Uçan Karınca Günü Nedir? Uçan Karınca İstilası Türkiye’yi Vurdu

Türkiye’nin dört bir yanından

Türkiye’nin dört bir yanından gelen şikayetler, ülke genelinde uçan karınca istilası yaşandığına işaret ediyor. Vatandaşlar özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yoğunlaşan uçan karınca görüntülerinden rahatsızlık duyduklarını ifade ediyor. Uzmanlar ise bunun ‘uçan karınca günü’ olarak adlandırılan ve her yıl yaşanan doğal bir olay olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Twitter
Kaynak: Twitter
Kaynak: Twitter

 

 

 

 

Uçan Karınca Günü Nedir?

Uçan karınca günü, havanın uçan karıncalar ile dolu olduğu Temmuz ve Ağustos ayları arasında, uçan karıncaların gözle görünür şekilde zirve yaptığı günü tanımlıyor. Uçan karınca günü aslında tek bir günü ifade etmiyor. Temmuz ve Ağustos ayları arasında hava sıcak ve nemli olduğunda ortaya çıkan bir olgu olduğu biliniyor. İklim koşullarına bağlı olarak bazen birkaç haftaya kadar sürebiliyor. Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında görülmesi sebebiyle ‘uçan karınca günü’ olarak adlandırılıyor. Fakat kitlesel uçuşların zirveye çıktığı günler, havanın en sıcak ve nemli olduğu günler olduğu söyleniyor.

Uçan Karıncaların Özellikleri

Uçan karıncalar büyük kanatlı böcekler olup, kraliçe veya erkek karıncalardan oluşuyor. Kraliçeler 15 mm boyunda ve 15 yıl kadar yaşayabiliyor. Erkekler ise çiftleşmeden sonra sadece birkaç gün yaşıyor. Kanatları sayesinde uçabiliyor ve yeni yerleşim yerleri arıyorlar.

Kraliçe Karıncalar Neden Uçuyor?

Kraliçe Karıncalar yeni bir yerleşim yeri arayışında erkek eş bulmak için yuvalarından ayrılıyor. Uçuşlarına erkek karıncalar da eşlik ediyor. Her yıl yeni bir koloni kurmak için uçuş gerçekleştiriyorlar.

Ne Zaman Kitlesel Uçuşlar Gerçekleşiyor?

Temmuz ve Ağustos’ta hava sıcak ve nemli olduğunda kitlesel uçuşlar yaşandığı biliniyor. Uçuşlar birkaç haftaya yayılıyor fakat zirve yaptığı birkaç günler birçok insan için can sıkıcı olabiliyor.

Uçan Karıncaların Faydaları

Uçan karıncalar ekosistemin dengesi için büyük önem taşıyor. Toprağın zenginleşmesine katkı sunuyor, kuşlar için besin kaynağı oluşturuyor ve bazı böcek türlerinin hayatta kalmasına yardımcı oluyor.

Uçan karınca evden nasıl gider? 

Uçan karıncalar, karanfil, limon kabuğu, nane ve zencefil gibi bitkilerin kokularını sevmiyor. Bir çok insan kendine özgü yöntemlerle veya nane spreyi gibi çözümlerle korunmaya çalışıyor.

Haber : Mehmet Aydoğdu