BÜYÜK ALTIN KRİZİ TOKAT’I DEPREM GİBİ YIKTI!

Hazine ve Maliye Bakanı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altını olanları hedef alarak uyarıda bulundu. Atılacak yeni adımlar belli oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada işlenmemiş altın ithalatına yönelik kota uygulamasının 10 kilogram artırılacağını duyurdu. Geçtiğimiz yıl altın ithalatına getirilen kısıtlamalar hakkında konuşan Şimşek, bu uygulamalara tepki gösteren kuyumculuk ve mücevherat sektörü temsilcilerini eleştirdi. Türkiye’de yüksek enflasyon, vatandaşların birikimlerini koruma amacıyla altın ve döviz yatırımlarına yönelmelerine neden oluyor. 28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Şimşek, altın ithalatında son 50 yılın en yüksek seviyelerine ulaşılmasının ardından harekete geçmiş ve işlenmemiş altın ithalatına kota kısıtlaması getirmişti.

ALTIN SEKTÖRÜNDE GERGİNLİK

Bu karar, kuyumculuk ve mücevherat sektörü tarafından yoğun eleştirilerle karşılandı. Altın ithalatına getirilen vergi ve kota kısıtlamaları sonucunda, piyasada uzun süre sarrafiye grubu altın bulmak zor hale geldi. Gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını ve külçe altın gibi ürünlerde işçilik maliyetlerinin artması üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı gevşeme adımları attı. Altın alım işlemleri için kamu bankalarını görevlendiren Bakanlık, Mayıs ayının ilk haftası itibarıyla işlenmemiş altın ithalatındaki kotayı 10 kilogram daha artırdı. Yapılan düzenlemelere rağmen mevcut durumun yeterli olmadığını belirten sektör temsilcilerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten sert eleştiriler geldi. Şimşek, altın ithalatına yönelik kısıtlamalar hakkında şu ifadeleri kullandı:

“KUSURA BAKMASINLAR, KISITLAMALAR DEVAM EDECEK”

“Altın ithalatına bir kota uygulaması getirdik. Elbette bazı çıkar çevreleri bundan memnun değil… Ancak kusura bakmasınlar, bir metali ülkeye döviz harcayarak ithal edeceksiniz ve sonra bir köşede atıl olarak kalacak. Bu durumun ülkemizin menfaatine olduğu söylenemez. Vatandaşlarımızın tercihlerine saygılıyım, bu konuda hiçbir şüphe yok. Ancak biz kaynaklarımızı ülkemizin yararına, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata yönlendireceğiz.”

50 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI

Türkiye’de izlenen hatalı ekonomik politikalar sonucu, 2023 yılı içerisinde yapılan işlenmemiş altın ithalatı son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bireysel yatırımcıların yanı sıra birçok büyük şirket, gelirlerini altın ve dövizle korumayı tercih etti ve yatırımlarını Türk lirasında değerlendirmedi. Alınan kısıtlama kararları ve TL mevduat faizlerinin daha cazip hale gelmesiyle birlikte altın ithalatında keskin düşüşler yaşandı. Bireysel yatırımcılar ve şirketler, uluslararası sermayenin de etkisiyle yönlerini yeniden TL mevduatına çevirmiş durumda.