Cemalettin Bilgin

TURİZM ŞEHRİ OLMAK

Niksar nasıl kalkınır? diye konuşmaya başlayınca insanlarımızın bir kısmı “Turizm” demektedir, peki Niksar Turizm ile kalkınırmı?, mümkün değil.

Ülkemiz gelirlerinin önemli bir kısmı Turizm gelirlerinden elde edilirken, Niksar’ın ekonomik yapısı ve gelirleri Tarım ve Hayvancılıktan olmaktadır, yani Turizm geliri bugüne kadar hesaplanmamıştır ama, yerli Turizm noktasında Niksar Çamiçi yaylamıza gelenleri, Kent Ormanı (Kule Park) ve çeşitli mesire yerlerine gelenleri düşünürsek oran vermek mümkün değil ama,  belli miktarda yerli Turizm gelirinin olduğunu söylemek mümkündür.

Şehirlerin Turizm gelirinden faydalana bilmesi için, her şeyden önce Turizm’e yatırı yapılması gerekiyor, Niksar’ın böyle bir yatırı yapmadığı biliyor ve görüyoruz.

Niksar Turizm çalışmalarından gelir elde edebilir mi?, tabi ki çalışma yapıldığında mümkündür ama, çalışmalar “başlat bırak” şeklinde değil, yapılan çalışmalar süreklilik kazanırsa olur.

Turizm konusu her hükümetin öncelik verdiği bir çalışma ve gelir kapısı olarak görülüyor, iktidarlar ülke geneline Turizm çalışması yaparken, bizim şehrimizde bu konuda kayda değer çalışmaların olmadığını, ancak zaman zaman sembolik çalışmaların yapıldığında biliyoruz.

Cumartesi günü şehrimize Kültür ve Turizm bakan yardımcısı sayın Nadir Alparslan, Tokat Valimizi sayın Ozan Balcı, AK Parti Tokat Milletvekilleri, sayın Yusuf Beyazıt, sayın Mustafa Aslan, Tokat Belediye Başkanı sayın Eyüp Eroğlu ve çok sayıda misafir geldi, Niksar’ın bazı tarihi ve Turistlik yerlerini gezdiler.

Niksar’a gelen Kültür ve Turizm Bakan yardımcısının gelmesi güzel bir çalışma, bakan bey gelmemiş olsa da, yardımcısının gelmesi Niksar’ı görmesi ilerde bir konuşma veya sohbet esnasında; “Niksar’a gittim, gördüm kısmen bazı yerlerini gezme imkanı oldu” diyecektir, ama kendi aklında vurucu ve kalıcı bir izlenim bıraktı mı?, bilmiyoruz, Bakan yardımcısı sayın Alpaslan bet Niksar’dan ayrılırken yaptığı kısa açıklamayı dinlerken, çok çarpıcı bir ifade kullanmadı, Tokat’a geldiğini, Niksar ziyareti yaptığını önemli tarihi eserlerin olduğunu, başta Milletvekillerimize ve geziye katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Misafirler şehirlerden ayrılırken çok çarpıcı sözler söylerler ise, o şehir kendisine katkı sağlamış olur, şehrin yapısından etkilenmiş olur ve sözlerine; “buradaki çalışmalardan çok etkilendim, muhteşem bir şehir Tarihi yapısı itibari ile mükemmel ve mükemmel Turizm potansiyeli olan bu şehre her katkıyı yapmaya hazırız” denmeli ki, misafirlerin o şehirden veya verilen hizmetten memnun kaldıklarını anlayalım.

Burada önemli noktalara parmak basmak istiyoruz, kendi tespitlerimizi ortaya koyuyoruz, yaptığımız tespitler Niksar gerçekleridir, hayal peşinde koşmuyoruz.

Kültür ve Turizm Bakan yardımcısının bir daha Niksar’a gelmesini isteriz, ama bu kez eli dolu ve Niksar’a önemli katkılar sağlamış olarak.

Bakan yardımcısının Tokat’a ve Niksar’a geliş nedenlerinden bir tanesi Tokat Milletvekilimiz sayın Yusuf Beyazıt sayın Nadir Alpaslan beyi özel davet etmesinden kaynaklandığını anlıyoruz, Yusuf bey Ulu Cami ziyaretinden sonra, Cami avlusunda Vakıflar Genel Müdürü iken yaptığı çalışmaları sayın Alpaslan beye anlattı, önemli bilgileri verdi, o konuşmalar devam ederken, ara boşluğunda sayın bakan yardımcımıza şu sözlerimi ifade etmek isterdim; “sayın bakanım Yusuf bey Ulu Caminin onarımını gerçekleştirdi Allah razı olsun sizden beklentimiz Cami etrafında bulunan şu evin istimlak edilmesini yapmanızdır, bakınız karşıdaki Niksar Kalesinin Surlarının bir kısmı yapıldı, bizarda sizler katkı sağlarsanız memnun oluruz” diyecektim, demedim!..  Bakan yardımcısı sayın Nadir Alpaslan’da Niksar’a özel bir katkı sağlayacağını beyan etmedi, inşallah bizlerin duymadığı zamanda Niksar’a Turizm kaynakları gelir ve Niksar’da hat ettiği  devlet katkısına kavuşmuş olur.

Turizm “şehriyiz” demekle Turizm şehri olunmuyor, bir konuda marka olmak için çok çalışmak gerekir, mesele Niksar Cevizi bir markadır, ama Ceviz konusunda yeterli yatırımlar yapılıyor mu?, tabi ki hayır, içimizden “evet” diyenler olacaktır, oda duygusal yaklaştığı için diyecektir gerçekte Ceviz konusunda Niksar’da ciddi yatırımlar yoktur, ancak Tokat valimiz sayın Ozan Balcı 2018 yılında Tokat’a atandıktan ve Niksar ziyaretini gerçekleştirdikten sonra ceviz konusu çok ciddi ele alındı ve binlerce dönüm Ceviz dikimi başladı, İnşallah bazı insanlarımızın hayal ettiği şekilde resmi marka değerini kazanan Niksar Cevizi, gerçek değerine kavuşur, hak ettiği gelirleri elde etmiş olur.

Neyi anlatmaya çalışıyoruz?, bir konuda ülke ve dünya genelinde öne çıkmak isteniyorsa, alt yapınız uygun olacak, markalaşmak konusunda sürekli çalışmaların olması gerekecek, aksi taktirde her şey konuşmaktan öte gitmeyecek.

Bir konuya başladık, farklı konulara değinmiş olsak da, konular bir biri ile bağlantılı olması önemlidir, yine Turizm konusuna devam edelim.

Niksar’da Kültür ve Turizm varlıkları çoktur, yeterlidir, var olan değerlere sahip çıkarak ve süreklilik içinde çalışmalar yaparak bu varlıklarımızdan küçük çaplı gelirler elde ederken gelecek açısından önemli gelirler elde edebiliriz.

Turizm konusu çok geniz yelpazeli önemli bir çalışmadır, geniş düşünmek ve hiçbir art niyet düşünmeden; Turizm sektöründen gelir elde etmek istiyoruz” düşüncesinden hareketle mantıklı, akıllı ve kapsamlı çalışmaların yapılması için masaya oturmak gerekir, dökümanlar, varlıklar ve nasıl bir yol haritası çizilirse bu haritanın içine yerli ve yabancı Turizmi elde edebiliriz?, sorusunun cevabını almak gerekir, bunun içinde ilk önce Belediye öncülüğünde Niksar’ın tarihini bilen insanları, Niksar’ı bilen ve anlatan insanları bir araya getirmek, onların düşünceleriniz yazılı ve sözlü olarak kayıtlara geçirmek, sonrasında yarın Niksar’a gelmesi muhtemel olan “Yerli ve Yabancı” Turistlere Niksar’ı kısmen veya heyecanlı  anlatacak kişileri en kısa zamanda görevlendirip, süreklilik kazandırmak gerekir.

Şimdi bu yazım okuyan bazı insanlarımız kızacaktır, tepki verecektir, çeşitli sözler söyleyecektir ama işin güzelliğini anlamadan sözler sarf etmiş olacaktır. Hani güzel bir söz vardır ya; “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir” denir, bizde ayrıntının önemli olduğunu, gelen bazı resmi misafirlere Niksar’ı anlatmak için Jeoloji Mühendisine rehberlik yaptırmak, Turizm’e katkı sağlamak değildir, nostalji yapmak ise Turizm gelirinden katkı almak mümkün değildir.

Niksar’da var olan Tarihi ve Kültürel değerlerimiz yeterince vardır, bunların gelire dönüşmesi için konuşmak değil, icraat yapmak gerekir zaman hızla ilerliyor.

Günün Sözü; TARİH VE TURİZM ŞEHRİ NİKSAR’A HOŞGELDİNİZ!.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.