TÜRK SAVUNMA SANAYİNİN EN YENİ FÜZESİ ”MALAMAN”

KoçSavunma’nında ortak olduğu MALAMAN

KoçSavunma’nında ortak olduğu MALAMAN akıllı dip mayını, Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girerek Mavi Vatan’a güç katacak.

KoçSavunma Yönetici Direktörü Mehmet Hakan Öktem, Mavi Vatan’a özel olarak bir söyleşi gerçekleştirdi. Öktem’in öne çıkan açıklamaları ise şöyle.

MALAMAN’DA TESTLER TAMAM

MALAMAN, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları için geliştirildi. Su üstü gemilerinden, C-130 kargo uçaklarından ve en önemlisi REİS Sınıfı denizaltıların torpido kovanlarından atılabiliyor. Bu açıdan MALAMAN, Türkiye’de geliştirilmiş ilk ve tek mayın olmakla kalmayıp, denizaltılarımızdan dökülebilen yegâne mayın. Bu özelliğiyle REİS sınıfı denizaltılarımızın silah yükünü ve görev kabiliyetlerini de oldukça artıracak. Minimum dışa bağımlılık ile yüksek derecede yerli üretim ile geliştirildi.

MALAMAN projesi, TÜBİTAK SAVTAG yönetiminde MKE A.Ş, TÜBİTAK SAGE ve Koç Savunma tarafından yürütüldü. Yaklaşık 1,5 yıl süren test süreçleri sonunda projenin ARGE fazı 2024 yılı Ağustos ayı itibarı ile SSB ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile eşgüdüm içinde tamamlandı. MALAMAN akıllı dip mayını, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyacı çerçevesinde geliştirilen yüksek etkinlikli patlayıcı sahip, çoklu sensör yapısı, akustik sınıflandırma yeteneği, hedef tipi seçiciliği, akustik ve görsel gizlilik, yangına ve mermi çarpmasına duyarsızlık gibi özellikleriyle, dünyadaki az sayıdaki benzer yetenekteki mayından birisi.

UÇA’DA SÜREÇ DEVAM EDİYOR

MKE A.Ş. koordinesindeki UÇA projesi ise MALAMAN’dan türetilebilecek ürünlerin sunacağı geniş yelpazeye güzel bir örnek. MALAMAN’a kanatlı güdüm kitiyle, insanlı veya insansız hava vasıtalarından uzun menzilli mayın döküşü imkânı kazanmaya yönelik UÇA projesi çalışmaları MKE A.Ş., TÜBİTAK SAGE ve KoçSavunma olarak devam ediyor. Öte yandan MALAMAN’ın hayat bulmasıyla birlikte elde edilen dip mayını yetenekleriyle ileriki dönemde Otonom Mayın gibi yeni bir yeteneğin de kazanılabilmesi imkânı da ortaya çıkacak. Ayrıca deniz mayınlarını insansız suüstü/sualtı unsurlarıyla döküş gibi yetenekler kazandırılması da mümkün gözüküyor.