Amasya Navruzu’nun Niksar’da Yetiştiği Ortaya Çıktı

Niksar’ın zengin bitki çeşitliliği

Niksar’ın zengin bitki çeşitliliği son yıllarda akademisyenlerin ilgisini çekmeye başladı. Veteriner Hekim Duran Kaya’nın ısrarlı çabaları sayesinde Niksar’daki bilinmeyen bitki türleri gün yüzüne çıkmaya başladı.

Niksar, yurt içi ve yurt dışında bulunan bilim insanlarının dikkatini çeken bir yer haline geliyor. Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Celep ve Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Ana Bilim Dalı Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Ulukuş, Niksar’a, üzerinde çalıştıkları projenin bir bölümü için geldi.

Bilim insanlarının Niksar’a olan ilgisi, bölgenin flora ve faunasının zenginliği ile ilgili olduğu söyleniyor. Niksar’ın doğal güzellikleri, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği, bilim insanlarının ilgisini çekiyor ve araştırmalarına konu oluyor. Bu çalışmalar, bölgenin doğal zenginliğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından da önem taşıyor.

Niksar florasının gizemini çözen veteriner hekim

Duran Kaya, mesleği gereği doğayla iç içe olan bir veteriner hekim. Yıllardır Niksar ve çevresinde yaptığı yürüyüşlerde gördüğü ilginç bitkilerin fotoğraflarını çekiyor. Tanımlayamadıklarını Facebook’taki uzmanlarla paylaşıyor. Kaya sayesinde Niksar’daki bilinmeyen pek çok bitki türü tespit ediliyor. 

Yeni keşifler akademisyenleri heyecanlandırıyor

Kaya’nın paylaşımları kısa sürede ilgi uyandırdı. Türkiye’nin birçok üniversitesinden botanikçiler, Niksar’daki enteresan türleri yerinde görmek için Kaya ile iletişime geçtiler. Niksar’a gelip bitki örnekleri topladılar. Yeni keşfedilen türler akademisyenleri heyecanlandırıyor.

Niksar florası artık dünyada biliniyor

Kaya sayesinde Amasya navruzunun Tokat’ta yetiştiği ilk kez öğrenildi. Bu tür Cumhurbaşkanlığı destekli Türkiye Florası kitabına girdi. Ayrıca İstanbul’daki ünlü botanik bahçesinde sergilenmeye başlandı. Kaya’nın çabaları Niksar’daki bitki çeşitliliğini dünyaya tanıttı.

Bitki hazinesine akın başladı

Son dönemde Niksar’a gelen bilim insanlarının sayısı hızla arttı. Özellikle üniversitelerden botanikçiler, Niksar’daki keşfedilmemiş bitki hazinesini görmek için adeta akın ediyor. Kaya, “Savaş olmasa Ukrayna’dan geleceklerdi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden de ziyaretçiler bekliyoruz” diyor.

Niksar’ın gizemli bitki dünyası artık çözülmeye başlandı. Kaya’nın ısrarlı çabaları sayesinde yıllardır bilinmeyen pek çok türün varlığı kanıtlandı. Niksar yavaş yavaş botanikçilerin yeni gözdesi haline geliyor.

 

Haber: Mehmet Aydoğdu