Cemalettin Bilgin

BİR YARAYA PARMAK BASMAK!.

Bir yaraya parmak basmışız.

Uzun zaman yaralı olan bir vücudu tespit etmişiz, bundan sonra tedavi etmenin şart oluğunu gördük.

Geçen gün “BELEDİYELER ÇIKMAZ SOKAKTA!.” diyerek başladığımız önemli bir konuyu içeren yazı bizlere güzel dönüşlerin olmasını sağladı.

Ne demişdik?; “12. AY GELDİ BELDE BELEDİYELERİ SIKINTILI SÜRECE GİRDİ!.

Kasabalar da belde belediyeleri önemli hizmetler yapmaktadır.

Zamanında yapılan hataların telafisi o kadar zor ki.

5-10 kilometre mesafede kurulan belde belediyeleri nüfus sayılarını düşürmemek için çırpınıp duruyor” dedik ve haklı olduğumuzu değerli belediye başkanlarının düşünceleri bizlere tekrardan yansıyınca, tespit edilen yaranın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine bir kez daha inandık.

Başka neler demiş idik?

“Ülkemizde Nüfus planlaması veya dengeleri o kadar bozuk ki, bu bozukluklar yerel yönetimlerin sıkıntıya düşmesine neden oluyor!.

Belde belediyeleri her yılın 12. Ayı geldiğinde bir telaşa kapılıyor ve ciddi sıkıntılara düşüyor.

Yıllar önce siyasi tercihler nedeniyle köyler kasaba oldu ve belediyeler kuruldu.

Belediyelerin kurulup halka hizmet yapması doğrudur.

Bugün yönetim şeklinde, Büyük şehirlerde belde belediyeleri bulunmamaktadır, beldeler Büyük şehirlerin mahallesi olarak hizmet alıyor, Büyük şehir olmayan illerde belde belediyeleri hizmete devam ediyor.

Büyük şehirler dışında kalan illerin bölgesindeki belde belediyeleri 2000 in altına düşmediler ise belediye olarak yoluna devam ediyor, aksi taktirde 2000 sayısının altına sürekli düştüğünde belediyelik ortadan kalkıyor ve köy olarak yoluna devam ediyor.

Eskiden kasaba olabilmek için nüfusun en az 2000 olması gerekirdi, şimdi bu rakam en az 5000 sayıyı bulur ise kasaba olma hakkını elde ediyor” dedik.

Büyük şehir olan illerde belde belediyeleri kapandı, buralar köyler dahil Büyük şehirlerin mahallesi olarak hizmet alıyor.

Peki beldeler ve köyler büyük şehirlere bağlandığında hizmetler kısa zamanda ve , hizmetler aksamadan yapılıyor mu?, sanırım bu hizmetlerin yapılması tartışma konusudur!.

Yerel yönetimler ile genel yönetimleri ayrı tutmak gerekiyor.

YERİNDE HİZMETİN DAHA ANLAMLI VE KALICI OLDUĞUNU  DÜŞÜNENLERDENİZ.

Aslında AK Partinin yerel yönetimler anlayışı, hizmetlerin yerinde ve yerel imkanlarla yapılması taraftarı olduğunu biliyoruz, bundan dolayı da KÖY HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GENEL MÜDÜRÜLÜK OLARAK ANKARADAN YÖNETİLDİĞİ İÇİN, KÖY HZMETLERİ KAPATILDI, BU BİRİM VALİLERİN EMRİNE “ İL ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ” OLARAK İLLERE VE İLÇELERE VERİLDİ.

PEKİ KÖY HİZMETLERİ MÜDÜRÜLÜĞÜ KAPANDIKTAN SONRA İL ÖZEL İDARESİ OLARAK AYNI HİZMETE DEVAM EDEN KURUM BUGÜN DAHA BAŞARILIMIDIR? BU KONU TARTIŞMA GÖTÜRÜR, AMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜN ANKARADA OLUŞU İLE HİZMETLERİN AKSADIĞI KESNİNLİKTE DOĞRU İDİ, BUGÜN İL ÖZEL İDARESİNİN EMRİNDE HİZMET VERİLMESİ YEREL ANLAMDA, YERİNDE HİZMETLERİN GÖTÜRÜLMESİ ESKİSİNDEN DAHA İYİDİR.

Yerel yönetimleri destekleyen taraftayız, ancak “Yerel Yönetimlerin” ciddi bir şekilde ele alınıp sağlıklı hale getirilmesi gerekiyor.

AK Parti Cumhurbaşkanlığı Seçim Sistemi içinde Yerel Yönetimlerin sıkıntısını çözeceğine inanıyoruz, bu sıkıntının giderilmesi için bugüne kadar çok ciddi bir çalışmanı olduğunu sanmıyoruz.

Yerel Yönetimler içinde BELDE BELEDİYELERİNİN önemi fazladır.

Aslında belde belediyeleri tam sağlıklı çalışmış olsa halka hizmetler daha kısa zamanda ulaşacak, halkın hizmetleri alırken daha mutlu olacağını gerçeğini görmek gerekir.

Ülkemizde şu çarpık anlayış, Yerel Yönetimlerdeki sıkıntılar  çözülürken çözülmelidir.

Genel Yönetimden şikayetçi olan Yerel Yöneticiler, kendilerine sunulan imkanları ele aldıklarında bu kez Yerel Yönetimler, alt birimlerinde sıkıntı yaratmaya, bütün imkanları yerelde kendi kontrollerine almakta gecikmiyorlar!….

Yerinde ve kısa zamandaki hizmetleri, Yerinde yönetimlerle mümkündür.

İl Özel İdareleri büyük ilçelerde şubeleri bulunmaktadır, örneğin Tokat İl Özel İdaresi büyük hizmetleri  İl bazında çözerken küçük işlerin yapılması için İlçe Özel İdarelerine vermektedir.

İl Özel İdaresindeki imkanlar çok fazladır, imkanlar ölçüsünde ilçelere kendi şartları içinde imkan sağlamaktadırlar, İl özel İdaresi ilçelere kendi şartları içinde ne veriyorsa ilçeler onunla hizmet yapmaktadırlar ilçeler özel bir çalışma yapması söz konusu değildir, ilçeler kendisine bağlı olan köylerin hizmetlerin yapabilmektedir.

Aslında kağıt üzerinde var olan kurumlar sağlıklı çalışmadığı zaman hizmetler aksamaktadır.

Geçen seçim döneminde Niksar’da 3 belde kapanmıştır, kapanan beldelerin hizmetlerini artık  ilçe Özel İdaresi yapmaktadır.

Peki kapanan beldelerin bıraktığı bölgedeki köyler hizmetleri yeterince alabiliyor mu? buda tartışma götürecek bir sorudur, cevabını vermek için araştırmak gerekir.

Bizler belde belediyelerini destekliyoruz, ancak belde belediyeleri can çekişirken ne kadar hizmet yapabilir?, Köy Muhtarlığından daha fazla hizmet yaptığı kesindir amma ne kadar tam kapasiteli hizmet yapabilmektedirler?.

Daha öncede ifade ettim, yerel Yönetimlerin varlığını destekliyoruz ancak aksaklıkların mutlaka giderilmesi gerekir.

AK Parti Hükümeti ister ise Kasaba belediyelerini daha sağlıklı hizmet yapmasını sağlayabilir, zaten bu sıkıntılı durumu düzeltmek Hükümete düşer ve düzelse AK Parti buradan çok kazançlı çıkar!.

Kesin olan sıkıntı şudur.

Her yılın 12. ayı gelmeden, 11. ayda başlayan Nüfus sayımından belde belediyelerini ve küçük ilçe belediyelerini kurtarmalıdır.

  1. ayda belde belediyelerinin nüfus yazma serüveninden belediyeler kurtulursa her belediyenin 5 yıllık süre içinde ciddi ekonomik kayıpları ÖNLENMİŞ OLACAKTIR.

Günün Sözü; YEREL HİZMETLER, HALKA EN YAKIN HİZMETTİR.

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.