BOZ AYI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Yaban Hayatımız gün geçtikçe

Yaban Hayatımız gün geçtikçe canlanmakta bilinç arttıkça yaban hayvan tür ve birey sayıları çoğalmaktadır. Yaban hayatımız, dağlarımız ve kırlarımız yaban hayvanlarınca hareketlendikçe bazı yırtıcı türlerinde çevresinde endişe ve korku saldığıda bir gerçektir.

Köylerimiz boşalıp insan yoğunluğu azaldıkça ayı gibi pekçok yaban hayvanına alan açılıyor. Bu durum ise kıral alanda yerleşikler için olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neder oluyor. Tehlike arzeden konulardan bir tanesi ise Tokat yöresinde Boz ayılardır.

Boz ayı Kuzey yarım kürede yaşayan 8 ayı türünden birisidir Türkiye’nin içinde bulunduğu Ortadoğu Avrupa Batı Asya gibi geniş bir coğrafyada Yaşar bir bölgede boz ayı gibi büyük bir yırtıcı memeli hayvanın bulunması oradaki ekosistemlerin doğal olgunluğu zenginliği ve sağlıklı işleyişinin en önemli göstergeleri arasındadır şemsiye tür olarak da anılan boz ayıların varlığı onun beslendiği bitki ve hayvan türlerinin de aynı yerde yeterli miktarda olduğu anlamına gelir insanın doğadaki etki alanı genişledikçe boz ayıların yaşam alanları ne yazık ki giderek daralmaktadır ve boz ayıların sayıları da aynı şekilde azalmaktadır.” (Bir dergiden alıntı)

Vatandaşlarımızca alınması önerilen tedbirler:

-Özellikle ayıların üreme dönemi olan 15 Mayıs 15 Haziran aylarında ayılardan uzak durulması önem arz etmektedir.

-Yine aynı şekilde ayıları o bölgeye çekecek orman içine çöp bırakılmamalı özellikle ölen, kesilen hayvan parçalarının, leşlerinköy, belde yakınlarına bırakılması önlenmelidir. Zira bunların kokuları bu tür hayvanların bu alanlara çekecektir.

Orman içine tek başına asla girilmemelidir.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar otlatmaya başıboş gönderilmemelidir.

Tarım alanlarının etrafı elektroşok sistemi kullanılmalıdır.

Köyünüzde Çoban Köpeği besleyiniz. Ayılar havlama sesine zorda kalmadıkça gelmezler. Ayrıca köpekler tehlikeyi önceden bildirirler.

Varsa Piknik alanları mutlaka temiz tutulmalıdır. Evsel atıkların yerleşim yerinden uzak tutulmalı mümkünse “0 atık projesi” beldenizde etkin bir şekilde uygulanmalıdır.

Eğer Tarım alanınız içinde veya ani karşılaşmalarınızda bu hayvan ile karşılaşıp nefsi müdafaa durumunda ayıyı vurmanız, öldürmeniz durumunda zaman kaybetmeden tarım orman müdürlüklerimizi bilgilendiriniz.

Beklenmedik bir şekilde bozayı ile karşılaşmanız durumunda;

-Bir bozayıyı uzaktan görürseniz mümkünse o alandan hemen uzaklaşınız.

-Beklenmeyen bir şekilde boz ayı ile karşılaşırsanız sakin olmaya çalışın ani hareket etmeyin.

-Bir bozayıdan uzaklaşmak için asla koşmayınız oradan arkanızı dönmeden yavaşça yürüyerek uzaklaşınız.

-Ağaca tırmanmaya çalışmayınız boz ayının ağaca tırmanabildiğini hızla koşabildiğini ve çok güçlü olduğunu unutmayınız.

-Bozayı ile çok yakın mesafede karşılaşırsanız ve üstelik hayvan yoluna devam etmiyorsa olduğunuz yerde durun normal bir ses tonunda konuşun ancak kesinlikle gözlerinin içine bakmayınızboz ayı saldırıya geçerse parmaklarınızı birbirine kenetleyip ellerinizi boynunuzun arkasına koyun ve cenin pozisyonun alıp ölü taklidi yapın bu şekilde yeryüzünü ve iç organlarınızı koruyabilirsiniz boz ayı pasif durumunuza karşın harekete geçerse ve sizi ısırmaya kalkarsa bu sizi besin olarak gördüğüne işaret edebilir bu durumda kurtulmak için elinizden geleni yapın

Saygılarımla.

Bir okurunuz

NOT; Ayılar (Ursus arctos) 01.07. 2003 tarih ve 4915 sayılı Kara avcılığı kanunu’nun 2 ve av ve yaban hayvanlarının korunması ve koruma alanları ile ilgili 4. maddelerine dayanılarak Tarım ve Orman Bakanlığınınca belirlenen ek-1 yaban hayvanları listesinde yer alan bir türdür.

Avlanması Merkez Av Komisyonunca (Aksi Karar Alınmadıkca) yasaktır.