ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPIYOR

Niksar Mesleki ve Teknik

Niksar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okulu 1 haftalık süre içerisinde Teknoloji devleri  işletmelerine Öğrenci ziyaretleri gerçekleştirdi.

Niksar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü Mehmet Yılmaz  ve çalışma arkadaşları Okul öğrencilerinin daha iyi eğitim alabilmeleri için yaptıkları çalışmalar hakkında önemli bilgiler alındı.

Niksar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul müdürü Mehmet Yılmaz gezi süresini şu şekilde değerlendirdi.

“ değerli basın mensubu kardeşim 28 Kasım 2019 Perşembe günü Gebze Sanayi Bölgesi’nde bulunan Makine Takım Endüstri A.Ş. fabrikasına saat 10.00’da öğrenci ve öğretmenler ile giriş yaptık. Bizleri fabrikada Elektrik – Elektronik Mühendisi olarak çalışan Niksar’lı Yasin ÖZTÜRK karşıladı. Eğitim odasında fabrikanın tanıtımı ve iş güvenliği ile ilgili bilgiler verildikten sonra iş güvenliği araç ve gereçlerini giyinerek fabrikayı gezmeye başladık. Ambara değişik özelliklerde yüksek hız çeliği girişinden, imalat sanayisinde kullanılan değişik çap ve özelliklerde matkap ve kesicilerin tüm imalat akışını yerinde gördük. Makine Takım Endüstri A.Ş.Üretim Direktörü Sayın Aykut AŞIK Bey’i makamında ziyaret ettik. Niksar Belediyesi’ne ait Niksar Ayvaz suyu, özel üretim Niksar sandığı, Niksar cevizi ve Niksar cevizli ekmeği hediye ettik. Okulumuzun ihtiyacı olan malzemeleri kendilerinden talep ettik.

28 Kasım 2019 Perşembe günü öğleden sonra yine Gebze’de bulunan Niksar sevdalısı Sayın Turan KİHTİR ve oğlu Y.Selim KİHTİR’e ait PRODETA adlı firmaya teknik gezi amacıyla gittik.Prodeta yurt içinde ve yurt dışında birçok ünlü markanın ve firmanın mobilya dekorasyonlarını yapan metal ve mobilya  malzemeleri üreten bir firmadır.Öğrencilerimiz bu üretimleri yerinde görmüşlerdir.Bu firmada Niksar’dan gelen hemşehrilerimizin çalışıyor olması bizi sevindirdi.Okulumuzdan  mezun olan öğrencilerimizi bu işletmeye gönderebileceğimizi belirttik. Sayın Turan KİHTİR ve oğlu Y.Selim KİHTİR’ okulumuzun Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanının ihtiyacı olan bilgisayar sınıfı yapımından bahsettik. Kendileri bu sınıfın yapılması için gerekli malzemeleri verebileceklerini belirttiler. Okulumuzda kendi bölümlerinin imkânları ile bu sınıfı yapacaktır. Şimdiden Niksar sevdalısı Sayın Turan KİHTİR ve oğlu Y.Selim KİHTİR’e teşekkür ederiz.  28 Kasım 2019 Perşembe günü akşamı Niksar Ticaret Odası Başkanlığı tarafından rezervasyonu yapılan Eskişehir / Odunpazarı’nda bululan Çınas Otel’de konakladık.

29 Kasım Cuma günü sabah Eskişehir TÜLOMSAŞ ( Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.) müzesini gezdik. Öğrencilerimiz burası hakkında bilgi edinerek ilk yerli otomobil olan DEVRİM arabasını yerinde gördüler. Daha sonra Eskişehir/İnönü ilçesinde bulunan Ford Otosan Kamyon ve Motor Fabrikası tarafından kurulan İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde bulunan Motorlu Araçlar Alanı atölyesini ziyaret ettik. Öğrenci ve öğretmenlerimiz eksiksiz bir motor atölyesini yerinde gördüler.

29 Kasım Cuma günü öğleden sonra Ford Otosan Kamyon ve Motor Fabrikasına giriş yaptık. Seminer salonundaki eğitimden sonra kamyon fabrikasını gezdik. Öğrenci ve öğretmenlerimiz kamyon şasesinin oluşturularak banda konmasını, kupanın oluşturulmasını, ikisinin birleştirilmesini, her çalışanın belli sürede kendine düşen montajı yapmasını, bant sonunda yirmi beş dakikada bir kamyonun banttan indirilerek test sürüşüne götürüldüğünü yerinde gözlemlediler. Motor fabrikasında motor blokunun işlenmesinden krankının taşlanmasına kadar tüm işlemlerin yapılarak motorun oluşturulmasını gören öğrencilerimizin çok şanslı olduğunu hissettik.Her türlü kamyon , transit vb. araçların motorları bu fabrikada üretilmektedir.Dönüş yolunda akşam yemeği masraflarımız Niksar’ın  gururu NİKTAŞ GIDA TİCARET A.Ş.tarafından karşılanmıştır.

02 Aralık Salı günü sabah saat 09.30 da TOYOTA’ya parça üreten Gebze/Şekerpınar’da bulunan TOYOTETSU Otomotiv parçaları sanayi ve ticaret anonim şirketine ait fabrikaya giriş yaptık.Girişten önce ,her katılımcı telefonuna gelen, şifre ile girilen  kesinlikle izlenmesi istenilen iş güvenliği eğitimini aldık.Bizleri Niksar Ladikli mezun öğrencimiz ekip lideri Kemali ÇOBAN karşıladı..Just-in Time ( Tam Zamanında Üretim ) , Jidoka ( Makine İnsan Uyumu ) , Kaizen ( Sürekli İyileştirme ) , Minumum Stok ve Müşteri Odaklı Üretim diye adlandırılan Japon felsefesini yerinde görme fırsatı bulduk.İş güvenliği kıyafetleri , çelik uçlu ayakkabılar ,baret,kulaklıklı mikrofon sistemi çok profesyoneldi.İki grup halinde üretim bantlarını gezdik.Tırlarla gelen sac ruloların devasa preslerle kesilip bükülüp nasıl otomobil parçası olduğunu gözlemledik.Yetkililerle okulumuza bir adet puntalama  makinesi hibe edilmesi hususunda sözleştik.Teknik gezilerimizi önümüzdeki yıllarda artırarak devam ettireceğiz.

02 Aralık Salı günü öğleden sonra saat 13.15’te Sakarya/Arifiye’de buluna TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ  TÜRKİYE A.Ş.Fabrikasına giriş yaptık.Güzel bir öğle yemeğinden sonra toplantı odasında TOYOTA ile ilgili bir sunu izledik.Toyota’nın tarihi geçmişi , gelişimi ,modelleri ve ilkelerinin izah edildiği stantları gezdik.Her standın karşısına geçince kendisi bilgi veren bir sistem ilgimizi çekti.Daha sonra iş güvenliği kıyafetlerimizi giyerek fabrika turuna çıktık.Kulaklıklı mikrofon sistemi kullanılarak tanıtım yapıldı.Önce kalıp fabrikasını gezdik.Rulo halinde gelen saclar sırasıyla kesiliyor , bükülüyor,deliniyor ve kaynak atölyesine aktarılıyor.Bu işlemlerin çoğunluğu robotlar tarafından yapılıyor.Kaynak atölyesine gelen parçalar robot punta makineleri tarafından otomatik olarak kaynatılarak kaporta kısmı oluşturuluyor.Kaporta kısmı izole haldeki boya kısmına aktarılıyor.Boyadan çıkan kaporta seri üretim bantlarında 17 km’lik bir montaj yolculuğundan sonra banttan sıfır otomobil olarak inmektedir.Yüz elli  ülkeye otomobil gönderen , günlük yaklaşık yüz elli tırın giriş çıkış yaptığı , beş bin altı yüz kişinin çalıştığı , yetmiş yedi saniyede banttan bir otomobilin inerek test sürüşüne götürüldüğü bir üretimi öğretmen ve öğrencilerimiz yerinde görmüşlerdir.

Yetkililerden okulumuz Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanına eğitim aracı, motor, şanzıman vb. eğitim materyali talep ettik. Dönüş yolunda akşam yemeği masraflarımızı Niksar Esnaf ve Sanatkârlar Odası karşıladı.Bu teknik gezilerimizin öğretmen ve öğrencilerimiz için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.Okulumuza makine ve malzeme desteği sağlamaktadır.Teknik gezilerimizde bize desteklerini esirgemeyen Niksar Kaymakamımız Sayın İlhami DOĞAN’a , İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Muzaffer BOLAT ‘a , Niksar Ticaret Odası Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerine , Niksar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerine , Niktaş Gıda Ticaret A.Ş. Müdürü ve Yönetim Kurulu üyelerine öğretmen ve öğrencilerimiz adına çok teşekkür ederim” dedi. Kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Niksar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Yılmaz geçen yine eğitim amaçlı yaptıkları ziyaretler sonrasında önemli işletmelerden Okulun eğitimine katkı sağlayan önemli Makinalar ve destekleyici parçaları hibe olarak alarak öğrencilerin yetişmesi ve iyi bir eğitim alan öğrencilerin okula olan ilgisini artırdığı dikkat çekmişti.