Cemalettin Bilgin

TOKAT-ORDU YOLU BİTMELİ!.

Son bir haftalık süre içinde, yazı yazmaktan ve paylaşım yapmaktan biraz uzak kaldım.

Hayatın devam ettiğini, şartlar ne kadar sıkıntılı olsa da hayatın akışının devam ettiğini unutmamak gerekir.

Her nefis ölümü tadacaktır, dönüş Allah’a dır.

Her insan öleceğini bilir, kendisinden öncede sevdiği, saydığı, eş dost, hısım akraba olanlarında ölümle karşılaşacağını bilir buna rağmen insan kendisini ne kadar ölüme ve etrafındaki insanların ölümüne hazırlıklı olsa da, üzülmemek elde değil.

Sanırım millet olarak duygusalız, bizlerde duygusal taraftayız, dolayısı ile yaşanan süreçlerden etkileniyoruz, ama hayatın acımasız çarkları hiç durmadan devam ediyor, çarkların arasında ezilmemek için kendimizi dinç tutmamız gerekiyor.

Yazımızın başlığında TOKAT-ORDU YOLU BİTMELİ!.” dedik, bu düşüncemizi geçmiş tarihlerde koruduk bundan sonrada bu düşüncemizin hayat bulması için yazmaya , mücadele yapmaya devam edeceğiz.

TOKAT-ORDU yolu konusunda  çok yazılar yazdık, doğruda yapıyoruz, ama yıllar geçmesine rağmen bugün için sonuç alamadık.

TOKAT-ORDU yolunun yapılmasını en çok Niksar halkı ve Akkuş halkı istiyor, bunun en önemli nedeni Niksar ilçemiz ile Akkuş ilçemiz halkının bir birine yakınlık göstermeleri, dolayısı ile hayatın güzel olması içinde bu ortak noktada buluşma sağlanıyor.

TOKAT-ORDU yolu dendiğinde ilk akla gelen siyasetçi ANAP dönemi Ordu Milletvekili sayın Şükrü Yürür akla gelir, sayın Yürür ANAP iktidarı döneminde bu yolun yapılması için çok gayret sarf etti, daha berbat olan yolu belli kısımlarında düzeltmelerin yapılmasına katkı sağladı, ama oda sonuca gidemedi.

TOKAT-ORDU yolu neden bugüne kadar yapılmadı?, bu sorunun cevabını almak güzel olsa da, önemli olan sonuçtur.

TOKAT-ORDU yolunun yapılması için işin gerçek muhatabı olan çok sayıda bakanı tanıdık ama, iki değerli bakan ile konuyu bizzat konuştuk ve tartışma imkanım oldu. 1. si Bayındırlık ve İskan Bakanı rahmetli Cevap Ayhan bey, 2. Bakanımız Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı sayın Binali Yıldırım bey.

TOKAT-ORDU yolunun yapılması için sayın Şükrü Yürür ile toplum içinde soru cevap şekilden konuşma imkanımız oldu, kendisi konuyu bildiği için fazla konuşma gereği duymadık, bu konuyu bir başka değerli siyasetçimiz ile konuşma imkanımız olmuştu, AK Parti Genel Başkan yardımcısı  sayın Numan Kurtulmuş AK Partide görev aldığı bir dönemde Niksar ziyareti yapmıştı, sayın Kurtulmuş ile Çamiçi Yaylasında uzun bir sohbet yapma imkanımız olduğunda “başkanım artık TOKAT-ORDU yolunun yapımı bundan sonra inşallah hız kazanır” dediğimde, sayın Kurtulmuş; bu hizmet bizlerin öncelikli hizmetleri arasında” demişti.

TOKAT-ORDU yolunun “yılan hikayesine döndü” demek hata olur.

Niksar ve Akkuş halkı uzun yıllardan beri bu yolun yapılmasını istedi ama, istemekle işin yapılması farklı.

TOKAT-ORDU yolunun ilk ciddi yapım çalışması eski  Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı ve Meclis başkanımız sayın Binali Yıldırım’ın Niksar ziyareti ile başladı, yani 8 sene önce.

1996  yılında Niksar ziyareti gerçekleştiren eski Bayındırlık Bakanı rahmetli sayın Cevat Ayhan Niksar Kaymakamlığını  ziyaret ettiğinde kendisinden TOKAT-ORDU yolunun yapılmasını, yol yapılana kadar çok kötü olan yolun sağlıklı kullanılması için yardımcı olması gerektiğini ve  o tarihte Karayolları Samsun Bölge Müdürü olan, bugün AK Parti Milletvekili olan sayın Yusuf Ziya Yılmaz’ı şikayet etmiştim!. Sayın Ayhan’a; sayın bakanım biz Samsun Karayolları Bölge Müdüründen şikayetçiyiz, bizim bölgemizdeki yollara hiç bakmıyor, bütün çalışmalarını Samsun İl hudutlarında yapıyor, bizi bu bölgeden ayırın nasılsa hizmet alamıyoruz” demiştim!, rahmetli Cevap Ayhan bey Karayolları Bölge Müdürüne yanımızda talimat vermiş ve birazda fırça atmıştı.

Bizim TOKAT-ORDU yolu mücadelemiz uzun yıllara dayanıyor, yıllar geçiyor ama yol halan bitmedi.

TOKAT-ORDU yolu ile ilgili anılara yazmaya çalışsak sanırım uzun zaman bunları yazmakla zaman geçecek, zaman geçiyor bizim ömrümüz ilerliyor ama, TOKAT-ORDU yolu bir türlü bitmiyor.

Cuma günü Tokat önemli bir bakanı daha ağırladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı  sayın  Adil Karaismailoğlu Tokat’a gelerek çeşitli incelemelerde bulundu, sayın Bakan ve Millletvekillerimiz Tokat Havalimanını, Tokat Çevre yolunu ve Tokat-Niksar yolunda incelemelerde bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanının Tokat’a gelmesi önemli, sayın Milletvekillerimiz Bakan beyi Tokat’a getirerek yarım kalan hizmetleri yerinde göstermeleri önemlidir.

Ulaştırma ve Altyapı bakanımız Sn. Adil Karaismailoğlu yaptığı basın açıklamasında yapılması gereken TOKAT-ORDU yolu konusunda kesin ve net çizgilerle bir açıklamada bulunmadığını görüyoruz, sayın bakan; Tokat-Niksar yolunun konforlu bir yol olarak bir kısmının hizmete açıldığını, diğer kısmında hizmete açılacağını, Tokat-Ordu yolunun ise çalışmalarına başlanacağını” dile getirdi, bu “mişli”  konuşma bizleri tatmin etmedi ama, sayın bakan bundan sonra tekrar Tokat ziyaretini yapacağını söylediği için umutlandık!, çünkü ilgili kurumların Bakanları şehirleri ziyaret ettiğinde yapılacak çalışmalar hayat buluyor!…

Ulaştırma ve Altyapı bakanı Sn. Adil Karaismailoğlu sanırım bundan sonraki ziyareti Tokat Havalimanı açılışı için gelecektir, bu açılışın sürecini tam bilmiyoruz ama, 2021 yılının ilk aylarında Tokat Havalimanının açılacağına inanıyoruz.

O zaman aklımıza gelen sonuç şudur.

Niksar-Tokat arasında Dönekse mevkii bölgesindeki dere alanındaki kısım bu sene tamamlanacak, Dörtyol devamı olan ve Niksar 50. Yıl mahallesi yol kavşağına kadar olan kısımda sayın Bakan Tokat’a gelmeden tamamlanacaktır, sonrası netlik kazanmadı, sayın Bakanın “Tokat-Niksar arasındaki çalışmaları tekrardan planlayacağız” sözleri “TOKAT-ORDU yolunun Niksar-Akkuş arası 2. Etap ve Akkuş-Ünye arasındaki 3. Etap kısmının henüz planlanmadığını gösteriyor!. İnşallah bizler yanlış anlamışızdır.

Şimdi bu  “mişli” sözlerin cevabını öğrenmek için işin muhatabına sormak gerekirdi, sayın bakanın ziyaretinde bizler ziyaretlere katılamadık, katılmış olsa idik, “mişli” sözlerin netleşmesini  sayın bakanımızdan talep ederdik, o zaman kimseye bahane bulmayacağız, “mişli” sözlerin gerekleşmesini bekleyeceğiz, aksi taktirde bir gün; D100 Karayolunu ve Tokat-Niksar Karayolunu trafiğe kapatıp, sayın Bakandan değilde sayın Cumhurbaşkanımıza sesimizin duyulması için bir yol kapama eylemi yapabiliriz!.

Günün Sözü: YOL MEDENİYETTİR. GİDEMEDİĞİN YER SENİN DEĞİLDİR.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.