Cemalettin Bilgin

SAHAYA YANSIMAYAN KREDİLER!

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan ülkemizin daha çok üretim yapması için yaptığı mücadele ne kadar hayat buluyor?

Biz küçük ve orta ölçekli esnaflar olarak banka faizlerinin düşmesinden son derece memnunluk duyarken; kredi faizleri düşüyor, düştü sözleri ile avunuyoruz!

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan “faizler düştü, işletmelerimiz düşük faizle kredi alacak daha çok üretim yapacak, daha çok üretim yaparken daha çok insana iş verecek aş verecek” dese de, banka kredileri küçük ve orta ölçekli esnaflara verilmiyor!.

Yaşanan krizlerin sahaya yansımasından dolayı pek çok sektör çeşitli şekillerde sıkıntı yaşamaya devam ediyor!.

Söylenen sözler sahaya yansımadığı müddetçe kim ne söylerse söylesin, sahaya yansımayan bir sistemin söz konusu esnaf grupları tarafından karşılık görmemektedir.

Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıları gören ve bilen Hükümet her alanda çeşitli çalışmalar yapsa da, sahaya yansımayan hiçbir çalışmanın bir anmalı kalmıyor!.

Kredi faizleri düşüyor, Kredi limitleri yükseliyor ama Küçük ve Orta ölçekli işletme sahipleri bu düşük kredilerden faydalanamıyor.

Bankalarda Krediler kullanılıyor ama, paraya ihtiyacı olmayan, ülkemizdeki Döviz artışlarına neden olan büyük işletmelere veya sermaye ihtiyacı olmadığı halde bankaların vermiş olduğu düşük faizleri  alıp, yüksek para kazandıran Dövizlere yatıranlara krediler veriliyor, iş ve istihdam sağlayacak olan işletmelere verilmiyor.

Hükümet söylediği sözlerin hayat bulmasını istiyorsa,  verdiği düşük faizli kredilerin mutlaka hayat bulması için işi sıkı takibe almalı, sıkıntıya düşmüş işletmelerin ayağa kalkması, yeni istihdamların yaratılması için bankaların kullandırdığı kredilerin doğru işletmelere gitmesini sağlamalıdır.

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan; “faizi düşürdük, tek rakamlı faiz uygulaması başladı, krediler işletmelere gidecek işsizlik azalacak, yatırımlar çoğalacak” dese de bu sözlerin sahaya yansımadığını görmek mümkündür.

Banka müdürleri kendilerine verilen kredi yetkisini sıkıntılı işletmelerin ayağa kalkması için kullandırmaktan öte, ekonomik durumu iyi olan kredi kullanma ihtiyacı olmayan kişi veya işletmelere düşük faizli kredilerin kullanılmasını sağlıyorlar!

Hükümet “banka faizlerini düşürdüm” sözlerini ifade ederken, yüksek faizle bankada parası olanların tepkisini ve hatta muhalefet patilerinin eleştirilerini alırken  halk arasındaki şu sözlerin hayat bulmasını sağlıyor; “NE İSAYA NEDEN MUSAYA YARANAMADI”.

Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan “düşük faiz” düşüncesinin hayat bulması için ciddi risklere girmekte, karşısında ciddi para babalarının tepkisine neden olan sistemin hayat bulması için mücadele ederken, yapılan mücadelenin hayat bulmaması nedeniyle, “düşük faizle esnafa kredi veriyoruz” sözleri karşısında küçük ve orta ölçekli, yani sıkıntı yaşan esnaflar tarafından da; “hani biz kredi alamıyoruz, bankalar küçük esnafa krediyi vermemek için kırk dereden kırk Su getirtiyor” diyerek sıkıntıları ı ortaya koyuyor.

İşin özü de, sözü de şudur.

Ortada sıkıntı vardır, sıkıntıları  çözmek için Hükümet gerekli çalışmaları yapıyor, sıkıntıların atlatılması içinde, devlet imkanları ölçüsünde kredi imkanları sunuyor.

Devlet krediyi bedava vermiyor verilen kredilerin geri  dönüşü söz konusudur, Cumhurbaşkanımız gerekli her açıklamayı yaptı, alınacak kredi ile esnaf borçlarını ödeyecek, işletmesi ayakta kalacak ekonomik sıkıntılardan dolayı hiçbir işletme çalışanını çıkartmayacak imkanlar ölçüsünde yeni alınacak personel olunca bu ülkemizde işsizliğin azalmasına da bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır.

Hükümetin sıkıntı içinde olan esnafa kredi imkanı açmasındaki en önemli nedenlerden bir tanesi ekonomik olarak artık hareket etme imkanı olmayan iş sahipleri borçlarını ödesin, devletin kurumlarına veya şahıslara olan ödeme planları bozulmasın, icralık durumları var ise onları ödesin ve hatta 2500 TL lik icra borçları var ise onu da devlet üstlenmiş oluyor.

Hükümet bu kadar imkan sunduğu halde sahaya bu sunulan imkanlar yansımayınca , işletmeler can çekişmeye devam edecek, pek çok işletme kapanmakla yüz yüze kalacak ve işsizlik ordusu ortaya çıkacaktır!.

Hükümetin sunduğu imkanları, sıkıntılı esnafa sunmayan devlet bankaları incelenmelidir!.

Şunu net ifade etmek gerekir.

Küçük ve orta ölçekli hiçbir işletme iş olsun diye Bankadan Kredi kullanmaz, kullanılan Banka kredileri bedava değil, alınan kredinin geri ödenmesi olacağı için ihtiyacı olmayan esnaf banka kapısını çalmaz!!!!

Biz bunları neden yazıyoruz?

Hükümetin verdiği destekler ve kredilerin çoğu sahaya yansımıyor.

Hükümet “Kredi verdim, imkan sağladım” diyor ve konuşuyor, ama alamayan esnaf haberleri dinleyince şaşkınlık yaşıyor; “Cumhurbaşkanı güzel konuşuyor da esnaf ve sanatkar krediyi kullanamıyor ki?, bugün işimi görmeyen hükümetten banane” diyor ve sonuç malum!!!!

Bizler var olan sıkıntıları ortaya koyuyoruz.

Bizler yazmaz isek, vatandaş derdini anlatacak siyasetçiyi göremez ise, anlatacak imkanlar olmayınca, iş farklı mecralara dönüşüyor.

Bugün var olan sıkıntıyı “yokmuş” gibi göstermek, herkese zarar verir.

Dünya yanarken ülkemizde bu yangından zarar görecek, ülkemiz yanarken doğal olarak esnaf ve sanatkarda sıkıntıya düşecek.

Demek istediğim şudur ki! Sıkıntı bir Kar Topu gibi, yuvarlandıkça sıkıntılar büyüyor, sıkıntıların büyümemesi için Hükümet Kar topunun büyümeden sıkıntıların giderilmesini istiyor!.

Bazen yazı yazarken sıkıntıya düşüyoruz.

Yaşanan sıkıntıları anlatmak gerekir, anlatırken de sağı solu kırıp yıkmadan sonuca gitmek gerekiyor.

Yazıyı yazarken kırıp dökmemek için gayret gerekiyor.

Bakalım esnafın sesine kulak verecek olacak mı?

Günümüzde esnaflık yapmak kadar zor bir iş yok!.

Sırtını bir yerlere dayayanın işi sanırım güzel gidiyor ama, sıradan kendi halinde hayat mücadelesi veren esnaf ve sanatkarın işi gerçekten zor!.

Günün Sözü; Dilinizden doğru, gönlünüzden mehamet, aklınızdan adalet eksik olmasın.”

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.