EDİTÖR

KISA BİR YOLCULUK!.

Niksar’ın pek çok renkli siması vardır, kimi şu görüşlü, kimisi bu görüşlü, siyasi görüşler insanların renkli simalarının yok olmasına mani olmuyor.

Ramazan Bayramı tamamlandı artık rutin hayatın içine girdik.

Bayram tatilini bitti ama bayramlaşmalar devam ediyor.

Cuma günü sabah işyerini açtık rutin işlerimizle meşgul olurken işyerimize Niksar’ın renkli simalarından eski Müteahhitlerden Zeki Meydan abimiz geldi, Zeki abiyi görmeyeli uzun zaman olmuştu hal hatır sorduk, muhabbet başlayınca yıl 1984 tarihine kadar gidi verdik.

Yıl 1984 tarihine doğru gidince bizler farklı duygular yaşarız.

1984 tarihi ve sonrası Niksar için önemli yıllar idi, 1980 ihtilali ile birlikte siyasete ara verilmiş, elin parmakları kadar sayıya sahip ordu komutanları yönetime el koymuştu.

12 Eylül 1980 askeri darbesini yeni nesil bilmez, yaşı eli ve üzerinde olanlar gayet rahat hatırlarlar, gece sabaha karşı saatini tam hatırlamıyorum rahmetli babam; “çocuklar kalkın” dedi, sabah erken saatlerdi, uyandık bir süre oturduktan sonra; “çocuklar askeri darbe oldu, korkmaya gerek yok, bugün dışarı çıkmakta yok  benden habersiz çarşıya gitmeyeceksiniz” dedi, uyandıktan sonra daha uyku utar mı?, askerden yeni gelmişiz, sabah oldu bir süre daha bekledik sonra ilerleyen saatlerde işyerini açtım askerler belli bölgeleri tutmuştu, her şey sakindi,  sokaklar ıssız idi, işyerini açtım, bir süre daha bekledim, sonra askerler işyerine geldi, “komutanın selamı var haberimiz olmadan gazete basılmayacak, biz ne dersek ona göre hareket edeceksiniz” dendi, itiraz etme şansımız zaten olamazdı, haberler tek taraflı yayınlanıyordu, hatırladığım kadarı ile ilk yayınladığımız gazete haberinde askeri darbe konseyinin bildirisini basmış idik, sonrası malum.

1980 darbesi öncesinde Niksar çok çileler çekti, çok sayıda Ülkücü kardeşimizi toprağa erken yaşta verdik, bizlerinde can güvenliği hiç yoktu, can güvenliğimiz olmadığı halde sürekli cadde ve sokaklarda idik, askeri darbe  öncesi yeni askerden gelmiştim, askerliğimi Amasya da yaptım, darbe öncesinde Amasya ve Niksar’da çok Ülkücü kardeşimizi toprağa verdik, özellikle Amasya’da çok sıkı yönetim ilan edildi her şehit cenazesi sonrasında mutlaka sıkı yönetim uygulaması olurdu.

1980 askeri darbe öncesinde okullar tam bir terör yuvası haine gelmişti, okullarda eğitimden çok terör hareketleri ile anılmaya başlanmıştı, zaman hızla ilerledi, siyaset rafa kalkmış, siyasetçilerin çoğu tutuklanmış, yönetim 5 askeri generalin elinde idi, askeri konsey 1983 tarihine kadar yönetime devam etti, sonra bir referandum oldu, sivil yönetime geçmek için yeni anayasanın  kabul edilmesi gerekiyordu, hazırlanan 2982 Anayasası kabul edilmez ise siyasi yönetimler gelemeyecekti, 1982 yılında yapılan anayasa referandumuna bizler “evet” dedik, gazeteci olmamıza rağmen yeni çıkan anayasa maddelerinin çoğunu ilk önce okumadan, hazırlanan anayasa maddelerine “evet” dedik, anayasa maddeleri kabul edildikten sonra darbenin konsey başkanı Kenan Evren Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilmiş oldu.

Ülkemizde yaşanan yakın tarihi zaman zaman yazmak gerekiyor, 20 li 30 lu yaşlarda olan ve özellikle 20 li yaşlarda olan gençler 20 yıl önce ülkemizde yaşanan sıkıntıları bilmezler, geçmiş yakın tarihimizi gençlerin bilmemesi bugün ülke yönetiminde var olan sıkıntıları görememelerine neden olmaktadır.

Neyse 1984 giriş yapalım derken, 1980 askeri darbesini hatırladık.

Askeri darbe 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşti, 6 Kasım 1983 tarihinde ilk genel seçimler yapılmış oldu, ANAP (Anavatan Partisi), HP (Halk Partisi) MDP (Milliyetçi Demokrasi Partisi) seçimlere girerek ilk demokrasi sınavı verildi, daha sonra 1984 Mart ayında  Yerel seçimler gerçekleşti.

Niksar’da ilk yerel seçimlerin galip partisi DYP Doğru Yol Partisi oldu, belediye başkanı olarak rahmetli Selahattin Hançer seçildi.

Niksar Ayvaz Suyunun ilk pet şişe üretimi 1984 yılında gerçekleşti, Niksar belediyesine ait olan Cam Şişeleme fabrikası çalışmaya devam ederken, 1980 tarihinde rahmetli Şevki Üngör abinin temelini attığı Pet Şişeleme fabrikası, 1984 yılında Kıbrıslı iş adamı sayın Asil nadir beyin ilk  fabrikası olarak açılmış oldu.

1984 yılı Niksar için bir altın yıl olarak başladı,  sonra gümüş yıllar, Bronz yıllar ve sonrada halen devam eden Bakır yıllar olarak devam ediyor!.

Niksar’ın renkli siması olan sayın Zeki Meydan abimizle daha çok 1984 yılında belediye meclisi üyesi olduğu yılları konuştuk, yani 1984 ve 1989 tarihleri arasını.

1984 tarihinde Niksar Ayvaz Suyu ilk defa Pet şişeye girerek ülke genelinde ilk Pete giren su ünvanını  kazandı, Niksar ülke genelinde yapılan açılıştan dolayı isminden söz ettirmeye başladı, ihtilalden 4 yıl sonra kasasında ciddi parası olan bir belediye, kadrosun tecrübeli insanlardan oluşmuş bir kadro ile hizmete başlamış oldu.

1984 seçimlerini DYP kazanmasına rağmen ANAP sinin ilk hizmeti Niksar Çanakçı deresinin ıslahı projesi olarak siyasetten nasibini alacağı yıl olacakken, proje hayata geçirilemedi.

Dedik ya bazen tarihin bazen yakın, bazen uzun tarihlerine memlekette yaşayan insanların aydınlanması için yolculuk yapmak gerekiyor.

DYP Niksar’da seçimleri MHP nin desteği ile kazanmış oldu, seçimlerden sonra ilk önemli hizmet Niksar Ayvaz Suyunun hizmete İhracat yapmak amacı ile başlamış olmasıdır, Arap ülkelerine ihracat yapmak üzere kurulan Ayvaz Suyu fabrikası o tarihlerde ihracatını tam manası ile yapabilmiş olsa idi, bugün Niksar’ın geri kalmışlık makus tarihi olmayacaktı.

Niksar’ın kaderi 1984 genel ve yerel seçimlerle çizilmiş oldu, Ayvaz Suyu İhracat yapılmak üzere kurulmasına rağmen, ülkemizin yurt dışına olan ihracatının önü yeterli açık olmadığı için fabrika üretimini iç piyasaya suyu satarak çözmeye çalıştı.

Niksar Ayvaz Suyunun iç piyasaya girmesinde benim çok büyük etkim olmuştu, yine aynı mesleğimi yapıyordum, ama kalemimiz o zamanda çok sivri idi, bazen yeşil renklerde yazılar yazarken, zamanla Pembeleşen kalem rengi zamanla kırmızı hale dönüşüyordu.

Zamana kısa yolculuk yaptık ama, esas yazının konusuna tam giremedik ve nokta koymak zorunda kaldık, Zeki meydan abimizle yaptığımız sohbetli anıları yazmaya devam edeceğiz.

Günün Sözü: GÜN OLA HARMAN OLA.

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.