Tokat, Samsun, Amasya ve Ordu’da Rekabet Endeks Sonuçları Açıklandı: Son Sıraya O İl Demir Attı

2021-2022 yılları İller Arası Rekabet Endeksi’nde Tokat, Samsun, Ordu ve Amasya’nın performansları yakından incelendi.

2021-2022 yılları İller Arası

İÜ Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından açıklanan verilere göre, ana endekste Samsun 19., Amasya 38., Ordu 42. ve Tokat ise 55. sırada yer aldı. Rekabet düzeyinin en bu 4 il arasında en düşük olduğu il, son sırada yer alarak Tokat’ta olduğu görüldü.

İller Arası Rekabet Endeksi sonuçlarına göre, bir ilin endeks puanının yüksek ya da düşük olmasının önemli anlamları olduğu biliniyor. Endeks puanı yüksek olan iller, başta ekonomik altyapı, beşeri sermaye, bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda gelişmişlik düzeyinin yüksek olduğuna işaret ediyor. Bu iller genel anlamda rekabet gücü yüksek bölgeler olarak tanımlanıyor ve yatırımcılar için cazip saha olma özelliği taşıyor. Düşük endeks puanına sahip iller ise, rekabet gücünün zayıf olduğuna, ekonomik ve beşeri sermaye bakımından gelişmeye ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor. Endeksin en son sıralarında yer alan iller ise, diğer illere kıyasla en fazla gelişme göstermesi gereken, destek ve teşviklere en çok ihtiyaç duyan bölge olarak ifade ediliyor. Kısacası rekabet endeksi, illerin rekabet düzeyi ve gelişmişlik seviyeleri hakkında veri sağlayarak, politika üreticileri için yol gösterici bir rol üstleniyor.

İÜ tarafından yapılan araştırmada, Altyapı Endeksi için, su şebekesine bağlı hane oranı, Kanalizasyon şebekesine bağlı hane oranı, Doğalgaza bağlı abone oranı, Fiber internet erişimine sahip hane oranı gibi temel verilere göre tüm iller sıralandı. Buna göre, altyapı endeksinde bu dört il arasında ilk sırayı 63,67 puanla Amasya aldı. 58 puanla Tokat ikinci olurken, 55,39  puanla Samsun üçüncü, 55,31 puanla Ordu dördüncü oldu.

Ulaşım Endeksindeki farklar: Samsun birinci, Tokat son sırada

İÜ tarafından yapılan araştırmada, Ulaşım Endeksi için, İlçelere asfalt yol ile ulaşan köy oranı, Aktif demiryolu ağına sahip ilçe sayısı, İli limanlar ile bağlayan karayolu mesafesi, Halka açık havalimanı bulunan illerde bu sayının dikkate alınması gibi temel verilere göre tüm iller sıralandı. Ulaşım endeksinde Samsun 57.74 puanla birinci, Ordu 42 puanla ikinci, Amasya 36 puanla üçüncü, Tokat ise 31.78 puanla son bu 4 il arasında son sırada yer aldı.

Tarım Endeksindeki durum: Ordu birinci, Amasya son sırada

Tarım alt endeksinde verilen organik tarım ve iyi tarım uygulamaları alanı bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklarından derlendi. Tarım endeksinde Ordu 18 puanla birinci olurken, Samsun 17 puanla takip ederek ikinci oldu. Tokat 11 puanla üçüncü olurken, son sırada tarım endeksinde 9 puanla Amasya yer aldı. 

Eğitim Endeksindeki farklar: Amasya birinci, Tokat son sırada

İÜ tarafından yapılan araştırmada, Eğitim Endeksi için, İlkokullaşma oranı, Ortaokul mezuniyet oranı, Lise mezuniyet oranı, Yüksekokul mezunu sayısı, Öğretmen sayısına göre öğrenci sayısı gibi veriler dikkate alındı. Eğitim endeksinde Amasya 62 puanla birinciliği elde ederken, Samsun 54 puanla ikinci oldu. Ordu 52 puanla üçüncü olurken, Tokat 50 puan alarak son sırada yer aldı.

Sağlık Endeksindeki durum: Samsun birinci, Amasya son sırada

Sağlık alt endeksinde her ile ait yatak ve doktor sayısı TÜİK Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2020 verilerine dayanarak ifade edildi. 41 puanla Samsun Sağlık endeksinde ilk sırada yer aldı.  Tokat ise 36 puanla sağlık endeksinde ikinci sırada yer aldı. Ordu üçüncü ve Amasya son sırada yer aldı. 

Sosyal Yaşam Endeksindeki sıralama: Samsun birinci, Tokat son sırada

Sinema salonu sayısına göre nüfus oranı, Müze varlığına göre nüfus oranı, Kütüphane sayısı, Kapalı spor salonu varlığı gibi verilere göre Sosyal Yaşam Endeksi’nde iller sıralandı. Bu dört il kendi arasında sıralandığında, Samsun 23 puanla birinci, Amasya 22 puanla ikinci, Ordu 18 puanla üçüncü, Tokat ise 17 puanla son sırada yer aldı. 

 

AMASYA

 

TOKAT SAMSUN

ORDU