DEVRİM ve TOGG

Yeşil Niksar ve Yörenin

Yeşil Niksar ve Yörenin Sesi Canik gazeteleri sahibi Cemalettin Bilgin bu haftaki canlı yayınına Manas Üniversitesi’nden Cengiz Duyar hocanın armağan ettiği Kırgız Takkesi ile yayına başladı. Takkenin neyden yapıldığını anlatarak Cengiz Duyar hocaya selamlarını ilettikten sonra Türkiye’nin üretmiş olduğu DEVRİM ve TOG arabalarına değindi. “Devrim 1 otomobil 1960 yılında darbenin etkisini en aza indirmek için Cemal Gürsel özel bir emirle etrafındakilere ‘ne kadar makine mühendisi varsa toplayın. Cumhuriyet bayramına kadar bir otomobil yapılmasını istiyorum’ dedi. 123 tane makine mühendisi bir araya getirerek Cemal Gürsel’in 265 gün içerisinde otomobil yapılmasını istediğini söylüyorlar. Mühendisler 265 günde otomobili nasıl yapacaklarını düşündüler. Onun üzerine mühendisler büyük bir çalışmaya giriyorlar ve 3 tane otomobil yapıyorlar. Devrim 1 makam aracı olarak kullanmayı hedefliyorlar. Devrim 2 otomobilinin de pasta cilasını trende yapmayı planlıyorlar. Tedbir amaçlı benzinlerini az dolduruyorlar, Çankaya’ya yakın benzin istasyonundan benzin alabileceklerini düşünüyorlar. Ankara’ya gelince devrimler, portiflere alınarak benzin koyulmadan Çankaya köşküne götürülüyor. Devrim2’nin benzini koyuldu. Devrim1’in benzini koyulmadan cumhurbaşkanı geldi ve cumhurbaşkanı otomobile binerek tören alanına devrim 1 ile gidecektir. Devrim1 otomobiline benzin koyulmadığı için otomobil bir süre gittikten sonra araba durdu. Araba durunca Cemal Gürsel arabadan inip basının önünde kaldırıp atın depoya diyor, diğer otomobile binmeyi kabul etmiyor. Şuan devrim 1 Eskişehir’de açık hava müzesinde sergileniyor.”

“1961 yılında benzinden dolayı otomobili depoya atmasalardı şuan Türkiye’nin otomobili olurdu. Türkiye otomobili 1961 den 2021 yılına kadar tarihin karanlık sayfalarına gömülmüştür.

Şuan günümüzde bir proje yapılınca Cumhurbaşkanı gidiyor ve destek veriyor yapılan projeye. Bugün TOGG olarak ifade ettiğimiz yerli otomobile, Cumhurbaşkanı iş adamlarıyla yerli ve milli duygularla görüştü ve onlarla Türkiye cumhuriyetinin kendi otomobilinin olması gerektiğini görüştü.

60 yıl sonra tekrar otomobil sahibi olmak istiyoruz o günde itiraz edenler vardı bu günde var.” Dedi.

Daha sonra M.Kemal Atatürk’ün açtırdığı uçak fabrikasını açtırdığını ve kapandığı üzerine görüşlerini paylaştı. Sonrasında Nuri Demirağ’ın uçaklar üzerine yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

SAVUNMA SANAYİSİ’nin gücünden bahsetti.

İstanbul’da 3 gün süren Tokat günlerinin yaşandığı ve Tokat Yöresel Ürünlerinin orada tanıtılıp, satıldığını dile getirdi. Kedisinin bu programa katılamadığı içinde üzgün olduğunu ifade etti.

“Herkese hayırlı geceler” diyerek yayını sonlardırdı.

Canlı yayını izlemek isterseniz https://www.facebook.com/100013770576331/videos/438454411295542/