Gaziosmanpaşa Üniversitesi, MYO Aşçılık Programı Bölümü Öğr. Gör. Ercan Polat önderliğinde, Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi (TOGÜSEM) tarafından Ekşi Mayalı Ekmek yapım teknikleri kursu verdi. İki gün süren eğitimde kursiyerlere, Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmeği, Beyaz Ekmek, Çavdar Ekmeği, Siyez Ekmeği, Üveyik Ekmeği, ve Köy Ekmeği yapımı uygulamalı olarak bire bir gösterildi.
Kursiyerlere 2 gün boyunca uygulamalı olarak eğitim veren Öğr. Gör. Ercan Polat, ekşi mayanın kültürümüzdeki yeri ve önemi hakkında bilgiler verdi. Ekşi mayanın nasıl oluşturulacağı, nasıl besleneceği ve ekşi maya ile nasıl ürünler yapılacağı konusunda teknik detaylar içeren uygulamalı eğitimler verildi. Kursiyerlere ekşi mayalı tam buğday ekmeği, beyaz ekmek, çavdar ekmeği, siyez ekmeği, üveyik ekmeği ve köy ekmeği yapımı uygulamalı olarak gösterildi.
Eğitimlerin 2 gün boyunca uygulamalı olarak yapıldığını belirten Polat, kursiyerlere ekşi maya oluşturma ve besleme kuralları, 6 çeşit ekmek hamuru oluşturma, slap and fold tekniği, bulk fermantasyon, şekil verme ve sepetlere alma, soğuk fermantasyon süreci, süsleme ve bıçak atma işlemi, endüstriyel ve ev tipi ankastre fırınlarda pişirme tekniği, pişen ekmeklerin soğutulması ve ürünlerin sergilenmesi konusunda eğitimler verildiğini açıkladı.
Ekşi mayanın ata yadigârı bir ekmek yapma yöntemi olduğunu belirten Öğr. Gör. Ercan Polat, ekşi mayalı ekmeklerin sağlıklı olduğunu ve besleyici değerinin yüksek olduğunu vurguladı. Ekşi mayanın ekmeklerin sindirimini kolaylaştırdığını, kan şekerini kontrol altında tuttuğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve B12 vitaminini arttırdığını aktardı.
Eğitimlerin sonunda kursiyerlere katılım sertifikası ve eğitim kitabı verildi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, ekşi mayalı ekmeğin sağlıklı olduğunu ve bu kursun ekmeklerimize gereken değeri tekrar kazandıracağını belirterek, üniversitenin TOGÜSEM aracılığıyla birçok eğitim verdiğini ve Temmuz ayı içerisinde 3 farklı alanda daha eğitimlerin düzenleneceğini açıkladı.