BAĞ VATANINA DÖNÜYOR

GÖKÇELİ BAĞCILIĞI GELİŞTİRME PROJESİ

GÖKÇELİ BAĞCILIĞI GELİŞTİRME PROJESİ ÇALIŞMALARI BAŞLADI
DOKAP ve İl Özel İdare Kaynaklı hazırlanan ve Tokat Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında yürütülen projenin amacı; ilçemizde eskiden bağcılığın yoğun olarak yapıldığı Gökçeli Beldesinde boş olan eski bağ alanlarını yeniden bağcılığa kazandırmak, modern bağ tesisleri kurularak bağ alanlarının arttırılması, köyde yaşayan çiftçilerimizin gelir düzeyini arttırmak, köyden göçün önüne geçmek ve köye dönüşü sağlamaktır. Proje kapsamında Gökçeli Belediyesi İşbirliği ile müracaatlar alınmış ve uygun görülen üreticilerimizden dekar başına 1500 TL (Türk Lirası) çiftçi katkısı alınmıştır. Niksar ilçemiz Gökçeli Kasabasında uygulanacak olan proje toplam alanı yaklaşık 267 dekardır. İlçemizde bu projeden 78 üreticimiz faydalanacak olup, projenin uygulanacağı yerler Gökçeli Merkez, Gözpınar ve Yakınca mahalleleridir. İlçemiz mevut bağ alanı 7250 dekar olup: Gökçeli Projesi başta olmak üzere çiftçilerimize bu yıl dağıtımı yapılan Dokap ve İl Özel İdare destekli 61250 adet aşılı asma fidanı dağıtımı ile birlikte Niksar ilçemiz bağcılığı önemli bir ivme kazanmış olacaktır. Projenin hayata geçmesiyle tarla ziraatı yapılan veya boş olan eski bağ alanlarında gelir düzeyi yüksek olan bağ tesisi yapılarak çiftçilerimizin gelir düzeyi artmış olacaktır. Ortalama 5 da bağ tesisi olan bir üretici 3. yılda başlayarak 8. yıldan itibaren bu tesisin geliri ile asgari geçim ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmektedir.
Proje kapsamında Gökçeli merkez 22, Gözpınar mahallesi 25 ve Yakınca mahallesinde 31 üretici olmak üzere Gökçeli Kasabamızda toplam 78 üreticimiz için yaklaşık 267 dekar alanda bağ tesisi teslimi yapılacaktır.
İlçemizde yüksek sistem (Telli Terbiye) bağcılığında 5.yılından itibaren 1 dekar alan için;
Üzümde verim ortalaması 1.000 kg/dekar olup kilogramı ortalama 4 TL’den,
Salamura yaprak verimi ise 500 kg/dekar olup kilogramı ortalama 12 TL’den,
Toplamda 1 dekar alan için 4000 TL(Üzüm) + 6000 TL(Salamura Yaprak) geliri olmak üzere toplam 10.000 TL’dir.
Gökçeli Kasabasında uygulanacak bu projeyle Niksar ekonomimize kurulacak 267 dekar alandan 2.670.000 TL(ikimilyonaltıyüzyetmişbin) katkı sağlanması beklenmektedir.

Gökçeli kasabasında gerçekleşen Fidan dağıtımında Belediye Başkanı Mustafa Koyuncu şunları ifade etti; “Çok değerli misafirlerimiz, il genel meclis üyemiz, çok değerli ekmeğini topraktan çıkaran alın terinin karşılığıyla rızkını temin eden çiftçi kardeşlerimiz hepiniz programımıza hoş geldiniz. Hepinizi saygıyla muhabbetle kucaklıyorum. Değerli misafirler biliyorsunuz bağcılık Gökçeli’nin en önemli gelir kaynağı. Biz zaten onun için diyoruz ki Gökçeli üzümün, yaprağın başkenti. Bunu her zaman her yerde, her platformda dillendiriyoruz. Bunda sürekli bağ dikmekle şuanda 7.000 sanırım hektar olan bağımızı daha da her sene dikerek çoğaltarak geliştirmeyi hep beraber yapıyoruz. Bizlere bu konuda sayın ilçe ve il tarım müdürlüklerimiz, personelleri gerçekten çok destek veriyorlar. Hepsinden Allah razı olsun. Tabi çiftçiyi çok seven, çiftçinin her zaman yanında olan sayın valimizde gerçekten bu konuda çok destek veriyor, her zaman sürekli yanımızda yer alıyor. Bu günde gelecekti ama ani bir şey çıktığından dolayı öğle üzeri vazgeçtiler, gelemediler. Sayın müdürümüz selamlarını getirdi sizlere. O bakımdan buradaki çiftçilerimizle yaprağa, üzüme, pekmeze bizde gerçekten çok değer veriyoruz. Çünkü bizim gelir kaynağımız daha doğrusu gelirimiz büyük bir çoğunluğu bağcılıktan geliyor. Bu tefekleri gittik biraz önce bağda diktik. Bu çubuklar çok bereketli. Birkaç sene içerisinde üzüm veriyor, yaprak veriyor. Bizlerde bunun her şeyinden yararlanmak suretiyle rızkımızı helalinden, çoluğumuzu çocuğumuzu geçindirmek üzere kazanıyoruz. Bu bakımdan bu program çok önemlidir” diyerek sözlerine son verdi.

 

Tokat Tarım İl Müdürü Orhan Şahin de törende yaptığı konuşmada şunları dile getirdi; “Son 5 yılda uygulanan projelerle şu anda 67-68 bin dekarlarda. Buda ilimize katma değeri şu andaki üretilen ürünlerden en fazla gelir getiren ürün bağcılık. Şimdi biz bu yılda yaklaşık 3.000 dönüm alanda 675.000 fidan dağıtımı yaptık. Şu anda onun için de buradayız 450.000 adedini biz 3 ay önce dağıtmıştık. Buradaki fidanların gecikme nedenlerinden biri de bildiğiniz gibi ihale sürecinde yaşanan sıkıntılar. Ama biz onu da açtık. İnşallah bir ay içinde sizin diğer malzemelerimizi teslim edeceğiz. 2016 yılında başladığımız bu “Bağ Vatanına Dönüyor” projesi ile bugüne kadar yaklaşık 10.000 dekar alanda, dekara 225 fidan hesaplarsınız 2.250.000 fidanı biz Tokat topraklarıyla buluşturduk. Gerçekten de Tokat’ta bağcılık alanında özellikle ceviz konusunda son yıllarda büyük atılımlar oldu. Buradan öncelikle ben genel bütçeden, bakanlığımız bütçelerinden, Tokat bütçesinden özellikle de son 6-7 yıldır il Özel idaremiz, il genel meclisimizin tarıma verdiği büyük bütçeler var. Bunu biz her zaman övünerek söylüyoruz, niye Türkiye’de ben diğer illerle de konuşuyoruz. İl Özel idaresinde tarıma ayrılan bütçeyle Tokat nüfusuna göre oranlarsak birinci sırada. Ben burada da genel meclisimize, üyemiz de burada huzurlarınızda onlara çok teşekkür ediyorum. Yine desteklerini esirgemeyen son 5 yılda bize bağcılık konusunda destek veren dokap idaresine çok teşekkür ediyorum burada. Bir yerde, biraz önce sayın belediye başkanımız da söyledi. Gerçekten son yıllarda çiftçinin dostu, çiftçiye her daim destek olan sayın cumhurbaşkanımız tarım bakanımız sayın vekillerimiz ödenek konusunda bizlere çok destek oluyor. Ben onlara da sizlerin adına huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. İnşallah dağıtımını yaptığımız, yapacağımız fidanların bol bereketli size kazancı olur. Bu vesileyle projede hizmetlerin esirgemeyen başta sayın mesai arkadaşlarıma destek veren ve bu proje yoğun ilgi gösteren değerli çiftlerimize teşekkür ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum” diyerek sözlerine son verdi, daha sonra Fidan dağıtımı yapıldı, Gökçeli (LADİK) üzüm yaprağından Dolma ikramı ile program son buldu.