İLK LAVANTA DİKİMİ NİKSAR GÜRÇEŞME KASABASI ARAZİSİNDE GERÇEKLEŞTİ

Gürçeşme kasabasındaki Lavanta dikim

Gürçeşme kasabasındaki Lavanta dikim çalışmasına Niksar Kaymakamı İlhami Doğan, Gürçeşme Belediye Başkanı Mehmet Çorak, İl Genel Meclisi üyeleri Sadullah Karataş, Kamil Yıldırım  AK Parti ilçe başkanı Kemal Yılmaz, İlçe Tarım Müdürü Namık Özdüzgün ve vatandaşlar katıldı, yapılan çalışmalar hakkında ilgililer bilgiler verdi, Gürçeşme kasabasında ilk etapta 5 dönüm ilerleyen zamanda 20 dönümlük alana Hamza Aşan tarafından Lavanta dikilmesi planlandığı ifade edildi.

İlçemiz Serenli, Gürçeşme, Kasabaları ve Beyçayırı, Korulu, Köklüce köylerinde beş (5) çiftçimize toplam 19,5 dekar alanda dikimi yapılmak üzere 25.920 adet Lavanta fidesi dağıtımı yapıldı.

Tokat Valili, Tokat İl Özel İdaresi tarafından destekli olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve yürütülen ‘‘Tıbbı Aromatik Bitki Üretiminin Yaygınlaştırması Projesi’’ Doğu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) tarafından desteklenmiş Niksar Kayamakamlığı koordinesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce dikimler gerçekleştirildi.

Lavanta fidesi 3 yıl içinde yatırım maliyetini çıkarmaktadır. Birinci yılda %30, ikinci yılda %70 üçüncü yılda ise %100 verim alınmaktadır. Üçüncü yıl sonunda yapılan harcamalar %100 geri kazanılmaktadır.

Lavanta, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve ilaç sanayiinde, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu için kullanılmaktadır. Uçucu yağ randımanı sapsız kuru çiçeklerde çeşitlere göre değişmekle birlikte % 2-5 arasında değişmektedir. 100 kilogram lavanta çiçeğinden 2 litre yağ elde edilir. Lavanta uçucu yağının dünya piyasalarında fiyatı 5.500 ile 7.500 ₺ arasında değişmektedir. Dönümde sapsız kuru çiçek verimi tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına göre 150 kg ile 400 kg arasında değişir. 1 kilogram yaş lavanta 1,5-2 liraya satılırken, kurutulmuş lavantanın 1 kilogramı 20-25 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Lavanta 25 yıllık ömrüyle birlikte gübresiz yetişebilmekte, toplama dışında pek fazla iş gücü gerektirmemekte ve kuru çiçeği ile tahıla göre daha fazla gelir sağlamaktadır. Bol nektarlı bir bitki olan lavantadan piyasa değeri yüksek lavanta balı elde edilebiliyor.