TOKAT’TA BÜYÜK DEPREM ALTIN’DA YER YERİNDEN OYNADI

Ünlü ekonomist Hatice Kolçak

Ünlü ekonomist Hatice Kolçak altına uygulanacak kota uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ünlü ekonomist Hatice Kolçak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in altın ithalatına kota getirilmesine dair açıklamalarının ardından önemli uyarılarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın ithalatına kota getirileceğini duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından dikkatler, fiziki altın yatırımlarına çevrildi. Kolçak, Şimşek’in açıklamalarının ardından yastık altında altın bulunduran kişilere seslendi. Kuyumcular, altına getirilen kota kısıtlamasının kaldırılması yönünde taleplerde bulunurken, Bakan Şimşek, “Kusura bakmasınlar, kısıtlamalar devam edecek” diyerek bu talepleri geri çevirdi. Şimşek’in bu kararı, küçük yatırımcıları ve yastık altı yatırımcılarını endişelendirdi. Kolçak, enflasyon artışı nedeniyle mevduat faizlerinin yetersiz kalması ve dövizdeki dalgalanmaların küçük yatırımcıları fiziki altına yönelttiğini belirtti. Ayrıca, Çin’in dünya piyasalarından büyük miktarda altın çekmesi de altın fiyatlarında yükselişe neden oldu. Temmuz 2023’te getirilen altın ithalatı kotası, işlenmemiş altın ithalatını 12 tonla sınırlandırmıştı. Bu kısıtlama, altının bulunabilirliğini zorlaştırdı ve altın fiyatlarını yükseltti.

Hatice Kolçak, Şimşek’in açıklamalarının yeni altın kotası sınırlamalarına işaret ettiğini ve İran’da uygulanan kota sisteminin Türkiye’de de uygulanabileceğini belirtti. Kolçak, Türkiye’de altının dövizle ithal edilmesinin Bakan Şimşek’i endişelendirdiğini ifade etti. Kolçak, ilerleyen yıllarda fiziki altının değerinin daha da artabileceğini öngörerek, “Altınlarınıza sahip çıkın” dedi. Ayrıca, fiziki altın ile ekran fiyatları arasında büyük farklar olabileceğine dikkat çekti. Türkiye’de fiziki altın alımında kimlik bilgilerinin kaydedilmesi uygulamasının başlayabileceğini de belirtti. Kolçak, kota uygulamalarının altın sahipliğinin izlenebilir hale gelmesine yol açabileceğini ifade etti. “Devlet, yastık altında kimin ne kadar altını olduğunu takip edebilir” diyerek, bu tür bir uygulamanın ülkemizde de hayata geçme olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

Kuyumcuların, altın satışı yaptıkları kişilerin kimlik bilgilerini devlete bildirmesi gerekebileceğini de ekledi.