TOKAT TARIM LİSESİNİN MİMARI MAHMUT ÖZER:

“Olağanüstü koşullarda toplumunun ihtiyaç

“Olağanüstü koşullarda toplumunun ihtiyaç duyduğu ürünler hızla üretebilecek”

MEB Bakan Yardımcısı hemşerimiz Prof. Dr. Mahmut Özer: “‘Mesleki Eğitimde 1.000 Okul’ projesi mesleki eğitimde yaşanan dönüşüm ve iyileşmeyi tüm okullara yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır” dedi.

TOKAT’IN KALKINMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Salgın hastalık döneminde planlandığı şekilde faaliyet göstermemiş olsa da Türkiye’nin ilk yeni nesil tarım temalı lisesi Tokat’ın geleceğinde önemli bir işlev görecek. Tarım lisesinde sebze ve meyve kurutma tesisi, topraksız tarım serası ve tarla/bahçe tohum bankası olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde okuldan mezun olan öğrencilerin iş garantisi de olacak. Gaziosmanpaşa Üniversitesi kampüsünde akademik ciddiyet üzerine eğitim yapacak olan Tarım Lisesini Tokat’a kazandıran MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer, güçlü Türkiye’nin kurulması yönünde mesleki eğitime verdiği önemle büyük takdir topluyor.

Mesleki eğitimin ülkelerin ekonomik gelişiminde önemli bir işlevler gördüğünü belirten Mahmut Özer, “Bu nedenle ülkeler işgücü piyasaları ile uyumlu bir mesleki eğitim sistemi kurabilmek için çaba sarf etmekte, böylece okuldan işe geçişi kolaylaştırmaya ve genç işsizlik oranını düşürmeye çalışmaktadır. Türkiye’de de mesleki eğitim uzun yıllardır bu işlevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir” dedi.

ZAYIFLAYAN MESLEKİ EĞİTİM GÜÇLENECEK

Mesleki eğitimin güçlendirilmesine yönelik ciddi adımlar atıldığını kaydeden Prof. Dr. Mahmut Özer, “2023 Eğitim Vizyonu sonrasında mesleki eğitimi güçlendirmek için çok boyutlu ve sistematik adımlar atılmıştır. Atılan adımlar kısa sürede meyvelerini vermeye başlamıştır. Eğitim verilen tüm alanlarla sektörlerle güçlü ve kapsamlı işbirlikleri kurulmuş, eğitim-üretim-istihdam çevrimi güçlenmiş, başarılı öğrenciler artık mesleki eğitimi tercih etmeye başlamıştır. Dahası, Covid-19 salgını sürecinde toplumun ihtiyaç duyduğu ürünleri hızla üreterek ilk şokun atlatılmasında mesleki eğitim kurumlarının yaptığı mütevazı katkı, güçlenen mesleki eğitimin işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmekle kalmayıp aynı zamanda olağanüstü koşullarda toplumunun ihtiyaç duyduğu ürünleri de hızla üretebileceğini göstermiştir. Bu performans bir taraftan katsayı politikası sonrasında mesleki eğitimin zayıflayan özgüveni yeniden kazanmasını sağlarken diğer taraftan toplumun ve iş dünyasının mesleki eğitime bakışını da olumlu yönde değiştirmiştir” ifadelerini kullandı.

MEB’in mesleki eğitimi daha da güçlendirmek için yeni projeleri başlattığını aktaran Mahmut Özer, bu projelerin Türkiye’nin ve illerin büyümesine katkı sağlayacağını belirtti.