Küresel Piyasalar Tepetaklak: Asya ve ABD’de Sert Düşüşler

ABD’deki Satış Dalgası Asya Piyasalarını Vurdu
Küresel piyasalarda ABD’de Cuma günü başlayan satış dalgası, haftanın ilk işlem gününde Asya piyasalarında daha da şiddetlendi. Bu hafta, dünya genelinde borsalarda büyük kayıplar yaşanırken, tahvil piyasalarında ralli yaşanıyor. ABD’de Nasdaq vadelileri yüzde 6’ya varan düşüş gösterdi.

ABD'deki Satış Dalgası Asya

Faiz Politikası ve Jeopolitik Gelişmelerin Etkisi

ABD Merkez Bankası (Fed)’in faiz indirimlerinde geç kaldığı algısı ve çeşitli jeopolitik gelişmeler, küresel hisse senedi piyasalarında satış baskısını artırıyor. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin bekleneni karşılamaması, ABD ekonomisiyle ilgili endişeleri derinleştirdi.

Uzman Görüşleri ve Ekonomik Beklentiler

Pershing Square’in kurucusu Bill Ackman, sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede, Fed’in faiz artırmakta geciktiği gibi, faiz indirimlerinde de geç kaldığını belirtti. Goldman Sachs ekonomistleri, ABD’de önümüzdeki bir yıl içinde resesyon ihtimalinin yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseldiğini, ancak işsizlikteki artışa rağmen bu riskin sınırlı olduğunu ifade ettiler.

Wall Street ve Asya Borsalarındaki Hareketler

Cuma günü Wall Street endekslerinde yaşanan sert düşüşler, yeni haftanın ilk gününde de devam ediyor. Nasdaq 100 vadeli endeksinde kayıplar yüzde 2,5’in üzerinde. Asya’da ise Japonya’nın Topix ve Nikkei 225 endeksleri, zirve seviyelerinin yüzde 20 altına düşmeye ve ayı piyasasına girmeye yakın. Topix vadeli endeksinde yaşanan kayıplar, devre kesicilerin devreye girmesine neden oldu. İhracatçı şirketlerin hisseleri, yenin dolar karşısında yüzde 2’den fazla değer kazanmasıyla birlikte sert düşüşler yaşadı. Güney Kore borsasında da benzer şekilde devre kesiciler devreye girdi.

Tahvil Piyasalarında Hareketlilik

Tahvil piyasaları ise Fed’in müdahale edeceği beklentisiyle hareketleniyor. Citigroup ve JPMorgan, Eylül ve Kasım aylarında Fed’den 50’şer baz puanlık faiz indirimleri beklediklerini duyurdu. Tahvil yatırımcıları ise yıl sonuna kadar yaklaşık 5 çeyrek puana eşdeğer bir faiz indirimi bekliyor, bu da son üç toplantıda 50 baz puanlık indirimlerin gündeme gelebileceğine işaret ediyor.

ABD Tahvil Getirilerinde Düşüş

Tahvil rallisi, ABD 10 yıllık tahvil getirisini Aralık ayından bu yana en düşük seviye olan yüzde 3,8’e düşürdü. Kısa vadeli 2 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi ise geçen hafta 50 baz puan düşerek yüzde 3,9’un altına geriledi. Bu seviyeler, küresel finans krizinden bu yana görülmemişti. ABD işgücü verileri sonrası Cuma günü yüzde 0,7 düşüşle kapanan Bloomberg Dolar Endeksi, bu sabah zayıf seyrini sürdürüyor.

Küresel piyasalarda yaşanan bu dalgalanma, yatırımcıları temkinli olmaya zorlarken, piyasa uzmanları önümüzdeki günlerde Fed’in alacağı kararların piyasalar üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.