Cemalettin Bilgin

ALTINMI?, BAKIRMI?

ŞİMDİ SORMA ZAMANI, ALTINMI DAHA DEĞERLİ?, BAKIRMI?.

Bundan sonra böyle konuşmak ve yazmak gerekir.

Niksar halkının soruyu sorup cevabını alması gereken önemli bir konu!. Altın mı değerli?, bakır mı?.

Son günlerin bomba haberi “Niksar’da 4 Altın Madeni bölgesinde çalışma yapılacak” bu haberi ilk olarak bizler sosyal medyada paylaştık, sonra gazetemiz internet sitesinde yayınladık ve köşe yazımızda yazmaya devam ediyoruz.

Haberin içeriği doğru, bizlere gelen ilk haber “Niksar’da 4 Altın madeni arama ruhsatını iki şirket almış, çalışmalar başlayacak” şeklinde oldu, haber yayınlanınca birkaç gün sonra olay daha net hale geldi, Niksar’da 3 Maden arama ruhsatı, devletin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkartılmış bu ihaleyi  ESAN ECZACIBAŞI ENDÜSTRİYEL MADDELER SAN. VE TİC. A.Ş almış.

Haber yayınlanınca belli bir kesimde ciddi bir tepki oldu, henüz her şey netleşmemiş ama tepkiler Niksar içinden daha çok Niksar dışında yaşayan değerli hemşehrilerimizden geldi.

Niksar’dan önce Erbaa ilçemizde 15 gündür sosyal medya sallanıyor, Erbaa ilçemizde 1 tane maden arama  yani “Altın arama” çalışması başlanacağı haberi alınınca işin içine siyasetçiler girdi, CHP Tokat Milletvekilimiz sayın Kadim Durmaz ve MHP Tokat Milletvekili sayın Yücel Bulut, konuya yakın ilgi göstermişler ve yapılan ziyaretler ve toplantılar sonunda kamu oyunda ciddi bir tepki oluşmaya başladı.

Yazımızın başlığında ifade ettik, Altın mı?, bakır mı?, dedik.

Peki yer altında var olduğu iddia edilen her hangi bir madenin çıkartılmasında Altın olunca tepkiler birden hortluyor, Bakır olunca neden tepkiler cılız kalıyor?, her iki madende yer altında aynı bölgede değil mi?, her iki maden çıkartılırken Doğal yapı bozulmayacak mı? veya şirketin çalışma prensipleri içinde 1. hedef Altın olmadığı çalışmaları içinde Bakır madeninin öncelikli olduğu, ancak, çalışma yapılan bölgede, Gümüş, Çinko, Bakır ve Altın rezervi var ise onlarda şirket tarafından değerlendirilecektir.

Bizler konuyu muhataplarından öğrenmek için ESAN ECZACIBAŞI ENDÜSTRİYEL MADDELER SAN. VE TİC. A.Ş nin yetkilileri ile temasa geçtik, iki yetkili ile konuştuk, bizle gelen bilgiler şu şekilde; Tokat İli, Niksar Belediyesi sınırlarında 2019 yılında yürürlüğe giren ruhsatlarımızda arama faaliyetleri yürütüyoruz. Bakır cevherine yönelik yürütülen projede bugüne kadar yüzey haritalama, toprak ve kayaç jeokimya numunelemesi saha çalışmaları yapılmıştır. 2021 yılı içinse, bu çalışmalara ek olarak jeofizik çalışması planlanmıştır. Burada alınacak sonuçlar doğrultusunda sondaj çalışmalarına geçiş yapılabilecektir.” deniyor.

Söz konusu şirket çalışmalarını kısmen bizimle paylaştı, yine konunun az da olsa muhatapları içinde Niksar Belediyesi var, Belediye başkanı Özdilek  bey haberler ortaya çıkınca kendince bir çalışma yapmış, bizleri makamına davet ederek bir basın toplantısı yaptı, konuyu bilgisi dahilinde izah etti, başkanın açıklamasını bizler haber olarak yayınladık, kendileri de hem yazılı, hem de sözlü olarak CD çekiminden açıklamasını yayınladı.

Bizler konuyu halen araştırıyoruz, henüz net olarak nelerin yapılacağını bilmiyoruz, biline bir gerçek var ki oda ESAN ECZACIBAŞI ENDÜSTRİYEL MADDELER SAN. VE TİC. A.Ş  tarafından 3 tane maden ocağı ruhsatını ihaleye girerek aldığıdır.

Şimdi aklıma takılan bir iki husus var onları hatırlatmak ve anlamak istiyorum.

Niksar’da Altın Madeni aranacak, haberleri üzerine ilk tepkiyi biz verdik ama, verdiğimiz haber cılız kaldı, insanlar ne olduğunu anlayamadan Niksar dışındaki hemşerilerimiz konuya müdahil oldular ve sosyal medyadan ciddi ciddi paylaşımlar yapıldı ve bazen kırıcı, bazen üzücü, bazen gerçekleri yansıtan paylaşımlar yapılıyor.

Şimdi bizler Niksar’da 3 Altın Madeni ocağına tepki verdik vermeye de devam edeceğiz, Niksar gibi Doğal yapısı, sağlıklı Su kaynakları ve Dünyanın en verimli topraklarına sahip bir şehrin geleceği küçük ekonomik çıkarlar için gözden çıkartılamaz.

Peki şimdi soralım; Niksar da 3 maden ocağı çalışmasına karşı gelen insanlar, STK lar, dostlar ve arkadaşlar, Niksar Ovası gibi dünyada eşi benzeri olmayan bir toprak yapısına ve Su yapısına sahip Ovanın en verimli alanları BETON YIĞINI YAPILIRKEN (VE HALEN YAPILIYOR) NEDEN SUSKUN KALDINIZ?.

Bugün bir şirket tarafından ihale ile alınmış bir maden ocağının çalıştırılması Niksar Ovasından daha mı kıymetlidir?.

Niksar Ovasının en kıymetli toprakları yıllarca Kelkit Irmağının taşkınlığına dayanamayarak, binlerce dönüm en verimli topraklar Sularla denizlere dökülürken neden suskun kalındı?.

Kelkit Vadisinin can damarı, Kelkit Irmağına onlarca yıldır dökülen sıvı ve katı atıklara neden DUR! diyen olmadı?. Kelkit Irmağının yatağına, yanı başına Belediyeler Katı ve Sıvı atıklarını atarken neden suskun kalındı?.

Şimdi maden ocağının açılacağı bölgelerden Niksar Ovası ve Kelkit Irmağının Suyu dahamı az değersizdir?.

Yıllardır çırpınıp duruyoruz, Niksar Sulugöl Göleti önemli bir Su kaynağıdır, buna sahip çıkalım, bu bölgede 20-30 bin dönüm arazi Sulugöl göletinden Sulanmak mecburiyetinde, bu gölet sağlıklı hale getirilmelidir!, diyoruz, bu bölgedeki araziler, maden ocağı bölgesindeki arazilerden dahamı kıymetsiz, bu bölgeler Niksar halkının değil mi?.

Çanakçı Hes ismi ile anılan Zera Hes, Maden Ocağı bölgesinden daha mı az tehlikeli?. Unutmayınız Zera Hes konusu küllenmiş bekliyor, yarın birden hortlarsa iş işten geçmiş olacak!.

Niksar’da yaşayan kişilerin kişisel çıkarları, Niksar dışında yaşayan insanlardan daha mı kıymetli?.

Toprağın ve Suyun istilası, katledilmesi kişilerin ismi ile mi eş değerdedir?. Niksar da yaşayanlar, Niksar bağlantılı olan kişiler Niksar’a her türlü ihaneti ve kötülüğü yapmaya hakları var, ama ülkemizin bir başka şehrinde yaşayan insanların Niksar toprağından bir gelir elde etme hakkı yokmudur?.

Şapkamızı başımızdan alacağız, yanımıza koyacağız, bizler nerede ve nasıl hata yapıyoruz” demeliyiz.

Şayet “Niksar’lı olmak yetiyor” diyorsak, ama Niksar’lı olmak en verimli topraklara ve sulara ihanet etmek değildir.

Niksar’lı olmak, bizlere emanet edilen bu ata yadigarı topraklara sahip çıkmaktır.

Atalarımız bu toprakları bizlere bırakırken kanları ile sulayarak bizlere emanet etmiştir, kanla teslim edilen bu toprakları, kimse para hırsı ile yok edilmesine göz yumamaz!.

Erbaa HES mücadelesini başlatan bu gariban kardeşiniz, hem mücadeleyi başlattı, hem de her aşamasında başarı sağlayana kadar yılmadım, beni satanlar bugün “biz yaptık” havası atıyor!.

Toprak ve Sularımıza yapılan her yanlışa, her ihanete gerçek bir Niksar sevdalısı olarak katılmak bir insanlık borcudur, mücadeleden kaçmadık, kaçmayacağız, yılmayacağız.

Günün Sözü; İĞNEYİ KENDİNE, ÇUVAL DIZI BAŞKASINA BATIR.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.