Cemalettin Bilgin

Ara Elemanı!.

Zülfiyare dokunmadan bir iki şey yazalım istiyoruz.

Her gün istisnasız pek çok insanımızla dertleşiyoruz , konuştuğumuz her insanın sözlerinden şunu anlıyoruz; çalışacak, sağlıklı iş yapacak eleman, çalışacak insan bulamıyoruz” diyorlar, dertlerini anlatmaya devam ediyorlar.

Bu işin içinden nasıl sıyrılırız?, ülkemiz nasıl bu ara elamanı sıkıntısından kurtulacak? Bunun hesabını yapmak biraz zor!, aslında kolay ama zor!.

Ülkemizdeki ara elamanı meselesinin çözülmesi için Çalışma Bakanlığı güzel bir çalışma başlatmış idi, lakin başlayan güzel çalışma dejenere edildi, Belediyeler işçi alımına doyumsuz olunca işi hülle şekline sokarak İş-Kur un sağlıklı başlattığı çalışmalar ne yazık ki, belediyelerin doymak bilmediği işçi alım isteği, İş-Kur 1 yıllık ara elemanı yetiştirmesi için işletmelere verdiği destek sıkıntılı sürece girmiş oldu.

İş-Kur’un İşbaşı Eğitim Programları özel sektör bakımından çok faydalı çalışma idi, bu çalışma halen devam ediyor ama, ilk çıkıştaki gibi işletmeler tam destek alamıyor, çünkü devletimiz bu çalışma alanına ayırdığı ödenek sınırlı olduğu için, belediyeler bu iş alanından çok destek talep etmeleri ödeneklerin kısa zamanda bitmesine neden oluyor.

İşbaşı Eğitim Programı halen devam etmektedir, bunun için şu kısa bilgiyi vermek gerekirse.

İşbaşı Eğitim Programları;

İşbaşı eğitim programı; nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktadır. Bu sayede işverenler ihtiyaç duydukları işgücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu bulunmadan kendileri yetiştirme imkanına kavuşmakta ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler.

İşverenler istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi Kurumumuzdan da kendilerine katılımcı adayı bulunmasını talep edebilmektedirler.

Yine bir başka desetk programı Mesleki Eğitim Kursları, bu kısımdan işletmeler faydalanıyor, bu çalışma alanındaki ödeneklerde sınırlı olduğunu ifade ederken, kısa bir not vermek isterim.

Mesleki Eğitim Kursları;

İşverenlerin eleman ihtiyacını hızlı ve etkin bir şekilde karşılayabilmek amacıyla düzenlenen mesleki eğitim kursları, talep edilen mesleklerde nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlamaktadır. Böylece işverenlerin nitelikli işgücü ihtiyacı, işverenlerin herhangi bir maliyete katlanmalarına gerek kalmadan karşılanmaktadır.

Son aylarda ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların ortadan kalkması için Hükümetimiz “Kısa Çalışma Hizmeti” başlattı, bu çalışmada en sağlıklı şekilde devam ederken, bu çalışmanın ara elamanı sıkıntısına çözüm olmuyor tabiki.

Son ayların başa belası Kovit19 hastalığı işletmeleri tamamen sıkıntıya sokmaya başlamıştır, mevcut çalışan elemanlar çalışma süreleri kısıtlı olunca çalışmalar aksıyor, ara elamanı meselesi çözülmediği için işletmeler eleman bulmakta sıkıntıyı daha fazla yaşamaya başladılar.

Aslında sıkıntılar devam ederken, bazı sıkıntıları böyle ara dönemlerde çözmek mümkün olduğunu düşünüyorum, lakin bu işlere samimi bir şekilde el atmak gerekiyor.

İşletmeler İş-Kur’dan eleman talep ettiğinde çok sayıda insan işletmeye müracaat ediyor, elde diplomalara var, ama yapılacak işin yanından geçmeyen gençlerle işletme arasında üzücü duygusal süreler yaşanıyor!.

İşletmeler zaten ekonomik sıkıntılar içinde, aldığı eleman yapılacak işi tam olarak yapamasa da, hiç değilse Bilgisayar konusunda belli bilgilere sahip olması gerekirken gençler; “Diploma var”  diyerek yetkili kişiye diplomasını gösterince personel alımı yapmak isteyen kişiler daha çok üzüntü içinde oluyor, kişinin aldığı diploma tabiî ki önemli ve kıymetli ama, diploma Bilgisayar Klavyesinde yazı yazamıyor!…

Aslında bir gerçeği daha ifade etmek gerekir, var olan sıkıntı ama, var olan sıkıntılar sürekli Halı altına süpürüldüğü için, halı altındaki dertler ortaya çıkmıyor, arada sırada bizler gibi sıra dışı insanlar ortaya gerçekleri atmaya çalışıyor, eh bizim sözlerimizde ne kadar hayat buluyor?, buda tartışma konusudur.

Devlet kurumunda çalışmak için Diploma çok kıymetli!, çünkü Diploman ne kadar güçlü okuldan mezun oldu ise, devletten alacağı maaş o kadar yüksek oluyor, Diploma büyük, ama bazı insanların iş yapma kabiliyeti üzülerek söylüyoruz düşük!.

Devlet kurumlarında Diploma desteği ile işe başlayanların halkımıza ne kadar faydalı hizmet yapar?, bu tartışma konusudur, ama özel işletmeler içinde diploma önemli olsa da, Diplomadan daha önemli olan kişinin iş yapma kabiliyetinin iyi olmasıdır.

İş yok, beklenti, çok!

İş var, çalışma becerisi olan insan sayısı az!

İş var, işletmeler çalışacak eleman bulamıyor, çalışmak isteyen insanların pek çoğu da, oturduğu masayı silmek istemiyor, etrafını temizlemek istemiyor, masa başında önüne bilgisayar alacak, canı isterse iş yapacak, canı istemez ise, oyalanarak gün dolduracak!.

Bugün birkaç arkadaşla konuştum; “abi çok şükür işim gayet güzel, iş çok var ama, çalıştıracak elaman bulamıyorum, inan okullardan gelen çocuklara temizlik yaptırmak, Kornavidayı elinde tutturmak, penseyi elinde tutturmak günler alıyor, ne yapacağımızı şaşırdık” diyor.

Bir başka  arkadaş; “ abi personel almak istiyoruz, işyerimizde her şey Bilgisayarlı, mal satılınca  o ürün depodan çıkış yapılacak, satışlar sağlıklı olacak ama, ne yazık ki raftan mal indirtme bile zorlanıyorlar, ama işin içine Bilgisayar girince sıkıntı başlıyor, iş arayan çok, ama kalifiye personel bulmakta çok zorlanıyoruz, şaşırdık kaldık” diyor.

İşletmeleri bekleyen bir başka tehlike.

İşletmeler eleman bulmakta zaten zorlanıyor, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışanlar şayet art niyetli ise işletmeye çok sıkıntı yaşatıyor, biraz  işi öğrenince “çalışmayacağım, çıkıyorum” demeye başlıyor, sonra kendi isteği ile işten ayrılıp çalışmadan devletten işsizlik maaşı almak için olağan üstü gayret sarf ediyor, çalışmadan yaşamaya başlayanların sayısı çoğalmaya başladı, işletmeler sıkıntı yaşamaya devam ediyor. İş yeri sahipleri Mahkeme kapılarında sürünüp duruyor!.

Allah; adaletli, sağlıklı, dürüst çalışan insanları nasip etsin, çalışan insanla, işletme sahiplerinin, mutlu, huzurlu, insanlığa yakışır çalışma imkanlarına kavuşmak dileğiyle.

Günün Sözü: Ahlaksızlığın ölçüsü var mı?.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.