
ZORLU BİR SINAVDAN GEÇİYORUZ!.
- 4 Şubat 2022
- 0
2021 yılında esnaflar olarak sıkıntılı süreçler yaşadık, inşallah 2022 yılında bu sıkıntılı süreçler fazla yaşamayız.
2022 yılı Esnaflar için zorlu bir yıl olacağı görülüyor, inşallah ülkemiz için daha rahat yıl olur.
2021 yılı sıkıntılar ve hatta sanki felaketlerin yılı olarak hafızalarımızda yer aldı, 2022 yılının bereketli, bolluk içinde olmasını Cenabı Allah nasip etsin.
2022 yılından beklentiler çok.
İnanıyoruz ki 2022 yılı bolluk ve bereket yılı olacaktır.
2022 yılının Ocak ayının sonlarına doğru yağan güzel Kar yağışı, Şubat ayının başlarında da devam etti, Toprak Ana Suya kana kana doydu VE SON İKİ GÜNDÜR YAĞAN KARLAR RÜZGARRIN ESMESİ İLE BİRLİKTE YAVAŞ YAVAŞ ERİMEYE BAŞLADI, ŞEHİR MERKEZİ TERTEMİZ HALE GELDİ.
Cenabı Allah’a ne kadar şükür etsek azdır.
İnsanlar bir birine kalmış olsa mutlaka bir birini yemek için bir fırsat kollayan olacaktır, lakin Cenabı Allah insanların en daraldığı bir zamanda hemen hikmetini ve nimetlerini biz insanlar sunuyor.
2022 yılının zorlu bir yıl olacağını yaşayarak görüyoruz.
Dövizin yükselmesini bahane eden dev firmalar ve ondan sonra irili ufaklı firmalar yaptıkları zamlarla insanların canını yakmaya devam ediyor.
Bazı insanlar ne yazık ki ellerine geçirdikleri fırsatı anında insanlara zulüm olarak sunuyor, doyumsuz bir para kazanma hırsı, insanların cebindeki kuruşu dahi almak için olağan üstü gayret sarf edenleri görüyoruz.
2021 yılında başlayan zamlar 2022 yılının ilk aylarında da devam etti.
Esnafın yükü o kadar fazlalaştı ki, yaşanan her krizden en ağır darbeyi olan küçük ve orta ölçekli esnaflar oluyor.
Esnaf gerçekten sıkıntılı süreçler yaşıyor.
Ekonomik sıkıntıları tam “çözeceğim” derken, karşısına yeni bir sıkıntı çıkıyor.
Esnaf devlete olan sorumluluklarını yerine getirmek için Hükümetin kendisine sunduğu imkanları değerlendirmek için gayret sarf ediyor, her şeyi belli bir düzene girdiğinde karşısına yeni bir sıkıntı çıkıyor.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler her geçen gün sıkıntı yaşamaya devam ediyor.
Yaşanan sıkıntıları şu şekilde birkaç örneği yazmak mümkün.
Hükümet esnaflar için Vergi ve SSK borları için yapılanma imkanı sundu, bu sıkıntılar Pandemi süresinde gerçekleşen sıkıntılar idi, borçlar çoğaldı, işyerlerini çoğu kapalı olduğu için kazanç sağlayamadı, eldeki birikimler bitti sattığı malın parasını zamanında alamadı, bir bor sarmalına girdi!.
Hükümet Pandemi döneminde yaşanan sıkıntıları gördüğü için esnaflara CAN SUYU olarak belli miktarlarda geri ödemeli kredi imkanı verdi, işletmeler verilen krediyi değişik rakamlarla aldı, Pandemi dönemi “tamam son buldu inşallah alış verişler düzene girecektir” diye düşünürken, Döviz artışları yaşandı, piyaseler birden karışı verdi ve halen piyaselerde dengeler yerine oturmadı.
2022 yılına girerken ülke genelinde ürünlerdeki istikrarsızlık, elinde azda olsa stok bulunmayan esnaflar yeni ürün almak zorunda kaldı, yüksek fiyatla ürün aldığında satış yapmakta zorlandı, zaman geçtikçe yükler üst üste geliverdi.
Şimdi pyaselerde fiyat istikrarı sağlanamadığı için insanlar zorunlu alış verişler dışında pek alış veriş yapmak istemiyor, sanırım bu düşüncesinde de haklılık payları var, bu nedenle alış verişlerdeki durgunluk devam ediyor, marketler AVM ler hariç tabiki.
Şimdi sıralamaya çalışalım.
İşletmede personel çalıştırıyorsa; Maaşlar yükseldi+Vergiler ve Sigortalar devam ediyor+ Vergi ve SSK borçları yapılandırıldı ödeme zamanı geldi devam ediyor+ Pandemi döneminde bankadan alınan kredi ödemesi geldi+Elektriğe gelen yüksek zam, diğer kurumlara yapılması zorunlu harcamalar ödemeleri, aldığı ürünlerdeki aşırı fiyat artışları ve azalan alış verişler.
Bu küçük örnekler, yaşanan sıkıntıların boyutlarını göstermesi bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz, hele birde bu kadar yüke devlet bankalarının çeşitli nedenlerle alacağını almak için “tehdit vari” sıkıştırmaları, ödenmesi gereken ödemelerin aksadığı günün ertesi günü ÇEDAŞ’ın hemen kesme ihbarnamesinin ev ve işyerlerine gelmesi, işin ne kadar sıkıntılı boyuta geldiğini göstermektedir.
Elektriklere gelen zammın azalması için yapılan yeni düzenleme 30 günlük sayaç okunması halinde normal rakamların gelmesi beklenirken, sayaçları okuyan işletmeler sayaç okumayı bilerek geciktirmeleri sonucu Elektrik fiyatlarının yükselmesi işin bir başka vahim sonuçlarını ortaya çıkartıyor.
Tekrarlamakta fayda vardır:
Aylık rutin ödemeler;
Çalışanların maaşları+
Rutin veriler +Sigorta ve Bağkur ödemeleri+
Bankadan alınan geri ödemeli kredi+
Elektrik+Doğalgaz+ Telefonlar+ çeşitli kurumlara ödemeler+
Vergi ve SSK yapılandırmaları ödemeleri
Peki bu kadar yüklü ödemelerle yüz yüze kalen küçük ve orta ölçekli işletmeler, bu yükün altından kalkması mümkünmüdür?
Hükümet gerçekten zaman zaman esnaflara kendi şartları içinde katkılar sağlıyor amma, Hükümetin imkanlar ölçüsünde esnafa sunduğu kolaylıklardan çoğu esnaf ve sanatkarlar faydalanamıyor!. Nedenmi?
Özellikle devlet bankaları esnafın tepesine çöküyor, ellerinden gelse canlarını alacak şekilde acımasız davranıyorlar, dolayısı ile yaşanan süreçler ötelenerek bir yere kadar gidecek sonrasında yine ödemeler tamamen ödenemez hale gelecektir.
Hükümet yaşanan sıkıntıları çözmek için çeşitli tedbirler alıyor ama, Hükümetin talimatlarının çoğu devlet bankalarının içinde eriyip yok oluyor, dolayısı ile esnaflarda yok olmakla yüz yüze kalıyor.
Gün para kazanma günü değildir.
Küçük ve orta ölçekli esnaflar can çekişirken yok olmamak için mücadele ediyor!.
Şu düşüncenin bugün hakim düşünce olması gerek.
Küçük ve Orta ölçekli esnaflar tabir yerinde ise sütü sağılan İnek misalidir!. İneğin sürekli Süt vermesi için memelerin kesilmemesi gerekir, bunun içinde bankalara olan ödemeler hiç değilse Bahar veya Yaz aylarına kadar ertelenmeli Yaz aylarına kadarki sürede Hükümetimizin aldığı çeşitli tedbirler sahaya yansıdığında her şey daha doğru şekilde sonuç alınacaktır.
Sonuç; Hükümet Sütü sağılan İnek misali, İneğin memelerinin kesilmemesine çalışırken, devletin bankaları Süt sağılan inek misali esnafların canını almaya çalışıyor!…
Günün Sözü; Çözüm!…. Hükümette.