TOKAT 1.ALTIN ASMA TÜRK HALK MÜZİĞİ BESTE YARIŞMASI DÜZENLENDİ

Vali Dr. Ozan Balcı,

Vali Dr. Ozan Balcı, Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi işbirliği ile Kültür Sanat Tokat projesi kapsamında İl Külür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘Tokat 1. Altın Asma Halk Müziği Beste Yarışması’ programına katıldı.

26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı’nda gerçekleşen programda finale kalan besteler TRT ses sanatçıları tarafından seslendirildi. Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılarımızdan oluşan jüri üyeleri Tokatlı hemşehrilerimize müzik ziyafeti sundular.

Elemeler sonucu finale kalan 10 eserin değerlendirildiği yarışmada  “Tabakada Tütünüm” adlı bestesiyle 1’inci olan Uğur Top, “Bir Dilbere Gönül Verdim Ezelden” bestesiyle 2’nci ve “Tokat’ın Yolu Taştır” bestesiyle 3’üncü olan İsmail Tatar’a ödüllerini takdim eden Vali Dr. Ozan Balcı, yarışmacıları tebrik etti.

“Tokat’ta Asma Çok Meşhur”

Tokat 1.Altın Asma Halk Müziği Beste Yarışmasının düzenlenmesinde Tokat’ın zengin bir asma alanına sahip tarım memleketi olmasının büyük bir etkisi olduğunu belirten Vali Dr. Ozan Balcı, “Tokat tarım memleketi, tarımın başkenti bizimde tarımı desteklememiz lazım. Bu etkinlik çiftçimize dost olmakla, tarıma, köylüye ve tarımla uğraşanlara destek olmakla ve hatta bunların ötesinde de kültüre ve sanata dost olmakla ilgili bir etkinlik. Tokat’ta da asma çok meşhur. Türkiye’yi besliyor. Şu an da bizim 60 bin dönüm asma alanlarımız var. İnşallah yakında 100 bin dönüm olacak. Tokat ekonomisine 100 bin dönümle beraber yaklaşık bir milyar gibi bir katkısı olacak. Bu etkinliğin ortaya çıkış kaynağı buydu.” dedi.

“Tokat Saklı Bir Cennet Gibi”

Tokat’ın doğa, kültür ve turizm şehri olduğunu ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, “Tokat esasında doğa, kültür ve turizm şehri. Tokat saklı bir cennet gibi. Tokat 775 bin dönüm alanı ve yedi büyük ovasıyla doğa anlamında çok zengin ve harika bir yer. Tokat kültürel anlamda Danışmentlilerden, Anadolu Selçuklularına, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar bütün eserlerin görülebileceği tabiri caizse üstü açık bir müze gibi. Tokat’ta el sanatları çok gelişmiş. Tokat çalışkan, vatansever, misafirperver insanların yaşadığı bir yer. Ben tokat’ı böyle resmediyorum. Yarışmamızın birincisi düzenlendi ama biz bunu kurumsallaştıracağız. Halk müziğini seviyoruz. Müzik diyince benim aklıma insanların acılarını, sevinçlerini, hüzünlerini dillendiren bir şey geliyor. İyilik, adalet, yardımlaşma, güzellik duygusunun yaygınlaşması için Allah’a yapılan bir dua. Esasında halk müziği bizleri toprağımıza bağlayan bir parça. Bizi tarihimize, bugüne bağlayan ve gelecekte de mutlu, huzurlu bir şekilde bir arada yaşama azmimizi güçlendiren unsur. Çünkü bu ezgileri dinlediğimiz zaman hepimiz aynı duyguları hissediyoruz. Doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi, kadını ve erkeği aynı duyguları hissediyor. Halk müziği bizim millet olma sürecimize katkısı olan bir unsurdur. Bu yüzden biz Tokat’ta el ele, gönül gönül’e bu işleri yapıyoruz. Tokat’ta bu zamana kadar bir sürü eser, hizmet yapılmış. Bizlerde Tokat’ın, Tokatlı hemşehrilerimizin huzuru, refahı, zenginleşmesi için bu bayrağı hep beraber yorulmadan, yılmadan, yılgınlık göstermeden, canla, başla, aşkla, şevkle bir metre öteye götüreceğiz ve gelecek kuşaklara teslim edeceğiz.” dedi.

Vali Dr. Ozan Balcı’nın konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı TRT ses ve koro sanatçılarına plaketlerini Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Yücel Bulut ve Kadim Durmaz takdim etti.

Tokat 1.Altın Asma Türk Halk Müziği Yarışmasının değerli jüri üyelerine katılım belgeleri ve hediyeleri Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu tarafından takdim edildi.

Yarışmanın Tokat’ın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Vali Dr. Ozan Balcı, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Programa Vali Dr. Ozan Balcı ve eşi Sonay Balcı Hanımefendi, Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Yücel Bulut, Kadim Durmaz, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Aydın Turhan, Kosova Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç, Devlet Eski Bakanı Metin Gürdere, il protokolü ve davetliler katıldı.