yesilniksar

BİZ VATANDAŞLIK GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ!

Seçimler yaklaştıkça saflar belli olmaya başladı.

Seçimlerin yaklaşması ile birlikte insanlar bazı yerlerde saflarını sıklaştırıyor, bazı yerlerde saflardan ayrışma, bazen de temiz safların arasına kara sinek gibi girip safları kirleyenler oluyor.

Her seçim kendi içinde değerli oluyor, 2019 tarihinde yapılacak olan seçimde değerlidir ama bizler için daha da değerli.

2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerden mutlu bir şekilde çıkmak istiyoruz.

Yerel seçimler yaklaşırken bizlerde hareketlenmeye başladık, haberlerin yoğunluğu bizleri yorsa da rahatlıyoruz.

Niksar’da son günlerde ilginç konularla karşılaşıyoruz, son günlerin en çok konuşulan konusu Niksar Hamidiye köprüsü tarafından Niksar’a giriş tarafına yapılan kapı girişi.

Niksar kapı girişi çok tartışılırken bizler yapılan işteki hataları gördük ve hata yapılmaması için ilgilileri uyarıcı haber yaptık.

Niksar kapı girişini Niksar belediyesi yaptırıyor, yapılan inşaatta çok sayıda hatanın olduğunu tespit ettik konuyu muhatapları ile konuştuk ve sonunda en doğru bilgileri almak için konusunda uzman olan Eser Taş Mermer sanayi sahibi Nihat Yılmaz kardeşimizle paylaştık, Nihat Yılmaz kardeşimize sorduk o cevap verdi.

Niksar kapı girişi konusu açılınca çok detaylara girmemiş olsak da yapılan işin bedelini konuşurken Nihat kardeşimiz şunları ifade etti; “abi bu kaplama işini bizlere sormadılar fiyat araştırmasını görmedik bizlere sormadılar, yapılan işi Niksar’da her esnaf arkadaşımız yapabilecek  kapasite de idi ama neden Niksarlı esnaflara teklif verilmedi bilmiyoruz ama bu işi 230 bin Tl diyorlar bu işi bizler 80 bin TL ye yapardık ve daha doğru malzeme kullanır idik, yapılan iş belediyeye pahalıya yapıldığını görüyoruz” dedi.

“Hadi bakalım buradan yakın” denir ya, belediye borç batağında veya borcu çok fazla iken hiç değilse yapılan işleri daha ucuza mal etmesini düşünmeleri gerekirdi, keşke Niksar’daki esnaf arkadaşlardan fiyat teklifi almış olsa idiler.

Eser taş Mermer sanayi Niksar da ve bölgemizde en kapsamlı iş yapan işletme Amasya, Erzincan, Ordu, Samsun arasında en kapsamlı iş makinasına sahip bir işletme alanında 1 numaradır.

Nihat Yılmaz kardeşimizle sohbete yaparken şunları öğrendik;

Nihat Yılmaz;  “Cemalettin abi işin yapımı baştan hatalı olduğunu görüyoruz, senin de ifade ettiğin gibi Antalya Limra Taşı kullanıyorlar, kesinlikle Limra taşı dış cephelerde kullanılmaz, bu taşlar iç mekanlar da Şömine taşı veya süs amaçlı kullanılır, bu taşın su emiş özelliği olduğu için yağacak her yağmur bu taşın yosunlaşmasına neden olacaktır, kesinlikle hatalıdır, kullanılan Marmara Mermerinde sıkıntı yol Mermer uygun olan her yere kullanırsın, ama beyaz görüntüye sahip olan Antalya Limra taşını kullanmak en büyük hatadır” dedi.

Sonra Nihat kardeşimizle soru cevap sohbetimize devam ettik; abi sen daha önce haber yapmıştın onu okudum yazdıkların doğru ve dahası var, kullanılan malzeme kısa zamanda düşecektir, çünkü betona monte edilen ağır taş ve mermer malzeme arkası 2-3 santimlik boşluk var bu malzemeyi yapıştırarak ve arka kısımda ızgaralı sistemle tutturulması gerekiyor şu anda yapılan 1-2 santim mesafede kenarlardan tutturularak döşeme yapılıyor buradan ağır tonajlı araçlar geçecek, araçların geçmesi ile sarsıntılar olacak ilerleyen kısa zamanda sarsılan malzeme ağırlığı kullanılan malzemeler tutmayacak ve yoldan geçen araçların üzerine düşerek kazalara neden olacaktır, ayrıca bu bölgeden geçen araçlar şayet yapılan kısımlara çarpması sonucu da malzemelerin düşeceği kesindir, burada kullanılan malzemelerin arkasında yapıştırıcı özelliği olan destek malzemesi kullanılmadığı için, çarpma sonucu bütün tabaka taşlar birbirini iteleyerek düşmeler olacaktır, araçlar için çok büyük tehlike ve ölümlere de neden olacaktır, bizler bu işin yapılacağı teklifi gelmedi, bu işin teklifi bize gelmiş olsa idi biz bu işi bunların dediği şekilde kesinlikle yapmazdık işi de almazdık, bu iş Niksarlı esnaflara verilmemiştir, teklif dahi alınmamıştır” dediğinde, şaşkınlık yaşadık ve sormaya devam ettik.

Ben sormaya devam ettim, nasıl yani belediye sizden teklif istemedi mi? veya fiyat araştırması yapılmadı mı?”. Yılmaz; “hayır abi ben bu işi yapılırken gördüm betonu farklı firma döktü, işçilik başka kişiler tarafından yapıldı, işin kaplama bedelinin 230 bin TL olduğunu duyunca hayret ettim bu işin işçiliği malzeme giderleri toplam 80 bin TL, hadi diyelim 100 bin TL, burada bu işi en iyi şekilde Niksar’da yapacak esnaf arkadaşlarımız var, bizim elimizdeki malzeme bu bölgede hiç yok, bizde Siensi makinası var bu bölgede illerde dahi yok ama bu işin teklifi bize gelmedi, bizden teklif alınsa idi 80 bin TL fiyat verirdik, belediye isterse başkasına yaptırmış olsun hiç değilse rakam yüksek olmazdı, biz yapmış olsa idik kesinlikle doğru malzemeyi teklif ederdik, işin ihaleye çıkmadan önce bizim gibi esnaflara sorulması belediyenin kârına olurdu” dedi.

Niksar belediyesi 80 bin TL ye yaptıracağı işi daha yüksek fiyata Niksar dışındaki kişilere vermiş, Niksar esnafından hiç değilse fiyat araştırması yapmış olsa idi, oda yapılmamış hata yapılmış.

Nihat kardeşimizle sohbete devam ettik; Nihat Yılmaz; “abi bu iş pahalı olmuş, böyle paraları biz Niksar esnafı hiç kazanamaz, 80 bin TL ye yapardık para kazanırdık, kesinlikle Antalya Limra taşı kullanmazdık, dış mekanlara uygun olmadığı için, Kütahya Çinisi yine dış mekan için uygun değil, malzemelerin arka kısmında boşluklar var yağan yağmur iç kısımlara girecek buradaki buzlanma sonucu bu malzemeler kesinlikle dış müdahalelere dayanmayarak kısa zamanda düşecek, ya araçlar hasar görecek veya insanlar araçları ile buradan geçerken kazalarla karşılaşacaktır, Kütahya Çinisi görsel olarak çok güzel ama dış etkenlere karşı dayanıklı malzeme değil, malzemelerin montajında çok büyük hata var demiştim, kullanılan mermer veya taşların sağlam olması için arka kısımda ızgara sistemi kullanılması gerekir ve yine arka kısımda tutucu, ön kısmın düşmemesi için destekleyici malzeme kullanılması gerekirdi, arka kısım sağlam olduğunda bir araç çarpması sonucu çarpılan alandaki malzeme kırılır veya hasar görürdü, diğer parçalar asla düşme tehlikesi olmazdı, şimdiki yapım işinde ise kullanılan malzeme hem yanlış, hem de malzemeyi tutacak destekler yeterli değil, bu bölgede olacak her çarpma sonucu kazalara malzemelerin araçların ve insanların üzerine düşmesi sonucu ikinci kazaya neden olacaktır, para yerine gelir ama kazalar sonucu ölen canlar yerine gelmez, bugüne kadar bu iş başladıktan sonra birkaç tane kaza olduğunu duymuştum inşallah iş yapıldıktan sonra kaza olmaz, inşallah bizlerin düşüncesi gerçekleşmez gerçekleşirse üzülürüz” dedi.

Saygıdeğer okuyucularımız belediyeler profesyonel yöneticilerin olduğu kurumlardır, insanın olduğu yerde mutlaka hata olur ama, hatanın telafi edilmesi için gayret sarf edilirse hataların telafisi mümkündür hiç kimse yapılan hatanın üzerine gitmez. Niksar Belediyesinin yaptığı hata inşallah düzeltilir ilerleyen zamanda insanların ölümüne ve ağır yaralanmalarına sebep olmaz.

Bizler işin ehline, uzmanına sorduk, bizlerin yaptığı araştırmanın küçük bir kısmını Niksar Belediyesi yapmış olsa veya daha önce yaptığımız haberi dikkate alıp, işin uzmanlarına “hatalar nerde var?” diyerek sorup çözüm üretmeye çalışsalardı bugün bu tartışmalar olmaya bilirdi, bizde basın mensupları olarak şunu diyebilirdik; “belediye yapılan hatayı gördü erkenden çözüm buldu” derdik,  teşekkür ederdik, ama bundan sonra bölgede olan her trafik kazasında kapı girişini ele alıp sorgulamakla karşı karşıya kalacağız!.

Yeni yapılan kapı girişi bölgesinde yapım başladıktan sonra 5 trafik kazası olmuştur, daha öncekileri haber yapmadık, son trafik kazasında orada idik, bizlerin daha önce yaptığı haber ve Nihat Yılmaz kardeşimizin düşüncelerinin ne kadar doğru ve haklı olduğunu yaşadık ve resimledik tarihe not düştük.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan 2014 seçimleri öncesinde yapacağım dediği 101 projeli seçim beyannamesi ile işe başladı, sonra bu işi abartarak “%60 projeyi fazlalaştırdık” diyerek insanların gözünü boyamaya çalıştı, o kadar işin yapıldığını bilen ve gören Niksar’da insan var ise Allah aşkına bizlere de yerlerini göstersin bizde Niksar’da yaşayan insan olarak yapıldığı iddia edilen işleri görelim!.

Yapılan işler insanları mutlu etmek için yapılmalıdır, insanları mutsuz ve huzursuz yapılan işten veya yapıldı denen işten hayır gelmez.

 

Günün Sözü:  HATADAN DÖNMEK FAZİLETTİR.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.