TOKAT DEPREMİ TBMM DE KONUŞULDU

MHP Tokat Milletvekili Yücel

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut TBMM de Tokat’ta yaşanan Depremle ilgili konuşma yaptı.
Tokat’ta acil deprem eylem planı yapılarak bina stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, “Depremlerde çok can verdik. Tedbir almalıyız” şeklinde konuştu.
MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Tokat’ta meydana gelen depremleri gündeme getirdi. Bulut konuşmasında, “Geçtiğimiz günlerde Tokat ili Sulusaray ilçesinde merkez üssü Buğdaylı köyü olan depremle ilgili gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle, depremde, bu depremi yaşamış olan, bu mağduriyeti hissetmiş olan bütün hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Tabii ki yaşanan bu depremde en büyük tesellimiz herhangi bir can kaybının yaşanmamış olması. Şu ana kadar hasar tespit çalışmalarında 171 evimizin hasarlı olduğu tespit edildi. Devletimiz bütün imkânlarıyla hasar görmüş bu evlerle ilgili hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak yaraları sarma yönünde çalışmalarına devam ediyor” dedi.
DEPREMLERDE ÇOK CAN VERDİK
“Her ne kadar bir can kaybı yaşamamış olsak da tabii ki bu deprem de başka bir farkındalığı bir kere daha ortaya çıkardı.” diyen MHP’li Bulut, “Toplumumuzda, vatandaşlarımızda haklı bir tedirginlik hâlen yaşanıyor ve hissediliyor çünkü Tokat önemli bir fay hattı üzerinde bulunan bir şehir. 1939 ve 1942 depremlerinde çok ağır bir süreç geçirdi, onlarca can kaybıyla karşı karşıya kaldık; Erbaa ilçemiz bütünüyle haritadan silindi ve yeniden inşa edilmek durumunda kaldı. Yine, 39 ve 42 depremlerinde merkezde de birçok kamu binamız, özel mülklerimiz de yıkıldı ve can kayıpları yaşanmıştı.” ifadelerini kullandı. Bulut konuşmasını şöyle sürdürdü:
YAPI STOKUNU YENİLEMEMİZ GEREKİYOR
“Böyle bir hafızası olan bir kent için 5,6 şiddetinde gerçekleşen bu deprem de ister istemez haklı bir tedirginliği beraberinde getirdi. Bu vesileyle Gazi Meclisimize şunu ifade etmek istiyorum: Tokat yani fay hatları için çok kritik bir noktada, lokasyonda bulunan bu kentin yapı stoku maalesef ki yıllara sarih bir ihmalin neticesi olarak bugün yüzde 65-70 oranında 1999 öncesinde yapılmış konutlardan oluşuyor ve dolayısıyla da yapı stokumuzun da çok önemli bir kısmının çok ivedi bir şekilde bir kentsel dönüşüm vasıtasıyla elden geçirilmesi gerekiyor.
MERKEZİ HÜKÜMETİN DESTEĞİ GEREKİYOR
Tabii, kentsel dönüşüm mevzuatımız bugün sahadaki pratikle maalesef her yönüyle uyuşan ve örtüşen bir mevzuat değil. Dolayısıyla da kentsel dönüşümü hızlı, seri ve mümkün hâle getirebilecek Türkiye’nin de bir mevzuat değişikliğine ihtiyacı olduğu hemen her kesim tarafından dile getiriliyor. Yine, yaklaşık yüzde 65’i, 70’i acil ve ivedi bir şekilde kentsel dönüşüme girmesi gereken bir kentin milletvekili olarak şunu ifade etmek istiyorum: Kentsel dönüşüm mevzuatı bu konuda acil ve ivedi çözümler getirmekten oldukça uzak olduğu gibi maalesef ki sadece yerel yönetimlerin imkânıyla yani belediyelerin imkânıyla da şehirde gerekli ve yeterli kentsel dönüşümü gerçekleştirmek mümkün değil. Hâl böyle olunca, muhakkak merkezî Hükûmetin desteği gerekiyor. Bu desteği de ben sonuna kadar alacağımız düşüncesindeyim ve inancındayım ama şu anda Tokat ve ilçelerindeki temel gündem, bu kentsel dönüşüm ve bir an önce hayata geçirilmesi lazım.”
KAMULAŞTIRMA YAPMAK DURUMUNDAYIZ
Bulut konuşmasını, “Bir başka noktası da -bu deprem vasıtasıyla ortaya çıkan bir hakikat ve acil çözüm aranması gerekiyor- şu: Birinci derece deprem kuşağında kurulmuş olan bu kentin acilen bir AFAD lojistik merkezine ihtiyacı var. Bu konuda da yeni havalimanının açılmasıyla daha evvel kullanıma kapatılmış olan eski havalimanımızın bütün hangarlarıyla beraber AFAD lojistik merkezi hâline getirilmesi temel bir çözüm olarak kabul ediliyor. Önümüzdeki günlerde biz de yine devletimizin diğer yetkilileriyle birlikte, belediye başkanlarımızla birlikte bu AFAD lojistik merkezinin kurulması için gayret göstereceğiz. Temel sorunlardan bir tanesi: Depremin merkez üssü olan Sulusaray’da antik kent Sebastapolis’in kazı çalışmaları nedeniyle yaklaşık otuz-otuz beş yıldır kamulaştırma şerhi konulan, sit alanı ilan edilen ve bu yüzden çivi dahi çakılamayan evlerimizde insanlarımız hâlâ ikamet etmek mecburiyetindeler. Dolayısıyla, ivedi bir şekilde Sulusaray bölgesinde bu konutların kamulaştırma işlemlerinin, varsa pürüzlerinin ortadan kaldırılması, antik kente ilişkin kazı çalışmalarına yönelik bir finansman kaleminin oluşturulması, ilçemizin taşınacak bölgelerinin de bir an önce taşınarak vatandaşlarımızın, hemşehrilerimizin daha sağlam, yaşanabilir konutlara istihdam edilmeleri, bu konutlara kavuşturulmaları kaçınılmaz bir görev olarak üzerimizde duruyor.
EYLEM PLANI GEREKLİ
İnşallah, oluşan bu farkındalıkla beraber, can kaybı yaşanmamış bu farkındalıkla beraber şehrimizi ve kentimizi depreme hazırlıklı bir hâle getirmek için belediye başkanlarımızla ve merkezî Hükûmetimizle birlikte önümüzdeki günlerde esaslı bir çalışma ve eylem planını da harekete geçirecek bulunuyoruz. Bu vesileyle, bütün hemşehrilerimize bir kere daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah beterinden saklasın diyor, Gazi Meclise teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi.