehabilatasyon Merkezlerinin çalışma şartları yeniden ele alınmalıdır, günde 1 saat eğitim verilerek ve sonrasında sokağa bırakılan çocukların aldıkları eğitim ne kadar sağlıklı olur?, Engelli insanlarımızın eğitimleri gün içinde kesintiye uğramadan gün boyunca devam etmelidir ki, verilen eğitim anlam kazansın.

Şehit Erem Diker Anadolu İmam Hatip Lisesi ve aynı binada ikinci bir İmam Hatip Orta Okulu ve öğrenci yurdu.  İmam hatip Lisesinde 318 öğrenci eğitim görmektedir, okulun yurdunda 123 öğrenci barınmaları sağlanıyor 77 öğrenci Taşıma eğitimden faydalanıyor.

Şehit Erem Diker Anadolu İmam Hatip Lisesi, yeni yapılan okullardan bir tanesi, İmam Hatip Lisesi olarak 1976 yılında eğitim başlamış Niksar’ın en kalabalık Liseleri arasında iken bugün öğrenci sayısı 318 olarak devam etmektedir.

Niksar İmam Hatip Lisesi yeni binasına kavuşmuş büyük bir alanda hizmet vermektedir, ancak halen çözüm bekleyen birkaç işi vardır, okul yan tarafından bulunan küçük bir arsa Diyanet Vakfına ait olduğu için yapılması gereken çalışmalar yapılamıyor, bu sıkıntının giderilmesi gerekiyor.

Şehit Erem Diker Anadolu İmam Hatip Lisesi çevresinde düzenlemeler gerekiyor, düzenlemelerin yapılması için arsaların birleşmesi sağlıklı olacaktır, Niksar Müftülüğü veya Diyanet Vakfı yetkilileri kurumlar arasındaki diyalog ile basit arsa meselesi çözülmelidir.

Şehit Erem Diker Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde ikinci bir İmam hatip Orta Okulu açılmış, açılan bu okulda öğrenci kayıdı bulunmamaktadır, neden açıldığına gelince, yeni yapılan İmam Hatip Orta Okulu şehrin çok dışına  yapılması dolayısı ile “öğrenci sayısının düştüğü” ifade edilmiş bunun üzerine İmam Hatip Lisesi binasında ikinci bir İmam Hatip Orta Okulu açılması sağlanmış, ancak veliler ikinci okula öğrenci kaydı yaptırmamışlar!. Bu karmaşa gelecek yıl çözülmesini isteriz, şehrin geleceği iyi bir planlama ile yeniden ele alınmalıdır.

Atatürk İlköğretim Kurumu; Fatih mahallesinde bulunan bu okulumuz Ana sınıfı dahil 8 yıllık eğitim devam ediyor, 280 Orta Okul öğrencisi, 270 İlk Okul Öğrencisi ve 3 sınıftan oluşan Ana sınıfı bulunmaktadır.

Atatürk İlköğretim Kurumu okul binası 2001 yılında eğitime başlayan, bir eğitim kurumu okulun bulunduğu alan insanların yoğun yaşadığı bir bölge olması dolayısı ile bu bölgeye 1 İlk Okul yapılması gerekiyordu, 1. TOKİ bölgesinde bulunan bir arsa tahsis edildi ama henüz yapımı başlamamdı, okulun yıkılıp yeniden yapılması planlanmış, okulun depreme dayanıklılığı konusunda tereddütler bulunmaktadır, bu nedenle okulun yıkılması uygun bulunmuş, okulun ne zaman yıkılacağı henüz belli değil ama ilk Okul yapıldığında okulun yıkılıp yapılması daha mantıklı olacaktır.

Atatürk İlköğretim Kurumunun bulunduğu mahalle insanların yoğun yaşadığı mahallelerden bir tanesi, halen çok sayıda konut bu bölgede yapılmaktadır.

Okullar konusunda bu bölgede yeniden bir düzenleme yapılmalıdır.

Niksar şehir yerleşimi çok yayılmış noktadadır, şehrin yüz ölçüm olarak çevreye fazla yayılması yapılan hizmetlerin aksamasına neden olmaktadır.

Niksar’da Okulların daha verimli kullanılması için yeniden bir düzenleme gerekiyor, zamanı geldikçe okullarımızın konumlarını anlatmaya çalışıyoruz, geciken hizmetler  aksaklıklara neden oluyor, sağlıklı şehirleşme olmayınca yapılan devlet yatırımları da sağlıksız hale geliyor.

8 yıllık eğitimin kesintisiz başlaması sonra 12 yıla çıkması pek çok sıkıntıyı yaşatmış, şimdi 12 yıllık eğitim de sağlanan olumlu yanları biraz daha düzeltilmesi halinde, eğitim sistemi kısmen rayına oturacaktır.

İlk Okulların, Orta Okulların ve Liselerin ayrı olması eğitim kalitesini artıracaktır, okullar kendi arasında yapacakları yarışma her okul kendi katogorisinde olması yıllar önceki okul yarışlarına neden olacaktır ve eğitim kalitesi yükselecektir.

Ülkemizde eğitimle çok oynanmıştır, bir ülkede eğitim sistemi ile bu kadar oynanınca, nesillerin zayi olmasına neden oluyor.

Bir zamanlar “Süper Lise” dendi, sonra kredili sistem geldi, sonra Anadolu Liseleri sayısal olarak çoğaldı, sonra Özel Okullara imkan sağlandı, derken bugün bütün okullar Anadolu Lisesi oldu ve sistem karma karışık hale geldi.

Bir şehirde  1 tane Fen Lisesi, 1 tane Anadolu Lisesi olmalı, eskinin tabiri ile Düz Lise ve Meslek liseleri olarak eğitim devam etmelidir.

Niksar gibi şehirlerde Fen Lisesi ve Anadolu Lisesinin olması o şehirde yaşayan ailelerin  göçünü önlüyor, pek çok aile Niksar’da Fen Lisesi olmadığı için başka şehirlere göç ettiler ve o şehirlere yerleşerek odada ikamet etmeye başladılar!…

ŞEHİRLERDEKİ EĞİTİMİN KALİTESİ  ŞEHİRLERİN NÜFUSUNU ETKİLEMEKTEDİR. NİKSAR’DA EĞİTİM KALİTESİ YÜKSELMELİDİR.

Günün Sözü: Alimlerin ilmi,  Salihlerin ibadeti,  Cömertlerin sahaveti,  Devlet adamının adaleti,  Allah ilim sahibi alimler ile Salih kullar ile Cömert zenginler ile Adalet sahibi yöneticiler ile karşılaştırsın. Amin

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.