İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ ÇOCUKLARIN BAŞARISI

İstiklal Marşının kabulu ve

İstiklal Marşının kabulu ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma programı Niksar Halk eğitim merkezi salonunda gerçekleşti.

Niksar Halk Eğitim müdürlüğü salonunda yapılan programı Niksar İhsan Karatay Ortaokulu düzenledi, programa Niksar Kaymakamı İlhami Doğan, Niksar Belediye Başkan vekili Selim Buyruk, Niksar Cumhuriyet Savcısı Ayşe Özkan Kaynar, Niksar Milli Eğitim müdürü Hasan Şerifler, Jandarma Komando Tabur Komutanı J. Binbaşı Halil Keskin, Niksar ilçe Emniyet Müdürü Nurettin Saçkan, daire amirleri veliler ve vatandaşlar katıldı.

Niksar İhsan Karatay Ortaokulu tarafından düzenlenen program, saygı duruşu, İstiklal marşının okunması günün anlam ve önemin belirten konuşma, ödül töreni, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan slayt gösterimi, İstiklal Marşının yazılımını anlatan öğrencilerin Tiyatro gösterisi, Mehmet Akif’in Cenk şiirinin okunması ve İstiklal marşının Niksar halkı tarafından farklı mekanlarda okunması ve sonunda Niksar halkının Niksar kalesinde kalabalık grup eşliğinde son kıtasının okunması ve kaledeki Türk bayrağının gösterilmesi ile son buldu.

Niksar İhsan Karatay  Ortaokulu programında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okul müdürü Murat Özyurt yaptı, Özyurt şunları dile getirdi; ‘’ 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü programına hoş geldiniz. İstiklâl mücadelesinin başladığı ilk günlerden itibaren gazete yazılarıyla, vaazlarıyla, hutbeleri ve şiirleriyle halkın mücadele bilincine ulaşması için elinden geleni yapan Mehmet Akif, İstanbul’da durmamış ve Anadolu’yu belde belde, köy köy dolaşarak bu mücadelenin sadece Türk milletinin mücadelesi olmadığını, savaşın kaybedilmesi durumunda İslam’ın da son kalesinin elden gideceğini anlatmıştır.              Halkın bilinçlenmesinde faaliyetleriyle büyük emek sarf eden Akif, 1920’de Büyük Millet Meclisi’ne Burdur Milletvekili olarak girmiş ve mücadelenin ruhunu, gerçek mahiyetini bu defa da halkın temsilcilerine anlatmaya çalışmıştır. Çünkü milletvekillerin bir kısmı büyük ümitsizliğe kapılmışlardır.

Mehmet Akif, Ankara’daki günlerini Taceddin Dergahı’nda geçirirken, Garp Cephesi Kumandanlığı askerleri şevklendirecek bir marş yazılmasını arzu etmiş ve Maârif Vekaleti bu hususta bir yarışma düzenlemiş ve kazanacak sanatkâra da para ödülü verileceğini duyurmuştur. Yarışmaya 724 şiir gelmiştir. Fakat bunlar arasında, mücadele şuurunu istenen idrak seviyesinde ve istenen manada işleyen şiir yoktur. İstiklâl mücadelesini ebedileştirecek mısralar, ancak mukaddes değerler uğruna yapılan mücadelenin ruhunu taşıyan ve bunu bütün benliğinde hisseden bir kalemden çıkabilirdi. İlk akla gelen Mehmet Akif’ti. Fakat para karşılığında hislerini haykırmayı uygun bulmadığı için yarışmaya katılmamıştı. Ancak arzulanan şiir bulunamayınca, zamanın Maârif Vekili Hamdullah Suphi, Akif’e bir mektup göndererek katılmamasındaki sebebin ortadan kaldırılacağını ifade ederek ve başka konuları da dile getirerek Akif’i ikna etti. Bunun üzerine zafere en fazla inanmış ve bu inancı da her fırsatta dile getirmiş olan Akif, İstiklâl Marşı mücadelesini abideleştiren şiiri yazmaya başladı. 12 Mart 1921 de ilk Türkiye Büyük Millet Meclisinde milli marş olarak kabul edildi. Bugün 99. Yıl dönümünü kutlamaktayız.

Devletlerin hayatında milli marşların ayrı bir önemi vardır. Bu marşlar ait olduğu milletlerin karakterlerini yansıtırlar. Türk milli marşının adı ‘’İstiklal’’dir. Bu ad milletimizin en önde gelen belki de en önemli özelliğini ifade etmektedir. Milli marşımız her ne kadar bir şairin kaleminden çıkmış olsa da milletimizin karakterini, özelliğini, duygularını yansıtan en önemli şiir olma özelliğini göstermektedir. Milletimiz tarihin hiçbir döneminde devletsiz kalmamıştır. 20.yy ‘ın  ilk çeyreğinde vatanımız karış karış işgal edildiği bir dönemde Akif geleceğe Asım ile bakmakta, onunla teselli bulmakta, Asımın iradesiyle ülkenin geleceğinin kurtulacağına inanmaktadır. Çünki, ülkenin geleceği iyi yetişmiş kuşaklarla mümkün olmaktadır. Mehmet Akif Ersoy Türk milletinin bir ferdi olmaktan her zaman gurur duymuş, şan ve şerefle dolu Türk tarihine hayran olmuştur. Amacı vatanını milletini seven uğrunda ölebilecek, vatan için çalışan karakterler yetişmesini sağlamaktır. Onu da şu dizelerle dile getirmektedir;

Sahipsiz olan vatanın batması haktır.

Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.

İstiklal Marşında en çok ortaya konan değerler, istiklal fikrine bağlılık ve hürriyettir. İstiklal Marşı ümit ve cesaret şiiridir. İlk mısradan başlayan bu özellik, şiirin sonuna kadar artarak devam eder ve sonunda Türk milletini kayıtsız şartsız zafere ulaştırır. Cephedeki askerin zaferden emin psikolojisi marşın duygu yönünü meydana getirir. Milli mücadelede Türk milletinin duygu, heyecan ve taşıdığı ümidi İstiklal Marşından daha güzel dile getiren bir başka şiir yoktur.

İstiklal Marşı Türk milletinde cesaretin imzasını atıyor ‘’Korkma’’ sözüyle başlayarak. Anaların ‘’hadi yavrum cepheye’’ diyerek gönderdikleri evlatları milletin geleceğini kurtarmak için cepheye giderken bayrağın göklerde dalgalanması için canlarını seve seve o uğurda feda etmekten çekinmemişlerdir. Bayrak şereftir, bayrak güneştir ülkemin en tepesinde doğan, bayrak namustur bu vatanın evlatlarına, o bayrağın gülmesi, göklerde dalgalanması için binlerce şehit verdik bu topraklarda, bayrağın gülmesi için dökülen kanların helal olduğu, bağımsızlığa âşık Türk milletinin anlatıldığı bir şiirdir İstiklal Marşı her kıtasında.          Düşman çelik zırhla korurken kendini, Mehmetçik iman dolu göğsüyle galip gelmiştir onurlu bir savaştan, toprak şehit kanlarıyla sulandıkça daha bir ana olmuştur evlatlarını kucaklayan. Bir kaderin yazılış hikâyesini bu kadar derin anlatan bir şiir ve bu denli içten hisseden bir şair ne güzel bir şairdir. Bir gaz lambası aydınlığında yazdığı kelimeler bir güneş gibi doğmuştur Anadolu’yu baştanbaşa aydınlatan.

İçimizi kasıp kavuran diriliş destanımızı, gecelerini gündüzüne katan ama bir o kadar da kısa bir sürede yazımını tamamlayan bir şairin milletimize, kahraman ordumuza hediyesidir. Ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesi altında İstiklal Marşımızı her yerde hakkını vererek, yeri göğü inletene kadar okunmasını dileyerek konuşmama burada son verirken;

Programımıza katılımlarıyla onurlandıran başta kaymakamımız Sayın İlhami DOĞAN olmak üzere değerli protokol üyelerine, kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. ‘’dedi. daha sonra İstiklal marşını güzel okuyan öğrenciler arasında 1. gelen öğrencilere ödüllerini Niksar kaymakamı verdi, Kaymakam İlhami  Doğan ödül vermeden önce günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yaptı daha sonra ödüller verildi, yarışmada 2. olan öğrencilere ödülleri Niksar Belediye Başkan vekili Selim Buyruk verdi, 3. olan öğrencilere ödülleri Niksar Cumhuriyet Savcısı Ayşe Özkan Kaynar takdim etti, ödüllerden sonra Mehmet Akif Ersoy’un hayatı slayt şekilden anlatıldı ve sonra İstiklal Marşının nasıl yazıldığını anlatan tiyatro gösterisini okul öğrencileri o günleri yaşıyormuş gibi çok güzel sahnelediler, izleyicilerin taktirini kazandılar.

İhsan Karatay  Ortaokulu öğrencilerinin tiyatro sunumundan sonra Mehmet Akif Eroy’un Cenk şiirini Nazlıgül Ayazlı okudu okudu daha sonra İstiklal Marşını  Okul öğretmenleri, öğrencileri Niksar halkının katkıları ile hazırlanan Mekan Temalı İstiklal arşı okundu ve program son buldu.