1939-42 Erzincan-Reşadiye-Niksar-Erbaa Depremleri

Tokat İstişare Heyetinin gerçeklerle yüz yüze karşılaştırması.

Tokat İstişare Heyetinin gerçeklerle

Tokat İstişare Hayati Başkanı Mehmet Emin Atmacanın Kamuoyuna açıklaması aynen yayınlanmıştır.

Değerli Tokat Kamuoyu,

Kıymetli Tokat İstişare Heyeti üyelerimiz;

 

1939 yılında 26 Aralık’ı 27 Aralık’a bağlayan gece “Erzincan Depremi” olarak bilinen depremde ilimiz de etkilenmiş, Turhal, Niksar, Erbaa ve Reşadiye ile merkez ilçemizde de belirli tahribatlar yaşanmıştır. Merkez üssü Erzincan olan 7,9 şiddetindeki büyük depremin Tokat’taki etkileri önemlidir.

 

Yazılı kaynaklardan öğrendiğimize göre depremin Tokat’taki bilançosu çok ağırdı. 1939’da gerçekleşen bu deprem ve sonrasında gerçekleşen 1943 depremi Tokat ve ilçelerinde de etkili olmuş ve önemli can ve mal kaybına sebep olmuştur. Sadece 1939 depreminde toplam olarak ölü sayısı, 2.274, yaralı sayısı 668 ve yıkılan bina sayısı 3.378’dir. Verilere bakılacak olursa depremden en çok Merkez nahiye ve köyleri ile Reşadiye, Erbaa ve Niksar etkilenmiştir.

 

Ülkemizde bu yılın Şubat ayında Hatay merkezli 11 ili etkileyen depremi de göz önünde tutarsak, deprem gerçeğini aklımızdan hiç çıkarmamamız gerekmektedir. Eksik malzemelerle uygun olmayan zeminlere yapılan binalara izin verilmemelidir. Bu bağlamda ülkemizin önemli İnşaat Profesörleri ve ziraatçilerinden Prof. Dr. İlyas Yılmazer’in “20 yıldır söylüyorum sadece çürük yapı değil, yumuşak zemindeki, yani ovadaki binalar da yıkılır diye… Dinletemiyorum. Her şeyden önce ovaları her bakımdan korumak gerek. En çok hasar gören yerlere baksınlar, ovaları görecekler” sözlerini de unutmamalıyız.

 

İlimizde başta Valiliğimiz olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarımızın ilimizin olası deprem riskine karşı aldıkları tedbirlerin kapsamını ve içeriğini de kamuoyu ile paylaşmalarını ümit ediyoruz. Deprem riski taşıyan illerin arasında yer alan Tokat’ımız için alınan tedbirler, bu tedbirlerin kapsamları ve paydaş kurumlarla istişarelerinin hangi boyutta olduğuna dair bilgilendirmelerin kamuoyuna sıkça yapılmasını arzu etmekteyiz.

 

Ülkemizin ve ilimizin deprem gerçeği bize daha dikkatli olmamızı telkin ederken, bu vesile ile 1939 depreminin yıldönümünde kaybettiğimiz vatandaşlarımız başta olmak üzere, yine Tokat’taki 1943 depreminde yitirdiğimiz canlarımızı ve 6 Şubat 2023 tarihindeki Hatay merkezli depremde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Mekânları cennet olsun. Allah bir daha böyle felaketleri bizlere yaşatmasın.

 

Mehmet Emin Atmaca

Tokat İstişare Heyeti Başkanı

 

(Haber Merkezi)