SERA AKADEMİ İÇİN İMZALARI ATILDI

Niksar Belediye Başkanı Özdilek

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan geliştirdikleri Sera Akademi Projesine başlayacaklarını duyurdu. Başkan Özcan yaptığı açıklamada Niksar’da çiftçiliği geliştirecek proje ile bilinçli üreticiler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı (DOKAP) Yusuf Mengi ile Ekonomik Kalkınma ve Proje Uygulama Koordinatörü Şeref Demir, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan’ı ziyaret ettiler. Ziyarette Niksar Belediyesince hazırlanan Sera Akademi Projesi için Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi ile protokol imzalandı. İmzalanan protokolün ardından açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Yusuf Mengi; “Niksar ilçemizde böylesine güzel bir projenin uygulanacağı için çok mutluyuz. İmzalayacağımız proje her iki kuruma da hayırlı olsun”dedi.
Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan ise yaptığı konuşmada; “Ülkemizin en güzel iklimine sahip olan ilçemizde seracılığın artması adına geliştirdiğimiz “Sera Akademi” projemize başlıyoruz. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı (DOKAP) Yusuf Mengi bey ile birlikte proje protokolünü imzaladık. Proje dahilinde dört adet tam donanımlı polikarbon sera ve eğitim binası ile toplamda 576 m2 alanda kurulacak akademinin maliyete 1 milyon TL’dir. Kuracağımız akademide üniversitemizden destek alarak bilinçli üreticiler eğiteceğiz. Bizlere bu konuda destek olan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Yusuf Mengi ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Sera Akademi projemiz ilçemize hayırlı olsun” dedi.
Projenin Amacı : Modern sera üretimini teşvik ederek seracılık sektöründe AR-GE çalışmalarını geliştirmek, verimliliği arttırmak, yeni ürün, maliyet düşürme, katma değeri yüksek ürün üretilmesine yönelik yeni bilgiler elde etmektir.
Projenin Hedefleri:
Çocuklar, gençler, çiftçiler ve seracılık hakkında bilgi edinmek isteyen tarım severler arasında iletişim ve işbirliği sağlamak.
İlçemizde seracılık faaliyetlerini tanıtmak.
İlçe ikliminin sera faaliyetine uygun olup olmadığı farkındalığını ilçe halkına kazandırmak.
Çocuklara, gençlere ve vatandaşlara doğa sevgisini aşılamak.
Bu konuya meraklıların, sahip oldukları ön bilgileri ortaya çıkarmak.
Şehrimiz gençlerine ve tarıma ilgisi olan herkese; ilgisini arttırmak, tarımsal üretim ve yatırım yapmayı öğretmek, eğitimli ve bilinçli çiftçiler yetiştirmek ve gençlere tarım alanında girişimcilik bilincini kazandırmak, okul öncesi ve okul çağı öğrencilerine doğayı sevdirerek, üretimi aşılamak
Proje ile Yapılacak Çalışmalar ve Kazanımlar
• Tam Donanımlı 3 derslikli Sera Akademisi
• Tam donanımlı 4 adet 144 metrekare toplamda 576 metrekare eğitim polikarbon sera kurulumu
• Projenin hayata geçtiği ilk yıl 200 çifti, Seracılıkta ürün yetiştiriciliği, fide dikimi, serada bakım işleri, toprak bakımı, çapalama, seradaki hastalık ve zararlıların tanımı, doğru ürün tercihi gibi genel seracılık bilgilerinin yanı sıra uygulama eğitimlerin verilmesi
• Eğitim Materyalleri geliştirilmesi
• 04-06, 07-10, 11-13, 14- 18 yaş arası toplam 400 çocuğun farkındalık eğitimi yapılması
• Proje sahası ile etki alanındaki sosyal hareketlilik artırılması
• Genç istihdam alanları oluşturulması.
• Kurumun proje yönetim kapasitesi arttırılması
• Bölgenin sosyo ekonomik gelişimine katkı sağlamak.
• Bilinçli Sera alanlarının yaygınlaşmasına katkı sağlanmak
• Kurumlar arası işbirliği arttırmak
• Sera Akademisi projesi dışındaki genişleme alanlarına teknolojik sera yapımı için proje geliştirilmek.