KIYMETLİ BİR SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİ 500 MİLYON DOLAR EĞİTİME DESTEK

Kırgızistan Manas Üniversitesi öğretim

Kırgızistan Manas Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr.  Cengiz Buyar ile Yeşil Niksar gazetesi ve Yörenin Sesi Canik gazeteleri sahibi Cemalettin Bilgin TÜRK Cumhuriyetleri ve Türkiye’nin TÜRK Cumhuriyetlerindeki izlenimleri hakkında Yeşil Niksar gazetesi ve Cemalettin Bilgin’in Facebook sayfasından canlı yayın gerçekleştirdi.

Kırgızistan Manas Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr.  Cengiz Buyar ile yapılan sohbet söyleşisi 1 saati geçen sürede gerçekleşti.

Kırgızistan Manas Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr.  Cengiz Buyar  sohbetinde önemli açıklamalarda bulundu. Cemalettin Bilgin sohbete başlarken; “hocam yurt dışında yani Türk Cumhuriyetlerinde Türkiye’ye   karşı halkın ilgisi nedir, ülkemize bakışları nasldır? Diye sorduğunda,   Buyar; “Cemalettin bey Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz yurt dışında yani Türk Cumhuriyetlerinde çok güçlü, özellikle ülkelerde halkın Türkiye’ye ilgisi o kadar fazlaki bunu nasıl anlatayım bilemiyorum, hangi Türk Cumhuriyetine giderseniz gidiniz, Türkiye’den geldiğinizi öğrendiklerinde size olan samimiyetleri ve yakınlıkları bizleri bile şaşırtmaktadır, Türk olmaktan gurur duymamak elde değil” diyerek cevap verdi.

Bilgin; “peki hocam Kırgızistan Manas üniversitesi ve kendiniz hakkında kısa bilgi verebilirmisiniz?”

Buyar; tabiki. Niksar’lıyım yurt dışında Niksar’lı olduğumu her fırsatta dile getiriyorum, 21 yıllık yurt dışı hayatımda çok güzel anılarım oldu, Kırgızistan’da yaşamaya başladım ve Üniversite de göreve başladıktan sonra sürekli Türk Cumhuriyetlerini ziyaret etmeye çalıştım. Manas Üniversitemizin temelleri 1995 yılında atılmış ve 1997 yılında sayın Süleyman Demirel tarafından açılmıştır, Üniversitemizde 6000 bin öğrenci bulunmaktadır, son 20 yıl içinde Üniversitemizi çok ciddi desteklerin verildiğini ifade etmek isterim, Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz bugüne kadar Üniversitemize 500 milyon Dolar harcadığını düşünürseniz, ülkemizin yurt dışındaki bir Üniversiteye ne kadar önem verdiğini görmek mümkün, Üniversitemizde, Kırgızca, Türkçe ve Rusça öğrenim görülmektedir, ayrıca İngilizce, Almanca ve Çin’ce dillerde okulumuzda  öğretilmektedir” dedi.

Bilgin; “hocam maşallah Üniversitede çok diller öğretilmesi mükemmel, peki Üniversiteye olan ilgi nedir?, ülkemizden okumaya gelen öğrenciler varmıdır?” Buyar; “Cemalettin bey okulumuzda 6000 bin öğrenci eğitim yapmaktadır, Türkiye’ye ayrılan kontenjan bulunmaktadır, okulumuz yıllık 1000-1200 öğrenci almaktadır, okula müracaat 8000 den fazladır, her geçen yıl okulumuza olan ilgi ve alaka fazlalaşmaktadır tabi ki okulun belli bir kapasitesi olduğu için fazla öğrenci alamıyoruz, her dilin öğretmeni kendi dillerindeki ülkelerden gelmektedir, şunu da ifade etmek isterim Kırgızistan’da Anadolu Kız Meslek Lisesi bulunmaktadır, bu okulda 2000 öğrenci eğitim yapmaktadır, Yunus Emre Enstitüsünün kurulması ile birlikte Kırgızistan’daki Türk okullarının sayısı daha da güçlü hale gelmiştir, Maarif okullarının açılması, TİKA nın yaptığı çalışmalar halkın taktirini kazanmaktadır. Okulumuzda 11 Fakülte ve 2 Yüksek Okul bulunmaktadır, okulumuzun Kültürel faaliyetleri çok fazladır, sizlere taktim ettiğim TÜRK DÜNYASI MASALLARI  kitabı yaptığımız kültürel çalışmalardan bir tanesidir” dedi. Bu heyecanlı ve güzel sohbet devam ederken Bilgin; “hocam kitabınız çok değerli bana hediye ettiğiniz bu kitaptan iki tane daha istiyorum, bir tanesini sayın Valimiz Ozan Balcıya, Vali bey Tokat’ta mükemmel bir Kütüphanelerin kurulması ve halkın kitaplara olan ilgisini artıran ciddi çalışmalar yaptı, diğer kitabı da Milli Eğitim Bakanımız Tokat’lı olması dolayısı ile  ona takdim etmek isterim inşallah bu imkanı buluruz, TÜRK DÜNYASI MASALLARI kitabının çok kıymetli bir eser olduğunu okuyan herkes görecektir, bizler bugüne kadar Türk Dünyasından koparak bugünlere geldik, orada yaşadıklarınızı ikinci kez heyecanla dinliyorum ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin yurt dışındaki görüntüsü beni heyecanlandırdı” dedi.

Kırgızistan Manas Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr.  Cengiz Buyar; Cemalettin bey ben teşekkür ederim böyle bir imkanı bizlere sunduğunuz için, TÜRK DÜNYASI  MASALLARI kitabımızda 30 masal bulunmaktadır, Türkiye Türkleri, Kırgız Türkleri, Kazak Türkleri, Azerbaycan Türkleri, Türkmen Türkleri, Altay Türkleri, Hakas Türkleri, Uygur Türkleri, Özbek Türkleri, tatar Türkleri” olarak seçilen masallardır, her ülkenin masallarında mutlaka çok benzerlikler bulunmaktadır, yaptığımız çalışmalar zaten Türk Dünyasının bir birlerini daha iyi tanıması ve kaynaşmasına katkı sağlamak için yapılan çalışmalardır, inşallah elimde var ise iki değerli insana kitaplarımızı imzalayarak vermek isterim, yok ise de Kırgızistan’a gittiğimde göndermekten mutlu olacağım” dedi.

Bilgin; ya hocam Türk dünyasındaki bu kıymetli çalışalar ve devletimizin eğitime verdiği önemi sizlerden öğrenmekten gurur duydum, ülkemizde son aylarda tartışılan pek ok konuya konuşmalarınızda açıklık getirmeye çalıştınız, aslında sohbetimiz Kırgızistan da Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin manas Üniversitesine yaptığı yatırımlar ve sizlerin çalışmalarını dinlemek iken yaşanan süreçleri de içine alan sohbetinizden heyecan duyduğu ifade etmek isterim” dedi.

Kırgızistan Manas Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr.  Cengiz Buyar; “Cemalettin bey yurt dışında ilk eğitim kurumu olarak Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi kurulması ile birlikte Türk Cumhuriyetlerindeki okulların açılması hız kazandı, dünyada en çok konuşulan diller içinde Türkçe’nin ne kadar önemli olduğunu yurt dışına çıkınca görmeniz mümkün, hangi şehre giderseniz gidiniz mutlaka otobüste veya toplu taşıma araçlarında mutlaka bizim Türkçemizi konuşan bir insanı görürsünüz , Türk Cumhuriyetlerin de halk şunu her zaman ifade etmektedir. “ TÜRK ATANIN BALALARIYIZ diyerek bizlere olan ilgi ve alakalarını her daim ifade etmektedirler, Sovyetler Birliği 1991 yılında yıkıldıktan sonra 5 Türk Devleti 11 devletin kurulması ile birlikte farklı bir dünyanın ortaya çıktığını görüyoruz, aslında şunu ifade etmek isterim, ülkemizin Misakı Milli sınırlarının dışında, gönül Coğrafyasının da olduğunu asla unutmamak gerekir, ülkemizin gönül Coğrafyası o kadar geniş ve zengin ki, bunu yurt dışında yaşayan bir Türk  insanı olarak gururla ifade etmek isterim.  Son günlerde ülkemizde tartışılan konular içinde Afganistan’ın olduğunu görüyoruz, Afganistan ve Suriye’den kopmanız mümkün değil, bakınız  ABD Afganistan’da 20 yıl kaldı, askeri güç kullandı ama gönülleri fet edemediği için, 20 yıldan sonra askeri gücün yeterli olmadığını görüyoruz, ABD nin kendi ülke sınırlarında bir sıkıntı yaşamamasına rağmen, ülkelerini güvenliği bakımından kendi sınırlarını Afganistan’a kadar uzatması gelecek bakından önemli olduğunu ifade etmek isterim. Bizim ülkemizin sınırları da Misaki Milli sınırlarının dışında Gönül Coğrafyasının olması doğaldır ve  böyle olmalıdır, Suriye de, Afganistan da olmak zorunluluğu vardır, sizler gönül Coğrafyasına sahip olamazsanız, gelecek onlu yıllarda dünyada ayakta kalma şansınız olamaz” dedi.

Bilgin; “hocam ülkemizdeki siyasi kısır çekişmeler yüzünden ülkemizin yurt dışındaki çalışmalarını göremez olduk, sohbetiniz gerçekten mükemmel he heyecan dolu, yurt dışına çıkmayan, dünyadan habersiz olan insanlar ülkenin gerçeklerini görmeden aleyhte konuşmalar yapıyor, bunlarda ülke gerçeklerini görülmesine mani oluyor, sohbetinizden dolayı çok teşekkür ederim” dedi.

Kırgızistan Manas Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr.  Cengiz Buyar; “Cemalettin bey biraz önce ifade ettiğim gibi Türk dünyasındaki Gönül Coğrafyası çok önemlidir, devlet adamları bazen siyaseten anlaşamaya bilirler ama, Türk milletinin, Türk halkının gönül Coğrafyasını fet etiğinizde sınırlarınızın çok uzaklara ulaştığını, milyonların sizlere karşı ilgi ve alakalarının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor” dedi.

Bilgin; “peki hocam 21. Yüzyıl Türk Dünyasının yılı olarak ifade edebilirmiyiz?” Buyar; “dediğim gibi Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz Türk Dünyasında yaşayan insanların gönül Coğrafyasına girmiştir, hangi ülkeye giderseniz gidiniz Türkiye’ye olan ilgi mükemmeldir buda Gönül Coğrafyasının gücünü ve büyüklüğünü gösterirken, devlet yöneticilerinin de daha dikkatli ve duyarlı olmalarını zorunlu kılmaktadır. Gelecek yıllar tabiki Türk Dünyasının yılı olacaktır, bu kaçınılmazdır, bu duygu ve düşüncelerimle, bu güzel sohbeti yapma imkanı verdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

Yeşil Niksar gazetesi ve Yörenin Sesi Canik gazeteleri sahibi Cemalettin Bilgin; “hocam çok teşekkür ederim, birinci sohbetimizdeki heyecanı ikinci sohbette de yaşadım, heyecanlı bir sohbet oldu, dinleyicilerimize de teşekkür ediyorum, bizleri Türk Dünyasının içine götürdünüz, müthiş keyif aldım, inşallah gelecek senede buluşmak üzere sağlık ve mutluluklar dileri yolunuz açık olsun” dedi.

Bilgin daha sonra canlı yayında TÜRK DÜNYASI MASALLARI kitabı ile birlikte hatıra resmi çekildiler, canlı yayından sonra bir süre daha sohbet eden Kırgızistan Manas Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr.  Cengiz Buyar gazeteden ayrıldı, Cumartesi günü Niksar’dan ayrılarak Kırgızistan2a hareket edeceğini ifade etti.