CUMHURİYET YEMEĞİ VE BALOSU

CHP Niksar ilçe yönetim

CHP Niksar ilçe yönetim kurulu 29 Ekim 2022 Cumartesi günü Saat 19.00 da Niksar Ticaret ve Sanayi odasında “Cumhuriyet Bayramı” dolayısıyla Cumhuriyet yemeği ve balosu organize etti.

Baloya Niksar Kaymakamı İlhami Doğan ile eşi Hümeyra Doğan, Tokat CHP il başkanı Çağdaş Kurtgöz ve yönetim kurulu üyeleri, Niksar İlçe Jandarma Komutanı Jandarma üsteğmen Gökhan İnce, Niksar Emniyet müdür vekili Rasim Gülçek, Yazıcık belde başkanı Tuncer Uzunoğlu, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Niksar CHP ilçe başkanı Zafer Başar Cumhuriyet yemeği ve balosuna katılan misafirlerin Cumhuriyetin 99. Yılını kutlayarak ve hoş geldiniz dileklerinde bulanarak sözlerine başladı. Başar “Bu gün yılın en güzel aylarından ekim ayındayız ve ekim ayının en güzel haftasındayız. Havada cumhuriyet kokusu var. Yarın cumhuriyeti ilan ediyoruz dediğinde Ulu Önder hiçbir yarın bu kadar güzel olmamıştır diye düşünüyorum ben. Teslimiyeti reddeden, direnen ve cesareti seçenlerin bayramıdır 29 Ekim. Atatürk’ü anlayanların, Atatürk gibi düşünenlerin ve Atatürk gibi hareket edenlerin bayramıdır 29 Ekim. Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun. Cumhuriyet; özgürlüktür, millet olmaktır, bağımsızlıktır, her vatandaşa eşit haklar ve fırsatlar sunmaktır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. Yılı kutlu olsun. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir, cumhuriyet özgürlüktür, eşitlik bağımsızlık, kardeşlik ve barış içinde yaşamaktır. Cumhuriyetimizin 99.kuruluş yıldönümünde en büyük bayramımız 29 Ekim cumhuriyet bayramını gururla, heyecanla kutluyor, birlik ve beraberliğimizin simgesi, toplumu, tarihi değiştiren, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah ve mücadele arkadaşlarını saygıyla, şükranla anıyorum. Cumhuriyetimizin 99’uncu yılında böyle mi olacaktık bizlere cumhuriyeti bırakanlar böyle mi bıraktı? Üç yıla iktidara gelen hükümet yolsuzluklarda neredeyiz? Yoksulluk diz boyu, yasakları söylemeye dilim varmıyor. Eğitimin hali ortada sınavlardaki durum vahim… Cumhuriyetin kurduğu diyanet nerdeyse cumhuriyeti tanımıyor. İnkılaplarla uğraşılıyor Türkçemize neler söyleniyor duyuyorsunuz. Bunları hepsini düzelteceğiz inşallah. Amasra’daki maden faciasında 41 canımız gitti onlar toprağın altında yatarken biz madencileri 24 saatte topraktan cansız bedenleri çıkardık diye övünüyoruz. Daha ilk günde aileler kaçar lira para vereceğimizi konuşuyorlar. 41 madencimizi rahmetle anıyor, ailelerine başsağlığı diliyorum. Cumhuriyetimizi ikinci yüzyılında her şey çok güzel olacak diyoruz dostlarımızla. Selam olsun, yüreğinde vatan sevgisi olanlara. Selam olsun bu vatan uğruna canını verenlere. Selam olsun gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarına, Selam olsun cumhuriyetimizi koruyup kollayan güvenlik güçlerine, şehitlerimize, gazilerimize. Selam olsun aziz vatana sahip çıkan gençlerimize. Daha nice yüz yıllara. Yaşasın cumhuriyet. Hepinizi saygı ile selamlıyorum sağ olun var olun.” Sözlerine yer verdi.

Akabinde Tokat CHP il başkanı Çağdaş Kurtgöz 29 Ekim Cumhuriyet bayramını kutlayarak sözlerine devam etti. Kurtgöz “Takvimler Doksan dokuz yıl geçmişin bir gün öncesinde yani 28 Ekim 1923 te. Her ne pahasına olursa olsun meclis yine açık, ancak hükümet konusunda sorunlar yaşanıyor. Dinlenmemek kararında olanlar yorulmayı unutmuş. Mustafa Kemal Paşa’nın başkanlığında yakın arkadaşları toplantı halindeler. Zaman önemli kararlara gebe… Nihayet Paşa toplantı sonucunu açıklar “arkadaşlar yarın Cumhuriyeti ilan ediyoruz” nokta.

Ertesi gün 29 Ekim 1923 te toplanan Büyük Millet Meclisinin Mustafa Kemal’in sunduğu cumhuriyetle ilgili anayasa değişikliğini kabulüyle Türkiye Devleti’nin yönetim şekli CUMHURİYET olarak belirlenir ve ilk cumhurbaşkanı olarak Mustafa Kemal Paşa seçilir.

Bu Türk toplumunun çağdaşlaşma hedefine yönelik yapılacak olan devrimlerin çok önemli bir parçasıdır.

Cumhuriyet şüphesiz monarşi ve oligarşi yönetimlerinin tersidir. Hala bu gün dahi algılamakta zorlananların anlayamadıkları ya da işlerine gelmediği için göz ardı ettikleri cumhuriyet te “hakimiyet bilâ kaydü şart milletindir”.

Cumhuriyet şüphesiz monarşi ve oligarşi yönetimlerinin tersidir. Hala bu gün dahi algılamakta zorlananların anlayamadıkları ya da işlerine gelmediği için göz ardı ettikleri cumhuriyet te “hakimiyet bila kaydü şart milletindir”. Bağımsızlık uğruna kazanılmış cephe savaşlarının tamamlayıcısı olan devrimlerin Bütün olumsuzluklara rağmen kan, gözyaşı ve yoksulluk içinde tam gerçekleştirilmesinde cumhuriyet önemli bir temel taşı olmuştur.

Tüm yapılanlar gibi cumhuriyet de çok daha önceden araştırılmış, düşünülmüş önemli bir karardı. Nitekim Mustafa Kemal Paşa Erzurum kongresi öncesinde zaferden sonra hükümet şeklinin cumhuriyet olacağını belirtmiştir.

Böylesine bir öngörü sahibi lidere sahip olan ulusun hedeflerini gerçekleştirememesi mümkün değildir. Diş emperyal güçlerle ortak hareket eden iç sömürgenlerin çıkarmış oldukları engellere rağmen bu gün dahi Ortadoğu ülkelerini incelediğinizde Türkiye Cumhuriyeti’nin örnek bir ulus devlet özelliği ortadadır.

Lozan, Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlık anlaşmasında “Ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütün oluşturan Türkiye’de yaşayan ve Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşit ve aynı haklara sahip ve temel özellikleri Türk ulusunu oluşturmaktadır” ifadesiyle yerini almıştır. Bu tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlık hedefini bütün dünyaya ilanıdır.

Bu gün Doksan dokuz‘uncu yılını kutlamaya çalıştığımız cumhuriyetimizin değerler toplamına baktığımızda adeta yok sayılma amaçlı eylem ve söylemlerle hoyratça yıpratıldığını görmekteyiz.

Ancak kimsenin şüphesi olmasın ki Kimsesizlerin Kimsesi Cumhuriyeti 100. Yılında, halkımızın da desteğiyle iktidarımızda, her engelin üstesinden gelip adaletin tekrar inşa edildiği aydınlık ve mutlu günlerde birlikte yaşayacağız.

Bu duygularla bayramınızı içtenlikle kutluyor partim adına hepinize saygılar sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

Akabinde Niksar Kaymakamı İlhami Doğan baloya katılanların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Ben Anadoluyum şiirini okudu.. “…Ben Türk’üm, Kürd’üm, Zaza’yım, Laz’ım, Çerkez’im, Dadaş’ım!
Dedik ya… Bir babanın öz oğluyum, yedi kardaşım,
Ben Karadeniz’de Laz’ım Hazar Denizi’nde Abhaz’ım,
Bir elimde kemençe, bir elimde sazım.
İşte benim ben, ben Anadoluyum!
Ağrı Dağı’nda güvercinim.
Bitlis’te Ahlat, Van’da Gevaşım!.. ” diyerek birlik ve beraberliğin önemini vurguladı.

Baloya katılanlara yemek ve pasta ikram edildi. Şarkılar seslendirildi, programa katılanlar eğlenceli vakitler geçirdi. Program geç saatlerde son buldu.