Cemalettin Bilgin

BUNLAR NE İŞE YARAR?.

Milletimiz ve Devletimiz için faydalı bir hizmet yapacak isek, kem küm etmeden doğruları yazmak zorundayız.

Belediyeler, Odalar ve Birlikler,  NE İŞE YARAR?

Şimdi bizler bu soruyu sorunca birileri hemen savunmaya geçecekler ve; “bizler üyelerimize hizmet yapıyoruz” diyerek, savunma moduna geçmiş olacaklardır.

Belediyelerin görevi, şehirlerin Yol, Su ve Kanalizasyon hizmetlerini yapmanın yanında halkın sağlıklı ve ucuz gıda temini konusunda görevlerinin olduğunu biliyoruz.

Şehirlerde yaşayan insanların her olumlu ve olumsuzluklarından belediyeler 1. derecede sorumludur, bu sorumluklar içinde halkın sağlıklı gıda temini konusunda ve sağlıklı gıda ile birlikte fahiş fiyata DUR! diyecek kurum yine belediyelerdir.

Günümüzde, mutfaklardaki tencereler yanarken belediyeler neden suskun kalmaktadır?.

Şehirlerin Belediye başkanlarının hangi partiden olduğu hiç önemli değildir, önemli olan hizmetin sağlıklı bir şekilde halka yansıtılmasıdır.

DEVLET; bu ismin açılımı nedir?.

Devlet; ülkedeki bütün kurumların hakim gücüdür, bu gücüde halkına hizmet için kurulan ve hayat bulan kurumlarından alır.

Devlet yalnızca merkezi idareden mi sorumludur?.

Halkın bütün ihtiyaçlarını merkezi idare yani Ankara’mı karşılamalıdır?.

Tabi ki hayır.

Devlet; yerel yönetimleri yani Belediyeleri , Odaları, Birlikleri, Kooperatifleri, Dernekleri velhasıl STK ların kurulmasını neden ister ve kurdurur?.

Halkına hizmet yapılsın diye.

Halkın bütün ihtiyaçlarını Devlet merkezi yönetimle sağlamış olsa yerel yönetimlerin kurulmasına izin vermez, Ankara’dan her şeyi yönetmek ister, çok sayıda kurum kurarak, şu veya bu şekilde onlara ödeme yapılmasını sağlamaz.

Demek oluyor ki; Devletimiz merkezde kurduğu yönetimin yükünü hafifletmek için yerel yönetimlerin kurulmasını sağlamış, yerel yönetimlerde kendi içinde çeşitli görevler yapmak için, görev dağılımı üstlenmiştir.

Merkezi Hükümetin hizmet akışını rahatlatacak en önemli kurumlar içinde Belediyeler vardır.

Yine Hükümetin genel anlamda halkın hizmetine en güçlü katkıyı yapacak kurular içinde Devletin kendi içinde kurdurduğu Birlikler ve Şirketler şeklinde kurumları vardır, bunların en önemli görevi güçlü bir devletin oluşmasında, halkına sağlıklı ve kısa zamanda hizmetlerin yapılmasıdır.

STK lar,  yani her hizmet sektörünün bağlı bulunduğu; Birlikler, Odalar, Dernekler, Kooperatifler neden kurulmuştur?.

İnsanların yaşadıkları bölgelerde devletin imkanlarını kısa zamanda halka yansıtılması ve halkın huzurlu ve mutlu bir hayat yaşaması içindir.

Devletin ana omurgasında kurulan kurumlar zaten vardır, ama hizmetin sağlıklı ve kısa zamanda halka yansıması için, ana omurgayı oluşturan kurumlar yanına örneğin Vergi Daireleri ve Mal Müdürlükleri, bu kurum ülkemizdeki her esnafın, her ticari faaliyet yapan insanların, şirketlerin her bilgisi mevcuttur, o zaman neden Odaların kurulması için Devlet yani Hükümet paralar harcıyor?.

Ticari faaliyetler için Vergi Daireler ve Mal Müdürlükleri varken, Odaların kurulmasına, Çiftçi ve üreticilerin faaliyetleri için, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri varken, neden Ziraat Odaları, Süt Birlikleri, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kurulmasına imkan sağlasın?

Odalar ve Birlikler  şayet Hükümetin sırtındaki yükü üstlenmeyecekse Odaların, Birliklerin ve Kooperatiflerin kurulmasına ve hem devletin, hem de halkın sırtına yük olmasına gerek yoktur!.

Dün olduğu gibi bugünde halkın sağlıklı ve huzurlu yaşaması için çeşitli sıkıntılar vardır, bu sıkıntıların giderilmesi için Hükümet mücadele ederken, gayret sarf ederken, hele son günlerde; Sebze ve meyvelerde, özellikle Sıvı Yağ ve Peynirde tencerelerin ve halkın cebinin yanmasına neden olan pahalılığın durması için, Odalardan, Birliklerden, Kooperatiflerden ve yetkili kişilerden güzel bir söz duydunuz mu?.

Duyamazsınız!, çünkü onlar, kimisi atanarak, kimisi seçilerek, kimisi de “ala verelerle” seçimlere hile katarak seçilmişler ve koltuklara yapışmışlardır, bunların kimisi 3 sene, kimisi 4 sene koltuğa oturmuşlar, “Ekmek elden Su Gölden” hesabı birde etrafındaki yetkililere takla atarak kendilerini beğendirdiklerinde keyiflerine diyecek yoktur!.

Sakın ha yanlış anlaşılmasın; yukarıda saydığımız kurumlar içinde oturduğu koltuğun hakkını veren, koltuk kavgası için değil gerçek anlamda neden seçildiğini bilerek hizmet yapan görevliler ve yetkililer vardır, Allah Milletimize hakkı ile hizmet edenlerden razı olsun,lakin bunların sayısı azdır!.

Bugün, çarşıda, pazarda hayat pahalılığı varsa bunun tek sorumlusu Hükümet değildir, yukarıda isimlerini yazdığımız kurumlardır.

Devletin izin vererek kuruluşu yapılan her kurum, şehrimizdeki hayat pahalılığından sorumludur.

Bir kez daha ifade ediyorum.

Şehirlerdeki hayat pahalılığından Hükümet kadar yerel yönetimler, Odalar, Birlikler, Kooperatiflerde sorumludur.

Kuruluşu yapılan yerel kurumlar bugün sıkıntıların giderilmesi için çözüm bulmuyorsa, çare aramıyorsa, halkı sağlıklı bilgilendirip, gerekirse alımlarda firene basmayı öğretmiyorsa bu kuruluşların kalmasının bir anlamı yoktur.

Belediyeler başta olmak üzere, ürünlerin denetlenmesini sağlamalıdır.

Bazı kurumlar iş olsun diye rapor tutarak, tutanaklarla bir kısım cezalarla iş yaptığını sanmasın.

Bugün şehirlerdeki hayat pahalılığından sorumlu kurumlar STK olarak adlandırdığız kurumlardır, bir kez daha yazmaya gerek yoktur.

Buyurun arkadaşlar; Belediyeler, Birlikler, Odalar, Dernekler şöyle bir kısa şehir turu yapsınlar, marketlere girip baksınlar bakalım marketler istediği gibi hareket edebilecekler mi!.

Bugün; milletin ve Devletin, Hükümetin yanında olmayan kurumların benim için bir hiçtir.

Halkımız Hükümete hesap sorsun ama, yerel yönetimleri de oturdukları yerden sirkelesinler.

Hiç değilse Klavye başında bir iki kelam yazarak yerel kuruluşları ve yetkililerin uyanmasına sebep olunsun.

Günün Sözü: FİYAT ARTIŞLARINDAN HÜKÜMET KADAR STK LARDA SORUMLUDUR.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.