DURAN YADİGAR SEÇİLMESİ HALİNDE NELER YAPACAK?

Bu haberin fotoğrafı yok

Niksar Belediye Başkan Adayı Duran Yadigar’la söyleşimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

 Duran Bey, seçilmeniz halinde neler yapacaksınız?

 İlk işimiz daha önce yaptığımız ve adına iletişim koridoru dediğimiz, halkımız ve esnafımızla olan iletişimimizi daha da geliştirecek bir uygulamayı hayata geçireceğiz. “Geleneksel esnaf buluşmaları” adı altında, belediye başkanı, yardımcıları, meclis üyeleri ve birim müdürlerimizin bulunacağı ve esnafımızla karşılıklı görüş alışverişinin yapılacağı toplantılar düzenleyecek ve bunu geleneksel hale getireceğiz.  Derdini söylemeyen derman bulamaz. Eksiklerimiz, kusurlarımız varsa bize iletmeleri için mahallelerde vatandaşlarımızla buluşacağımız “Kusurumuza bakın” adı altında toplantılar düzenleyecek ve bunu da geleneksel hale getireceğiz. Sorunları, beklentileri istişare edecek, işbirliği içerisinde birlikte çözüme kavuşturacağız. Bu toplantılarda dile getirilenleri tüm planlamalarımızda dikkate alacağız.

 Niksar’a devasa, muazzam bir proje

Bizim yerel ekonomik kalkınmada 5 yıl önce ortaya koyduğumuz ve 5 yıl süreyle uygulamaya aldığımız “Turizmle Kalkınma Stratejisi” bugün Tokat merkez dahil, tüm ilçelerde yerel ekonomik kalkınma modeli olarak uygulamaya konulmaktadır. Bu gelişme, bizim kendi dönemimizde ortaya koyduğumuz vizyonun sonucudur. Bugün de ortaya koyduğumuz tarımsal ve kentsel kalkınmaya yönelik projelerimizin amacı, Niksar’da göçün durması, gençlerimizin Niksar’da iş bulması, Niksar’ın yerel dinamiklerinin harekete geçirilmesidir. Bunun için Niksar’da devasa, muazzam bir projeyi uygulamaya alınması için seferberlik ilan edeceğiz.

Bu devasa projeniz nedir?

 Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Kurulması Projesi

2071 hedefine öyle lafla sözle ulaşılmaz. 2071 hedefine ancak böyle devasa projelerle ulaşabilirsiniz. Bu projenin adı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Kurulması Projesidir. Sadece Niksar’ı değil, tüm Tokat’ı kucaklayacak, gelişmişliğini ilerletecek, üretimini, ihracatını, dolayısıyla ekonomisini ve istihdamını canlandıracak dev projedir. Söz konusu proje diğer il ve ilçe belediyeleri, meslek odaları, Tokat İl Tarım Müdürlüğü ve özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilecek bir projedir. Proje uzmanlaşmış üreticiliğin ve yüksek verimliliğin gelişmesini ve Tarım sanayi entegrasyonunu teşvik edecek güçlü bir projedir. Dış pazarlara ve sanayiye yönelik katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılmasını sağlayacaktır. Niksar’ın ve elbette Tokat’ın tarım sektöründe hak ettiği konuma gelebilmesi için, tarım-sanayi entegrasyonunun tamamlanarak ilave katma değer yaratacak tarımsal ürünlerin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Bu bağlamda, Niksar’da kurulacak bir Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde oluşturulacak ortak kullanım ünitelerinin, şirketlerin ortak altyapı ve hizmetlerden yararlanmaları ve tek başlarına kaldıramayacakları yükleri paylaşarak daha rekabetçi bir yapıda üretim yapmalarına yol açacaktır.

Bu ortak kullanım üniteleri neler olacaktır?

Proje kapsamında kurulacak ortak kullanım üniteleri; -MAP’da (Modifiye Atmosferde) Paketleme Ortak Kullanım Tesisi, -KA’da (Kontrollü Atmosferde) Depolama Ortak Kullanım Tesisi,-İşleme ve Kurutma Ortak Kullanım Tesisi, -Toprak ve ürün Analizi Laboratuvarı Ortak Kullanım Tesisi, -AR-GE Ortak Kullanım Tesisi, -Tohumluk Kontrol, Sertifikasyon ve Fidanlık Merkezi ve özel sektör işletme tesisleridir.

 Sayın Yadigar, başkanlık yaptığınız dönemde de yerel ekonomik kalkınma kavramını dilinizden düşürmediniz. Görülüyor ki, seçilirseniz bu çalışmaklar devam edeceksiniz. Bu konudaki başka projelerinizden de bahseder misiniz?

Evet yerel ekonomik kalkınma önceliğimiz olacaktır. Niksar’da yerel ekonominin canlanması için mecralar oluşturacak, istihdam yaratacak, kaynak oluşturma imkânı sağlayacak, böylelikle yerel kalkınmanın gerçekleşmesine katkı verecek yerel ekonomik kalkınma modelini Niksar’a kazandırma çalışmalarına hız verilecektir. Bu bağlamda şunlar yapılacaktır.

  • Yaş Sebze Meyve Hali Ulusal Standartlara Çıkarılacak
  • Hayvan Borsası Kurulacak ve Sosyal Donatılarla Zenginleştirilecek
  • Organize Sanayi Bölgemiz ve Küçük Sanayi Bölgemiz Genişletilecek
  • Organize Sanayi Bölgemiz ve Küçük Sanayi Bölgemizde Endüstriyel Üretim Desteklenecek
  • Mezbaha Kasaplarımızla İstişare edilerek İşletilecek
  • STK, Özel Sektör ve girişimcilerin yatırım finansmanlarında hibe kaynaklarından yararlanması için gerekli çalışmalar yapılacak.
  • İstihdam Amaçlı Vitamin Büfeler ve Seyir Kafeler Açılacak

Başka yerel ekonomik kalkınma projeleriniz var mı?

Elbette! Yatırım ve üretime yönelik çok sayıda projeyi, bir plan dahilinde yaşama geçireceğiz. Neler yapacağız? Ceviz Araştırma Enstitüsü Kuracağız. Kayın, İstiridye Mantarı, Kültür Mantarı ve Solucan Gübresi Üretimini teşvik edeceğiz. Sera alanları oluşturulmasını teşvik edecek ve destekleyeceğiz. Sera üretimi eğitimi belediyemiz tarafından kurslarla desteklenerek istihdam sağlanacak. Belediyemiz bünyesinde sebze ve çiçek fidesi üretimi ve peyzaj düzenlenmesi için tesis Kurulacak, üretim ve uygulama tarafımızdan yapılacak. yöresel ürünler, organik ürünler ve el emeği ürünleri pazarları kurulacak. Bitkisel atık yağlar kaynağında toplanarak işlenmesi için tesis kurulacak, tarımsal faaliyetler koordine edilerek kooperatifçilik geliştirilecek

Siz 2009-2014 döneminde Niksar’ın marka kent olması içinde yoğun bir çaba sarf ettiniz. Bu çalışmalarınız seçilmeniz halinde 2019-2024 döneminde de devam edecek mi?

Marka kent çalışmaları sürekliliği olan çalışmalardır. Bu bağlamda kentsel gelişimin sağlanması için de çeşitli projeleri hayata geçireceğiz. Yap-İşlet-Devret yöntemiyle Kale ile Çamiçi Yaylası arası teleferik yapacağız. Kanal Niksar Projesi’ni yapacak, Yenilenebilir Enerji; Güneş, Rüzgâr Santralleri kuracağız. Bunu ya özel sektör kanalıyla yapacağız ya da hibe kaynaklarla. Niksar Ayvaz Markası ve ürün yelpazesini genişleteceğiz. Kalede arkeolojik kazı çalışmaları yapılarak turizme katkı sağlayacağız. Petrol Meydanına şehrimizi temsil eden bir simge yapılacak ve teknolojiyle entegre belediyecilik anlayışıyla mobil bilgi ve ödeme sistemi oluşturulacak.

Marka kent çalışmalarınız bunlardan mı ibaret, yoksa devamı var mı?

 Devamı var. Çamiçi Yaylası’nda Devre Mülk ve Kiralama Sistemi geliştirilecek. Sarıyazı Bölgesi’ne kaplıca alanları kurulacak. Kelkit Irmağında sahil düzenlenmesi ve mesire alanları yapılacak. Ulusal ve Uluslararası Fuarlarda Niksar’ımızı daha etkin tanıtarak çevre il ve ilçelerle işbirliği yapılarak turizm amaçlı Kültür Rotaları oluşturulacak. Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları Sokağı kurulacak.  Jeoturizm çalışmaları başlatılarak Endüstriyel Miras Dikey Milli Su Değirmenleri Rekreasyon Alanı oluşturulacaktır.

Çamiçi ile ilgili projeleriniz nedir?

Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapılarak Çamiçi Yaylası’na Göğüs Hastalıkları Hastanesi kurulacaktır.  Çamiçi Yaylasına Kamp Alanları oluşturulacak spor kulüpleri davet edilecektir. Ulusal ve uluslararası etkinlikler desteklenecek  (Motosiklet, Off-Road, Kamp-Karavan, Avcılık vb.) ve Niksar Kamping alanında Ulusal ve Uluslararası Etkinlikler gerçekleştirilecektir.

Sayın Yadigar, alt ve üst yapı belediye başkanlarının pek girmek istemediği bir konudur. Daha önceki döneminizde altyapıda da rekor kırdığınızı belirtmiştiniz. Bu konuda seçilirseniz ne tür çalışmalar yapacaksınız?

 Bu konudaki planlamalarımızı mahalle mahalle yaptık. Altyapı çalışmalarıyla ilgili olarak belirlediklerimiz vatandaşlarımızın istek ve taleplerinin karşılanmasına yönelik olacaktır. Bunlar; şehrimizdeki trafik sorunu uygulamalar ve alternatif yollarla giderilecektir. Ellinci Yıl Mahallesi cezaevi kavşağına alt-üst geçit kavşak, Kireç köprü – Adalar mevkiine çevre yolunda alt geçit yapılacak, Dönekse, Kum Çiftliği, Haydarbey ve Çengelli Mahallelerine altyapı ve yol kaldırım çalışması yapılacak, Aydınlıkevler Hamidiye arası yol çalışması yapılacaktır. Aydınlıkevler Mahalle içi kanalizasyon ıslahı ve asfaltlaması yapılacak, Kültür Mahallesi alt yol asfaltlama yapılacak, Karşıbağ Bölgemizde yol çalışmaları tamamlanacaktır. Cahit Külebi Caddesi yol yapım çalışmalarıyla iyileştirilecek, Derebağ ile çevre yolu arasında Çanakçı yol düzenlemesi yapılacaktır. Şehir yön levhaları tamamlanacak yol, kaldırım ve belediye hizmetleri bir standarda kesinlikle kavuşturulacaktır. İmar planındaki açılmayan yollar açılacak, pazarlardan dolmuş olmayan mahallelere güzergâh açılacaktır.

Niksar’ın imar edilmesi ile ilgili çalışmalarınız neler olacak?

Cadde ve sokakların tamamı aydınlatma sistemiyle donatılacak, kent meydanları oluşturulacak, var olanlar iyileştirilecek, engelliler için engelsiz bir şehir tesis edilecektir.

Meydan Camii alanı düzenlemesi yapılacak, İsmetpaşa Mahallesi taş ocağı bölgesinde park alanı kurulacak ve Boyası Sizden İşçiliği Bizden sistemiyle sivil mimariye uygun olarak evler boyanacaktır.

Spor ve çevre konusundaki düşüncelerinizi de alalım.

Her şehrin bir spor takımının bir tesisi var ama Niksar’ın yok! Niçin? Niksarspor Spor Kompleksi’ni kuracağız. Çocuklarımız için spor, yaşam ve eğlence alanları kurulacak, Çanakçı yürüyüş yolu ve bisiklet parkuru, Ayvaz Ormanı’nda paintball alanı yapılacaktır.

Çamiçi yaylasında atış poligonu yapılacak, yine Çamiçi yaylasında ATV parkur ve at binme alanları kurulacak, şehir içinde yürüyüş parkurları oluşturulacaktır.

Çevre ile ilgili yapacaklarımız ise Çengelli, Akpınar, Dönekse ve Haydarbey  ve Kum Çiftliği Mahallelerine doğalgaz hattı yapılması sağlanacak, Niksar Organize Sanayi Bölgemiz ’de belediye hizmetleri en üst seviyede verilerek camii, kreş, sağlık ocağı yapılacaktır. Çamiçi Yaylasında İçme Suyu ve Kanalizasyon Projeleri tamamlanacak, Çamiçi Mesire Alanında piknik masası, su ve tuvalet eksikleri tamamlanacak, aktif yeşil alan ve park alanları artırılacak, mevcutları korunacaktır. Mezarlıklarımız peyzaj çalışmaları ile güzelleştirilecek, camilerimizde bakım, onarım ve temizlik çalışmaları devam edecek, pet şişe ve plastik toplama kumbaraları yapılacaktır.

Sayın Yadigar son olarak sosyal projelerinizden de bahseder misiniz?

MEB ve Üniversite İşbirliği sağlanarak girişimcilik ve meslek edindirme kursları geliştirilecek ve uygulanacak, kadın ve genç girişimciler için proje ve fikir atölyesi kurulacak, Ayvaz Parkında revizyon ile sosyal aktivite alanları oluşturulacak, öğrenci konuk evi yapılacak, yaşlılar için sosyal yaşam merkezi kurulacak, pazar alanlarımıza sosyal ihtiyaçları karşılayacak donatılar yapılacak, hayvan hastanesi ve oteli yapılacaktır.