Türkiye’de Tarım Eğitim ve Öğretiminin 176. Yılı

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından “Türkiye’de Tarım Eğitim ve Öğretiminin 176. Yılı” dolayısıyla “Birleşmiş Milletler 2030 Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda FAO’nun Güncel Vizyon ve Çalışmaları” konulu konferans düzenlendi. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda yapılan programa Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. İsa Gökçe, Prof. Dr. İbrahim Özbay, Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi, Tokat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Şahin, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.
Tokat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Şahin yapmış olduğu konuşmada, Ziraat Mühendisliği programının amacının tarım alanında bilimsel, teknik, sosyal ve uygulamalı araştırmalar yapmak, nitelikli eğitim vererek yeterli deneyimlere sahip, sorunlara çağdaş çözümler üreten bireyler yetiştirmek olduğunu belirterek Ziraat mühendisliğinin diğer disiplinlerle karşılaştırıldığında uygulama ve kendini geliştirmeye en fazla ihtiyacı olan meslek olduğunu ifade etti. Öğrencilere kendilerini geliştirmelerini söyleyen Şahin, Tarım Eğitim ve Öğretiminin 176. Yılını kutladığını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.
Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Prof. Dr. Gülistan Erdal yapmış olduğu konuşmada kampüsümüz içerisinde bulunan Tarım Lisesi hakkında açıklayıcı bilgiler verdi. Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin üniversitemizin birçok imkânından faydalandığını belirten Erdal, tarımda eğitimin oldukça önemli olduğunu ve bu önemin asla tartışılamayacağını söyledi. Tarımsal eğitim anlamında üzerlerine çokça görevin düştüğünü ifade eden Erdal Tarım Lisesi konusunda Sayın Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in oldukça çok katkısı olduğunu ifade ederek kendilerine teşekkürlerini iletti.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi yapmış olduğu konuşmada Ziraat Fakültesi hakkında istatistiki bilgiler aktararak Ziraat Fakültesi’nin üniversitemizin en eski ve köklü fakültesi olduğunu belirtti. Tarımsal faaliyetlerin dünyada en önemli faaliyetlerden olduğunu söyleyen Cangi tarım eğitiminin de bu minvalde oldukça önemli olduğunu günün teknolojik imkânlarına göre kendini sürekli güncellemesi gerektiğini ifade etti. Ekonomik kalkınma hedefleri içerisinde tarımın önemli bir yer tuttuğunu belirten Cangi tarım sektörünün stratejik öneminin Covid döneminde daha da arttığını söyledi. Tarımsal eğitimin dünyanın en eski eğitim kollarından biri olduğunu ifade eden Cangi tarım eğitiminin tarihçesi hakkında da bilgiler aktardı. Cangi Türkiye’de Tarım Eğitim ve Öğretiminin 176. yılının kutlayarak programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin yapmış olduğu konuşmada kampüsümüz içerisinde faaliyet gösteren Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Türkiye’deki nadir örneklerden biri olduğunu ifade etti. Eğitimlerin sorunsuz yürütüldüğünü belirten Şahin üniversite olarak lise öğrencilerine yüksek destek sağlandığını söyledi. Hafta sonu Sayın Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in üniversitemizi ziyaret ettiğini ifade eden Rektör Şahin üniversitemiz içerisinde yapılması planlanan Spor Lisesi konusunda da Sayın Bakan’ın destek verdiğini belirtti. Kompost üretim tesisinin de Sayın Bakan’ın destekleri ile kurulduğunu ve bu tesisin çevrecilik anlamında bir görgü oluşturduğunu kaydeden Rektörümüz bu tesisin üniversitemizin Dünya çevrecilik derecelendirme sıralamalarında yüksek sıralarda yer almasında bir etken olduğu söyledi. Kurulan AR-GE merkezinin de akademik personelin ve öğrencilerin her türlü projesine destek vereceğini ifade etti. Tarımsal Araştırmalar ve Uygulama Merkezi hakkında bilgiler aktaran Rektör Şahin Merkezin Orta Karadeniz’in tamamına danışmanlık hizmeti verdiğini ve fide üretimi konusunda Tokat ve bölgesine yüksek destek sağladığını belirtti. Ziraat Fakültesi’nin 40 yıllık bir fakülte olduğunu söyleyen Rektör Şahin çok sayıda akademik personelin yüksek nitelikte eğitim öğretim faaliyeti gerçekleştirdiğini aktardı. Rektör Şahin, AD Scientific Index verilerine göre en iyi 10 bin araştırmacı içerisinde Ziraat Fakültemizden 18 öğretim üyesinin bulunduğunu ve bundan gurur duyduklarını söyledi. Tüm akademik ve idari personele yüksek konforlu çalışma ortamı sağladıklarını ifade eden Rektör Şahin personelin her anlamda desteklendiğini belirtti. Rektörümüz, üniversite olarak çalışanları ve öğrencileri ile bölgenin parlayan yıldızı olduğunu ve Dünyada önemli başarılar elde eden bir üniversite olarak gelişmeye devam edeceğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Protokol konuşmaları sonrası FAO Bitkisel Üretim ve Koruma Birimi Tarım Uzmanı Dr. Fazıl Düşünceli, “Birleşmiş Milletler 2030 Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda FAO’nun Güncel Vizyon ve Çalışmaları” konulu konferansını gerçekleştirdi. Program sonunda Dr. Fazıl Düşünceli’ye teşekkür belgesi ve plaketi Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin tarafından verildi. Konferans sonrası AD Scientific Index 2022 sıralamasına göre Ziraat Fakültemizde ilk 3’te yer alan Prof. Dr. Ebubekir Altuntaş, Prof. Dr. Kenan Yıldız ve Prof. Dr. Gülistan Erdal’a ödülleri verildi. Doç. Dr. Ahmet Kınay ve Doç. Dr. Hakan Polatçı’ya Ziraat Fakültesi İnovasyon Ödülleri; Dr. Öğr. Üyesi Yasin Bedrettin Karan’a 2021 Proje Performans Ödülü; Prof. Dr. Halil Kızılaslan’a Lisansüstü Eğitime Katkı Ödülü; Prof. Dr. Ömer Faruk Taşer, Dr. Öğr. Üyesi Numan Kılıçalp, Dr. Öğr. Üyesi Ekrem Buhan, Öğr. Gör. Muzaffer Hakan Yardım, emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. İzzet Kadıoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Yemliha Edizer’e ise Tarımsal araştırma ve eğitim alanında 35 yılını doldurdukları için ödül takdim edildi.