TERZİLİK İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Niksar’ da bulunan Güngör

Niksar’ da bulunan Güngör Salih Tüzemen sahipliğindeki Terzi’yi, Yeşil Niksar ve Yörenin Sesi Canik Gazeteleri olarak ziyaret ettik ve terzilik hakkında bilinmeyenleri Terzi Güngör Salih Tüzemen’e sorduk, o da yanıtladı.

Adınız, soyadınız ve kaç yaşındasınız?

-Ben Güngör Salih Tüzemen, 72 yaşındayım.

İş yeri adresiniz nedir?

-Arasta çarşısındayız. Buraya kurulduk, eski yıllardan beridir, yerimizi seviyorum, işlek olan bir çarşı burası o yüzden biraz bu konuda şanslıyım.

Kaç yıldır bu iş ile uğraşıyorsunuz?

-1960’ dan bu yana bu işi yapıyorum, seviyorum, terzilik değerlerini korumaya çalışıyorum, bu iş emek isteyen bir iş ayrıca gönül işidir. Zaten terzilik bana Baba’dan yadigâr olan bir meslek ondan öğrendim, onun izinden gittim ve mesleğini devam ettiriyorum elimden geldiğince de yapmaya çalışacağım.

İşinizi seviyor musunuz? Neden?

-Evet, tabii seviyorum, insan yaptığı, uğraştığı mesleği sevmez mi hiç? Elbette sever, Nedeni ise; küçücük bir kumaş parçasından, ayrı ayrı parçalardan bir bütün ortaya çıkarıyoruz. Yani insan bir şey üretince mutluluk duyuyor, terzilik mesleği de bir şey ortaya çıkarmak için yapılacak en güzel meslek.

Mesleğinize hevesli olan ve öğrenmek isteyenler oluyor mu?

-Hayır, olmuyor, artık o devir bitti, çırak bulamıyoruz bunun sebebi bu meslek eskisi kadar para kazandırmıyor, insanlarda doğal olarak bu meslek içinde yer almak istemiyor. Çok para kazandıran iş istiyor şimdiki gençlerimiz. Ekonomiye yenik düştü bu meslek. Eskiden her beden elbise yoktu, bizlere gelip diktiriyorlar şimdi ise her bedene uygun kıyafet var, insanlar hemen hazır olsun diye terzileri tercih etmiyorlar haklı olarak.

Geçmiş yıllara kıyasla bugünler deki iş potansiyeli arasındaki fark nasıl?

-Eskiden iş çoktu, hatta o kadar çoktu ki insanalar sıra bekliyordu bir kıyafet diktirmek için, şimdi ise çok az gelen oluyor, o potansiyel artık bizde de yok, bizde eskisi kadar aktif değiliz. Biraz da yaşımdan dolayı böyle konuşuyorum, gençken daha hızlıydım, daha üretkendim, değişik modeller ortaya çıkarabiliyordum, o heves yavaş yavaş kayboldu, yine de elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz

Mesleğiniz yok oluyor bu konu hakkında düşünceleriniz nedir?

-Yok, olması gerekiyor, mantıklı olanı bu, insanlar ucuz kıyafet almak var iken terziye gelmez tabii, doğal olanı bu, bir kumaş parasına birkaç tane kıyafet alınabilir, o yüzden artık pek tercih edilmiyoruz.

Bu iş size yeteri kadar para kazandırıyor mu?

-Bu soru eskiden sorulsaydı evet hatta yeterinden daha fazla kazandırıyor derdim,  fakat şimdi kazandırmıyor eskiden yanımız da 3 -4 tane çırak çalışıyordu yoğunluk nedeniyle onlara da belirli bir ücret veriyorduk şimdi ise bizlere kazandığımız ancak yetiyor hatta yetmiyor bazen, dediğim gibi iş oranları çok düştü, insanlar hazır ürünler seviyor, tercih ediyor.

Niksar dışında hangi yerlere ürün gönderiyorsunuz?

-Tabii gönderiyorum, iş oranlarımız eskiye oranla düşse de bu değerlere sahip çıkan kişiler oluyor elbette, bu kişiler sayesinde bu meslek ayakta zaten yoksa şimdiye kadar çoktan biterdi, hala devam ediyoruz bir şekilde, ekmeğimizi kazanıyoruz, Yurt dışına ve ülkemiz içine ürünler gönderiyorum. Şimdiye kadar Yurt dışı olarak Amerika ve Almanya’ ya gönderdim, çok şükür bugünlere bizleri ziyaret ederek mesleğimizin hangi boyutlarda olduğunu sorguladığınız için teşekkür ediyorum, sizlere de başarılar diliyorum” dedi.

Niksar’da bitmek üzere olan Terzilik mesleğini halen yapan insan sayısı az, gençlerden bu mesleği yapan birkaç kişinin olduğu ifade ediliyor.

1960 yılında mesleğe başlayıp 59 yıldır Terzilik mesleğini yapan ve 72 yaşına rağmen halen Terzilik mesleğini yapan Güngör Salih Tüzemen  (Terzi Güngör) gençlere örnek olacak çalışmalar yapıyor.

Niksar Arasta Çarşısında hizmete devam eden Terzi Güngör ustanın yanına başka meslektaşları ile de sohbetler yapıp yaptıkları mesleğin inceliklerini ve yaşadıkları anılarını yazmaya devam edeceğiz.

Terzi mesleği ustaları ile röportaj yapan ben Gülçin Çıtak ve meslektaşlarım,  mesleklerin içinde olan insanlarla sohbet yapmayı sürdüreceğiz.