Cemalettin Bilgin

DÜN-BUGÜN-YARIN!.

Her gün sayfalar dolusu Niksar’ı yazsak mutlaka yazılacak konular  olacaktır.

Niksar’ı yazmak ve anlatmak güzel, bunu görev olarak yapıyoruz zaten ama, bazen yazarken ipin ucu kaçıyor.

Son günlerin konusu Niksar’da Su meselesi. Niksar Ayvaz Suyu, Karabodur Suyu, Sulugöl Göleti Suyu, bizlerin ihanet projesi olarak gördüğümüz Kaynar Hes veya Regülatörü Suyu, yeni hayat bulan tabi ki Sarıyazı Köyü Sıcak Suyu.

Yukarıda isimlerini yazdığımız her bölgedeki Su kaynakları kendi içinde çok kıymetli ve değerlidir.

Niksar Ayvaz Suyu denince ilk akla gelen Evliya Çelebinin Seyahat namesinde yazdığı Ayvaz Suyumuz ile ilgili çok önemli sözleri akla gelir.

1400 yılık şifa kaynağı Ayvaz suyu  tarihi Roma ve Bizans döneminde de kullanılmış. Roma ve Bizans dönemlerinde suyun  adı ‘Ayazma’ yani ‘kutsal su’ diye ifade edilmiş. Tabi daha sonra  halk tarafından da kısaltılarak ‘’Ayvaz’ ismini almış  Ayvaz suyu  Evliya Çelebinin 1672’de seyahatnamesine de yansımış.

Evliya Çelebi düşüncelerini şu şekilde ifade etmiştir; “ insanların bu şehre Temmuz ayında gelir, Ayvaz suyu ile banyo yaptıkları, özelikle cilt hastalıklarında nikrüs, cüzzam ve uyuz gibi deri hastalıklarıyla ilgili şifa buldukları bilgisi yer alır. Aynı zamanda da içilmesi halinde de böbrek hastalıklarına iyi geldiği, özelikle taş oluşmasını engeleyici bir şifa kaynağıdır” diyerek  Evliya Çelebi seyahatnamesinde ifade edilmektedir.

1400 yıllık şifa kaynağı Ayvaz Suyu ülke genelindeki insanlara Niksar dışına satışı 1972 yılında başlamıştır.

Niksar Belediye rahmetli  Başkanı Cavit Tahmiscioğlu 1972- 1973 yıllarında Ayvaz suyunun gerçek anlamda fabrikasyon olarak ilk Cam Şişelere doldurularak  tanıtılması ve satılması Cavit Tahmisçioğlu’nun 1968 yılında Belediye Başkanı seçilmesinden sonra 1973 yılına kadar olmuştur.
Niksar Ayvaz Suyunun gelişip, büyümesinde öncülük yapan ilk Belediye Başkanı rahmetli Cavit Tahmiscioğludur.

Niksar’ın ülke genelinde tanıtılmasında  Ayvaz Suyunun önemi fazladır.

Niksar Ayvaz Suyunun ülke genelinde tanıtımı için ilk reklam filmini Niksar’aki Sinemalarda film öncesi ve film aralarında reklam olarak izlerdik, Niksar’ın din alimlerinden rahmetli Kahyoğun Hafız emmi, Cam Şişedeki Ayvaz Suyunu içerkenki o muhteşem gülüşü ve suyu içtikten sonra; “oh ne rahat şifa kaynağı Su” sözlerini halen hafızamızda saklıyoruz.

1970 li yıllarda Niksar Ayvaz Suyu Cam Şişe içinde bütün bölgeye satılırdı, 1970 li yıllarda reklam çekimleri yapılıp sinemalarda reklamını yapan Türkiye’de Niksar Ayvaz Suyudur.

1968 yılında kurulan Ayvaz Suyu Cam Şişe işletmesi 2009 yılına kadar devam etmiştir. Niksar Ayvaz Suyu Cam Şişe fabrikasını 1 yıla yakın çalıştırma imkanımız olmuştu, Cam Şişeleme fabrikasının kapanmadan insanlarımıza hizmet verilmesi için yoğun gayret sarf etmiştik, 2009 yılında kapanmadan bugünlere gelmiş olsa bugün Ayvaz Suyunun farklı bir yanı olur, fabrika kendisini yenileyerek yoluna devam ederdi.

Niksar Ayvaz Suyu Cam Şişede bütün bölgeye satışı yapılırdı, Samsun, Ankara, Sivas Ordu illerimiz önemli satış merkezleri idi, Cam Şişe fabrikası kurulduğunda Belediyenin Ayvaz Parkında, Ayvaz Suyu ile çalışan Hamamı vardı, 24 saat kesintisiz hamamdaki havuzda su akar, Ayvaz  parkındaki Lokantanın altında 5-6  çeşme vardı, insanlar buradan Boduçlarla ve sonrada Plastik Bidonlarla sürekli evlerine Ayvaz suyu alırlardı.

Niksar Belediye başkanlarından rahmetli Cavit Tahmiscioğlu ilk Cam Şişe fabrikasını Niksar’a kazandırdı, 1980 yılında rahmetli Şevki Üngör ilk Pet Şişe Fabrikasının temelini attı,  Arap ülkelerine ihraç yapmak üzerine başlatılan fabrika şu an Ayvaz Su fabrikasının bulunduğu büyük alan belediye tarafından istimlak edilerek alındı,  yapım çalışmaları devam ederken 1980 ihtilali ile birlikte inşaat yapımı durduruldu.

1980 ihtilali ile birlikte Pet Şişe Ayvaz Su fabrikası inşaatı durduruldu, 1983 yılında ANAP iktidar olduktan sonra ilk olarak Ayvaz Fabrikası yapımı gündeme geldi, rahmetli Özal’ın yurt dışı bağlantılı Kıbrıslı iş adamı sayın Asil Nadir bey Türkiye de yatırım yapmak isteği bilgisi sonrasında Ticaret Bakanlığı yetkilileri yatırım yapması için Niksar’da yarım kalan fabrikanın yapılması teklif etmeleri sonrasında sayın Asil Nadir bey kendi yetkililerini Niksar’a göndererek yapılan ve yapılması gereken çalışmaları yerinde incelemeleri soncunda Niksar Ayvaz Suyu Fabrikasını 25 yıllık süre ile yap işlet sistemi ile hizmete 1984 yılında sunmuşlardır.

Niksar Ayvaz Suyu S.Ş.San. A.Ş şirketi bünyesinde 1984 yılında tamamı İhracat yapılmak üzere açılmış oldu.

1983 yılında rahmetli Turgut Özal ANAP iktidarının başbakanı olarak ileri hamleler yapmaya başladı, ancak Arap ülkelerine gönderilmek üzere yapılan üretimler Sudi Arabistan’ın yeterli Su alması üzerine yüksek kapasiteli fabrikanın su satışları ihracatta yeterinde gönderilemeyince S.Ş.San.A.Ş yetkilileri geçici olarak fabrikanın çalışmasına imkan verilmesi için iç piyasaya girme teklifini belediyeye yaptı, uzun mücadeleler sonrasında Ayvaz Suyu 1.5 litrelik suyun 15 milyon su satılsın satılmasın Niksar belediyesine döviz üzerinden ödemesini yararken, ayrıca yine aynı 1.5 litre su içinde ikinci bir ödemeyi TL üzerinden yapmaya başladı, Fabrika iç piyasaya sattığı suları belediyenin izni olmayan ilçe ve illere vermedi, uzun yıllar Niksar Ayvaz Suyu ülke genelinde Su piyasasındaki fiyat belirleyici olarak yoluna devam etti, 2001 yılında Ayvaz Suyu üzerinde oynanan oyun ile ilk darbeyi yiyen Su fabrikası oldu.

2001 yılında koalisyon döneminin Sağlık Bakanı sayın Durmuş Yılmaz Ayvaz Suyuna yapılan haksızlık karşısında suskun kaldı, Sağlık Bakanı MHP Kırıkkale Milletvekili, Niksar Belediye Başkanı sayın Ahmet Duran Ünverdi MHP den seçilen Belediye Başkanı olduğu halde Ayvaz Suyu sıkıntılı sürece girdi, 2002 yılında yapılan genel seçimde AK Parti iktidarı ile birlikte Ayvaz Suyunun sıkıntıya sokulma işi Sağlık Bakanı sayın Recep Akdağ’ın desteği ile yeniden hayat buldu.

2002 yılında Ayvaz Suyu S.Ş.San.A.Ş bünyesinde bu kez iş adamı sayın Sudi Özkan tarafından işletmeye açıldı, fabrika uzun yıllar sayın Sudi Özkan kontrolündeki şirket tarafından çalışması sağlandı,arada geçen süre içinde Sudi Özkan Su işinden çekilme kararı ile birlikte fabrika sıkıntılı sürece girdi, fabrikanın üretimi çeşitli bahanelerle durduruldu, 2004 Mahalli seçimlerine girilirken Su fabrikası çalışmıyordu.

2009 yılında belediye seçimleri yapıldı belediye başkanlığını AK Parti kazandı belediye başkanı sayın İdris şahin ilk işi S.Ş.San. A.Ş yetkilileri ile görüşmeler yapmak oldu, şirket yetkilileri çalışma yapmak istemediklerini beyan etmeleri sonrasında şirketi İstanbul’da Niksarlı iş adamı sayın Mahmut Mısır’a devrettiği ifade etmeleri üzerine Belediye Başkanı İdris Şahin S.Ş.San. A.Ş. nin % 90 hissesi elinde bulunan Mahmut Mısır ile masaya oturmuş ve Niksar Belediyesinin %10 luk hissesi ile fabrikanın çalışması sağlanmıştır.

S.Ş.San.A.Ş firması sahibi olarak  Mahmut Mısır kardeşimiz, Ayvaz Suyu ve Nik-Su olarak iki ayrı su ile yeniden Su piyasesine  girmiş oldu.

S.Ş.San.A.Ş 2004-2009 yılları arasında çalışmaya devam etti 2009 yılı sonunda anlaşmalarda sıkıntılar yaşandığı için İdris Şahin döneminde  söz konusu şirketin fabrikadan tasfiyesi için Niksar’da dava açılmış, dava 2 yıl sürmüş, 2 yıl sonra mahkeme Niksar belediyesi lehine karar vermiş ve fabrika Belediye Başkanı Duran Yadigar döneminde belediyeye geçmiş oldu, ancak Ayvaz Suyu Patenti alacaklı olan bir firmanın eline geçmiştir, söz konusu alacaklı şirket belediye başkanı ve yetkililerine; “S.Ş.San.AŞ den alacağım karşılığı bu patenti ben aldım, bana olan borcu ham madde alarak küçük ödemeler şeklinde bana ödeme yaparsanız Ayaz Suyu isim patentini belediyeye veririm, sizinde fabrikayı işletmeniz için hammaddeye ihtiyacınız var bu şekilde anlaşma yapalım” dediği halde, birileri çok akıllı geçinerek; Niksar bölgesel isim Niksar belediyesine aittir” şeklindeki Türk Ticaret kanunlarındaki değişiklikleri, Patentler üzerindeki yeni düzenlemeleri bilmeden gereksiz polemiklere girmeleri sonucu Niksar Ayvaz Suyu isim hakkı başka kişinin elinde kaldı ve Niksar Ayvaz Suyu sim hakkını elinde bulunduran kişiler Yozgat ili sınırlarında “Niksar Ayvaz Suyu” ismin kullanarak üretim yapmaya devam etti, yani Ayvaz Suyu olmayan sıradan bir suyu yıllarca “Niksar Ayvaz Suyu” olarak ülke genelinde satışı yapıldı!….

1983 yılında yapımı başlayan Ayvaz Suyu fabrikası, 25 yıllık süre ile Yap-İşlet Devret sistemi ile 1984 yılında hizmete açılmış oldu, fabrika 25 yıl sonra belediyeye geçtiğinde makineler yenilenmiş bir şekilde devri gerekiyordu, yaşanan sıkıntılar böyle bir imkan vermedi, 1984 yılında faaliyete geçen makineler 2014 yılına kadar devam etti. 2014 yılında AK Partiden belediye başkanı seçilen sayın Özdilek Özcan ilk çalışmaları içinde Ayvaz Su fabrikasının makinelerinin yenilenmesi için Belediye Meclisinden  yetki aldı, 2014 yılında belediye 2. El makineleri alarak, belediye bünyesinde fabrikanın çalışmasını sağlandı.

İşte Niksar’ın “DÜNÜ” böyle oldu, bu gerçekleri hiç kimseden duya şansınız olmamıştır, gerçekler saptırılarak, insanlara gerçek dışı olaylar hikaye gibi anlatılır, sonra “NİKSAR NEDEN KAYBETTİ?, NEDEN KAYBEDİYOR?”denir!..

Günün Sözü: Yolcunun biri, yolu üzerindeki dervişi evinde ziyaret eder.  Dervişin evinde eşya yoktur Kitaplar minder ve sehpa vardır.  Adam: “Sizin hiç eşyanız yok mu?”,  Derviş; “Hayır” der.  “Peki, sizinkiler nerede?” diye sorar derviş.  Adam şaşırır, “Ben yolcuyum ama” Derviş; “Bende öyle” der. YOLCULUK UNUTULMAMALIDIR.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.