Cemalettin Bilgin

2021-22 EĞİTİM YILI BAŞLADI

Ülke genelinde olduğu gibi Niksar’da da 2021-22 eğitim yılı başladı.

Yeni eğitim yılının öğrencilerimize, velilerimize, öğretmenlerimize hayırlı olsun.

Yeni eğitim ve öğretim yılı inşallah sağlıklı bir şekilde başlar ve eğitim yılı normal zamanlarında tamamlanmış olur.

Okulların YÜZ YÜZE eğitime başlaması çok önemli.

Öğrencilerin YÜZ YÜZE eğitimi ile uzaktan eğitimi kıyaslamak mümkün değildir.

Pandemi belası yüzünden çocuklarımız iki yıl sıkıntılı süreçler yaşarken, velilerinde ciddi sıkıntılar yaşadığını unutmamak gerekir.

Eğitim yılının yüz yüze yapılması çalışan anneleri rahatlatmış, anneler ve aileler rahat bir nefes almıştır.

Pandemi kısıtlamaları ve uzaktan eğitim pek çok alanda sıkıntı yaratmıştır ama, en çok etkilenenlerin çalışan anneler olduğunu özellikle belirtmek isterim.

2021-22 eğitim yılında Niksar’da 8550 öğrenci eğitime başladı.

Yeni eğitim yılına başlarken tabi ki okulların yenileme çalışmaları da devam ediyor.

Niksar’da yeni eğitim yılında okulların onarımları ve yeni yapılacak olan okulların en kısa zamanda tamamlanarak eğitime katkı sağlamaları en büyük dileğimizdir.

Dün 5 Eylül 2021 tarihi idi.

Uzun zamandır Çamiçi yaylasına gitme şansı olmamıştı, torunların hatırına bir yayla turu yapmak nasip oldu ve güzelde oldu.

Çamiçi yaylasında Ulusuluk mevkiine gitmek nasipte varmış, o bölgeye daha öncede gitme şansımı oluştu ama bu kez biraz da piknik amaçlı gittik, torunların keyfine diyecek yoktu maşallah.

Yeni eğitim yılı ile ilgili düşüncelerimi yazarken, tabiki düşüncelerimiz yine eğitim yılı ile ilgili devam edecektir.

Çamiçi Ulusuluk yaylası bölgesi gerçekten mükemmel bir bölge, muhteşem bir havası var.

Niksar sıcaktan yanarken, Çamiçi bölgesindeki serinlik hatta kazalar be montlarla oturmak zorunda kaldığımız anlar oldu, buna rağmen çocuklar cıvıl cıvıldı, koştular, oynadılar ve uzun zamandır Doğa ile buluşmanın mutluluğunu yaşadılar.

Çamiçi yaylasında iki farklı öğrenci var idi. Bizim çocuklar Doğa ile buluşup gönüllerinde eğlenirken, karşımızda olan 4-5 çocukta arazide idiler, ama onların farkı bizim çocuklardan daha özgür ve uzun zaman yaylalarda köylerde yaşarken aynı zamanda ailelerine de  önemli katkılar sağlıyordu, yani ailelerine ait büyük baş hayvanları otlatmak üzere araziye çıkmışlar idi.

Bizim çocuklarda oku öğrencileri idi, yaylada hayvanları otlatan çocuklarda öğrenci idi, her iki tarafta haftanın son günü, yeni eğitim yılına başlayacak haftaya merhabayı Doğanın güzellikleri içinde geçirdiler.

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlaması ile birlikte köyde yaşayan çocukların bir kısmı yurtlarda kalacaklar, bir kısmı taşımalı sistem ile şehirlere gelip gidecekler.

Haftanın son günü yaptığımız kısa piknikte şu önemli anları yaşadık.

Yaylada otlaklara küçük baş ve büyük baş hayvanlar vardı, hayvanlar otlarken bizim torunlar; dede bizi hayvanların yanına götürürmüsün” dediler  ve orada hayvanları daha yakından tanıma imkanları oldu, gerçi bizim çocukların hayvanları tanıma şansı çok fazla bizler aile olarak hayvanları seviyoruz ve onlardan bir hayli fazlası var, olmayanlar içinde Eşşek vardı, onu da yaylada gördük ve çocukları Eşşeğe bindirme imkanımız oldu, hayvanları yakından tanıma ve görme imkanlarını yakalamış olduk.

Çocukların hayvanları tanıması ve özellikle yakından tanıması bence önemli.

Çocuklar hayata, insan ve hayvan sevgisi ile başlamalı ve devam etmelidir.

Millet olarak, ülke olarak Tarım ve Hayvancılıkla  geçinen toplumların başında gelen insanlar olarak çocukların Hayvan sevgisinin öğretilmesi önemli olduğunu düşünüyoruz.

Köylerden şehirlere gelen öğrencilerle zaman zaman konuşma imkanı bulduğumuzda, “köyde ne yapıyorsun, hayvanlarınız varmı?, annene babana yardımcı oluyormusun?” bazılar; “evet  yardımcı  oluyorum annem bana bazen Süt sağdırıyor, hayvanların yiyecekleri verirken babama yardımcı oluyorum” diyenler var, bazıları da; “yok ben o işleri sevmiyorum, yurtta kalıyorum, bazen köye gidiyorum anneme mutfakta yardım ediyorum” diyenler oluyor.

Bu düşüncelerimizi paylaşırken, yeni eğitim ve öğretim yılına başladığımız bu günde bu düşüncelerinde önemli olduğunu bilerek yazıyorum.

Yeni eğitim yılı başladıktan sonra, Niksar’daki eğitim ile ilgili zaman zaman paylaşımlar yapacağız.

İki önemli husus aslında Milli Eğitim Bakanlığının önceliği.

Yeni okula başlayan öğrenciler, okula “EĞİTİM VE ÖĞRETİM” yılına giriyor, yeni hem eğitim yılında hem eğitim hem de öğrenerek hayata başlıyor.

Öğrenciler sağlıklı eğitim alacak, öğrenecekleri her yeni düşünce onları hayata sımsıkı bağlayacak.

Öğrenmenin yaşı yok, insan her şartta yeni şeyler öğrenebilir, lakin çocuklar okullarda başlarken en güzel şeyleri öğrenerek başlarlar ise, eğitimlerinde mutlaka başarılı olurlar.

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken sabah iş yerine gelirken cadde ve sokakların cıvıl cıvıl olduğunu gördüm.

Yeni eğitim yılının başladığı öğrencilerin cadde ve sokaklara yayılması, okul servislerinin hareketli hali, okulların açılma müjdesini veriyordu.

Gerçekten okulların açılması şehirlere hayat veriyor.

Okulların açılması ile birlikte şehirde önemli bir hareketlilik başladı.

Okulların açılması haftanın ilk Pazar alış verişine bile etkilediğini görüyoruz.

Okullar açılmadan, öğrencilerin okul kitapları öğrencilerin sıralarına konduğunu düşünüyoruz, ama öğrencilerin diğer  ihtiyaçları için veliler ellerindeki  ürünlerini şehre getirerek satacaklar ve ihtiyaçlarını karşılayacaklar.

Tarım ve Hayvancılıkla geçinen aileler ihtiyaçlarını, ekonomilerini satış yaptıkları ürünlerle sağlıyorlar, bu satışlar şehre hayat veriyor.

Günün Sözü; Baba duası; Cehennemden, Anne duası; Kaza ve Belalardan korur.  Rabbim bizleri Anne ve Baba duası alanlardan eylesin.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.