Cemalettin Bilgin

BİLİM İNSANLARINA SAYGIYLA.

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi çok güzel çalışmalar yapıyor.

Dünyayı sarsan Korona Virüs ülkemizi de tehdit edince Bilim insanlarının neler yaptığı ortaya çıkmış oldu.

Tokat GOP Üniversitesinin çalışmalarını zaman içinde takip etmeye çalışıyoruz, çok kıymetli çalışalar yapıyor, son yaptığı çalışmalar ise çok kıymetli çalışmaların başında geliyor.

Korona Virüs dünyayı sarmalamaya başlayınca Bilim insanları “bu beladan nasıl kurtuluruz, insanlığa nasıl faydamız olur” düşüncesi ile çalışmaya başladı bu çalışmalar kapsamında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyomühendislik bölümü hocası Rektör yardımcısı Prof. Dr. Sayın İsa Gökçe başkanlığında oluşan ekip 24 saat esasına göre çalışmalar balladı ve çok şükür kısa zamanda önemli sonuçlar elde etti.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyomühendislik bölümü çalışmalarını şartlar gereği yakından takip eden bir kardeşiniz olarak heyecanla bekledim, çalışmalar tamamlandı ve kesin sonuçlar alındıktan sonra, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyomühendislik Öğretim üyesi ve GOP Rektör yardımcısı Prof. Dr. Sayın İsa Gökçe hocamızı arayıp tebrik ettikten sonra kendisinden yapılan çalışmayı haber yapmak istedim, İsa hocam her zamanki mütevaziliği içinde; “abi gerek yok biz işimizi yapıyoruz Allah rızası için ülkemize, milletimize faydalı işler yaparak vatan borcumuzu ödemeye çalışıyoruz” dedi ama ben; “hocam tabi ki işinizi yapıyorsunuz ama bu kıymetli çalışmayı halkımız bilmeli, Tokat’ta Bilim İnsanlarının yaptığı kıymetli çalışmalar bilinmeli, bunu haber yapalım sizden konu hakkında bilgi almak istiyorum” dedim, İsa Gökçe hocam sağ olsun ekibi ile yapılan çalışmaları içeren kısa bilgi notunu ve çalışma arkadaşlarının resmini bize gönderdi, çalışma GOP Üniversitesi İnternet Sitesinde de paylaşıldı.

Yapılan çalışmayı yetkilisinin düşünceleri ile paylaşıyoruz.

Kovid-19 tanı kitinde kullanılan enzimlerin üretimi yerli imkânlarla. Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Teknopark işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa GÖKÇE ve ekibi tarafından gerçekleştirilen tanı kiti enzimlerinin yerli üretimi için hastalığın ilk çıktığı günden itibaren TÜBİTAK MAM ile koordineli bir şekilde çalışılıyor.

 Bu kapsamda, Kovid-19 tespitinde kullanılacak yerli kitin enzimlerinin üretim görevini alan ekip yoğun bir çalışma temposu göstererek 2 haftalık bir süreçte virüs tanısında kullanılan Revers Transkriptaz ve DNA Polimeraz enzimlerini rekombinant DNA teknolojisini kullanarak üretimini gerçekleştirmişlerdir.

Enziminin aktivite testlerini başarılı bir şekilde gerçekleştiren ekip bu enzimlerin öncelikle Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak şekilde büyük ölçekli üretim çalışmalarına başlamış bulunmaktadır.

 Ekip çalışmalarına ek olarak, tanı kitinde süre ve maliyeti azaltabilecek nitelikte yeni bir enzimin üretilmesi için de çalışmalarını yürütmektedir. Bu enzimin, hem revers transkriptaz hem de DNA polimeraz aktivitesini gösteren yüksek kaliteli biyoteknolojik yerli bir ürün olarak kullanıma kısa zamanda sunulması planlanmaktadır. Hali hazırda yurt dışından yüksek maliyetlerle ithal edilen söz konusu enzimlerin yerli imkânlarla üretilmesiyle, ülkemizin biyoteknoloji alanında dışa bağımlılığının azalarak ülke ekonomisine katma değeri yüksek bir kazanç sağlanacaktır.

 Tüm dünyanın içinden geçmekte olduğu bu zor pandemi döneminde, bahsi geçen yerli ürünlerin etkili bir şekilde kullanıma sunulması için Prof. Dr. İsa GÖKÇE ve ekibi, sosyal izolasyon koşullarını araştırma laboratuvarı içerisinde sağlayarak çalışmalarına 7 gün 24 saat devam etmektedir.

Prof. Dr. İsa GÖKÇE, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde birçok enzimi yerli olarak uzun zamandır üreten bir ekip olduklarını ve 2015 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teknogirişim Sermaye Desteği Programıyla danışmanlığını yaptığı dört öğrencisinin destek aldığını belirtmiştir. Bu kapsamda, yerli enzim üretimi üzerine 4 farklı firma kurulmuş; ardından, projelerini başarı ile tamamlayan bu firmaların KOSGEB’in İş Birliği Güç Birliği programından destek alarak GÖKÇE öncülüğünde ülkemizin enzim ihtiyacını karşılamak üzere HidroGen Biyoteknoloji Limited Şirketi kurulmuştur.
Kovid-19 yerli kiti için enzim üretiminde, Prof. Dr. İsa GÖKÇE başkanlığında HidroGen Biyoteknoloji Limited Şirketi kurucu ortakları (Bartın Üniversitesi Öğretim Görevlileri Dr. Öğr. Üyesi Dursun Kısa ve Arş. Gör. Rızvan İMAMOĞLU, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arş. Gör. Dr. Hülya KUDUĞ ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arş. Gör. Özlem Kaplan) ile birlikte Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim elemanları Arş. Gör. Dr. Sema BİLGİN, Öğr. Gör. Dr. Yahya TAYHAN, Dr. Öğr. Üyesi Seçil ERDEN TAYHAN ve Dr. Öğr. Üyesi Aykut ÖZGÜR ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyomühendislik ABD lisansüstü öğrencileri (Nazan GÖKŞEN, Aslı YILDIRIM, Şeyma MENEVŞE, Mustafa SONGUR, İbrahim İNCİR) gece gündüz çalışmalarına devam etmektedir”
dedi.

Tokat GOP Üniversitesi Rektör yardımcısı, Biyomühendislik  bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın İsa Gökçeyi ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum, Allah kendilerinden razı olsun, yapılan çalışmalar insanlık adına çok kıymetlidir.

Tokat’ta bulunan bir Üniversitemizde böyle kıymetli çalışmalar yapılmaktadır, bu yapılan çalışalar dışında başka çalışmaları da zamanla buradan halkımıza iletmeye çalışacağız, yapılan çalışmalar bilim adına, insanlık adına yapılıyor ama, hangi kurum nere ne yapıyor bununda bilinmesinde fayda var.

Yapılan bu çalışmayı bizler hemen haber yaptık, sonra paylaştık, yapılan haberler pek çok insanımız tarafından yeterli ilgi görmedi, ama sosyal paylaşım sitelerinde yapılan çalışmaları görmeyip eleştiren yüzlerce insanı gördük.

Ne garip değimli?, devlet hizmet yapıyor eleştiriler var, Bilim İnsanları çalışma yapıyor uyarılar yapıyor ilgi gösteren olmadığı gibi birde ağır eleştiriler var!.

Devletimiz Sağlığımız ve güvenliğimiz için tüm imkanlar seferber ediyor. Bizlere düşen görev, tedbirleri titizlikle uygulamaktır. Bu imtihan günlerinde iyiliği ve güzelliği çoğaltalım. Musibete akılla, hikmetle ve sabırla karşılık verelim.

Kovid-19 yerli kiti için enzim üretimini gerçekleştiren  Prof. Dr. İsa GÖKÇE’ye, Öğretim Görevlileri Dr. Öğr. Üyesi Dursun Kısa ve Arş. Gör. Rızvan İMAMOĞLU,  Arş. Gör. Dr. Hülya KUDUĞ, Öğretim Görevlisi Arş. Gör. Özlem Kaplan,  öğretim elemanları Arş. Gör. Dr. Sema BİLGİN, Öğr. Gör. Dr. Yahya TAYHAN, Dr. Öğr. Üyesi Seçil ERDEN TAYHAN,  Dr. Öğr. Üyesi Aykut ÖZGÜR ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyomühendislik ABD lisansüstü öğrencileri Nazan GÖKŞEN, Aslı YILDIRIM, Şeyma MENEVŞE, Mustafa SONGUR, İbrahim İNCİR’e insanlık adına şükranlarımızı sunuyorum.

Bilim insanlarımızın yaptıkları çoğu zaman bilinmez ve gözükmez, bizler basın mensupları olarak hiç değilse arada sırada bunları görmek zorundayız ve halkımız ile yapılan çalışmaları paylaşmalıyız ki, onlara hiç değilse manevi destek olalım.

Bu önemli günlerde yapılan güzel çalışalar destek verelim, yapılanların kıymetini bilelim, hiç bir şey elinizden gelmiyorsa onlara saygı duyalım.

Günün Sözü; KAÇMAK ERKEKLİĞİN YARISIDIR, VİRÜS KOVALIYORSA,  BİZLER SAVUNMAK ADINA KAÇMALIYIZ, EVDE KALMALIYIZ.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.