CHP’Lİ DURMAZ: “ ORMAN KÖYLÜLERİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI NE ZAMAN ALACAK”

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, ormanda çalışarak geçimini sağlayan orman işçilerinin feryadını TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle sorularını yönelten Durmaz, Orman köylülerinin emeğinin karşılığı olan devletin geciktirdiği ödemeleri ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz? diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat

Yazılı olarak sorduğu soru önergesinde;

“Ormanlardan elde edilen ana ürünlerin başlıcaları tomruk (parke, ambalaj, mobilya, kontraplak, kaplama ve inşaat malzemesi vb.), maden direği (maden ocaklarının tavan ve yan destekleri için), kağıtlık odun (kağıt fabrikalarının selüloz ihtiyacı için), lif ve yongadır (dokuma endüstrisinde).
Ülkemiz yüzölçümünün 23 Milyon 245 Bin Hektarı, yani %29,6’sı orman alanıdır. Tokat ilimizin ise 456.407 Hektarı yani % 48’i orman alanıdır. Kişi başına düşen orman alanı sıralamasında 8 bin 2 metrekare ile 81 il arasında 19. Sırada yer almaktadır.
Özellikle Tokat merkez ve ilçelerimizde geçimini ormanda çalışarak sağlayan hemşehrilerimiz vardır. Ama ne yazık ki 3 aydır ücret alamadıklarını ifade etmektedirler.
Yaptıkları iş sonucu orman genel müdürlüğü aracılığıyla ülke bütçesine de ciddi katkı sağlamaktadırlar.
Orman köylerinde geçimini ormanda çalışarak sağlayan yurttaşlarımız maddi olarak ciddi sıkıntı yaşadıklarını, kredi kartı ve akaryakıt borçlarını ödeyemediklerini ifade etmektedirler. “
İfadelerine yer verdi.
Durmaz Bakan Yumaklı’ya aşağıdaki soruları yöneltti.

1- Orman köylülerinin 2023 yılında kesmiş oldukları tomruk vb. gelir getirici orman ürünlerinin Tokat özelinde ve ülke genelinde miktarı ne kadardır? Ne kadar gelir elde edilmiştir?
2- Orman köylülerinin Tokat özelinde ve ülke genelinde bugün itibariyle geçmişe dönük alacağı ücret ne kadardır? Kaç aydır ödeme yapılmamıştır?
3- Ödeme yapılmamasının nedeni veya nedenleri nelerdir?
4- Orman köylülerinin emeğinin karşılığı olan devletin geciktirdiği ödemeleri ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz?
5- Tokat özelinde ve ülke genelinde geçimini ormanda çalışarak sağlayan kişi sayısı kaçtır?
6- Ulusal basına yansıyan “500 bin orman köylüsünün 3,5 Milyar TL alacağı var” haberi doğru mudur?
7- Doğruysa, gelir getirici bir iş yaptıkları ortadayken neden ödeme yapılmamıştır?
8- Ormandan elde edilen orman ürünlerinin satışından dolayı Orman Genel Müdürlüğünün alacağı var mıdır?
9- Orman ürünlerinden satın alıp ücretini zamanında ödemeyenlere bir yaptırım söz konusu mudur?
10- Orman ürünleri satın alan kişi veya kişilerin parasını zamanında ödemeyip para üzerinden banka yoluyla yüksek faiz kazanma yolunu tercih ettiği veya ettikleri iddiaları doğru mudur?
11- Varsa ürün miktarı, alacağın TL miktarı ve ay – yıl olarak zaman dilimi nedir?
12- Orman’da çalışan orman köylüsünün çalışma ücretleri belirlenirken hangi kriterler baz alınmaktadır? Artan mazot vb maliyetlerindeki yükseliş dikkate alınmakta mıdır?
13- Orman köylüsünün son 10 yılda aldığı yıl yıl ster başı ücret miktarı nedir?