İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ NİKSAR’DA KUTLANDI

Niksar’da “12 Mart İstiklal

Niksar’da “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 101. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı” düzenlendi.
Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda Niksar İmam Hatip Ortaokulu tarafından düzenlenen programa Niksar Kaymakamı İlhami Doğan Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan Niksar İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Gökhan İnce ve Sivil Toplum Kuruluşları öğretmen, öğrenciler ile veliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşma Okul Müdürü Mehmet Gözalıcı tarafından yapıldı. Gözalıcı konuşmasında’’ Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşımız 12 Mart 1921 tarihinde bugün TBMM tarafından Milli Marşımız olarak kabul edildi.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yıldönümü. 1921 yılında yapılan yarışmaya katılan 724 şiir arasından Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı eser, TBMM’de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşımızın ilk iki kıtası protokol gereği bestelenmiş olarak okunur.

Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921′de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı ve İstiklal Harbi’ni verecek olan Türk Ordusu’na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif’in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.
Onun için ona yazılmış bir şiiri okumak istiyorum.
Ey istiklal şairi, dilim sözüm Akif’im
Ruhumun tercümanı, canım özüm Akif’im.

Her hecen bir ilhamdır, her mısran ruha candır,
Bir gönül çağlayanı, bir kutlu heyecandır.

Can buldu kelimeler, kaleminle doğruldu                               
Tevekkülle sıvandı inancınla yoğruldu.

Hayat insan ve mekan, aruzla geldi dile
Hüzün kanatlarıyla güfte oldu bülbüle.

Bir mersiye bir ağıt, bir destandır şiirin
Bir ilahi yakarış, bir dermandır şiirin.

Sonsuza akan ırmak, baş eserin safahat
İman ihlas aksiyon, pırıl pırıl bir hayat.

Ey Akif büyük üstat, şiirin abidesi
Eserin milletinin, ruhunun gül destesi.

Yüreğin güle hasret, aşık dertli bülbüldü
İnancın mısra mısra, safahata döküldü.

Çanakkale seninle, yeniden destanlaştı
Mehmetçik şahadetle aklaştı bayraklaştı.

Seyredip arşa doğru, şüheda uçuşunu
Muştuladın onlara Peygamber avuşunu.

Göz yaşı milletinin acısında ahında
Bir çınarı büyüttün Tacettin dergahında.

Örnek oldun ders verdin arifane halinle
Bentleri yıkan ırmak sel oldun kaleminle.

Tevazu anıtlaştı seninle dile geldi
Bir minare misali göklere tek yükseldi.

Zalime karşı duran mazlumun dili sensin
Gerçeği haykıran ses iyinin eli sensin.

Zalimlerin zulmünü yüzüne haykırarak
Sahte medeniyetin maskesini yırtarak.

Çığlık çığlık haykırdın susmadın korkma dedin
Her zaman ve her yerde milletin önündeydin.

Kulak verdik sesine seni okuduk andık
Fazilete sarılıp kör uykudan uyandık.

Tarih vatan ecdadım bayrağım seninleyiz
Cennette açan güller şüheda el eleyiz.

Doğruya iyiliğe güzele yürüyoruz
Yolunda Asımlarla el ele yürüyoruz.
Sönmedi sönmeyecek milletimin yıldızı
Söylüyoruz coşkuyla istiklal marşımızı.

Konuşmama son verirken Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve İstiklal Şairimiz merhum Mehmet Akif’i şükran ve minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad olsun.
‘’Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’’ dedi.

Programda, Oratoryo ve İstiklal Marşı ile ilgili öğrenci gösterilerinin ardından müzik dinletisi sunuldu ve şiirler okundu.
Niksar Kaymakamı İlhami Doğan ödül töreni öncesinde kısa bir konuşma yaparak, şunları dile getirdi; arkadaşlar programda emeği geçenlere teşekkür ederim, Mehmet Akif Ersoy istiklal Marşını yazdıktan sonra ; “Allah bir daha İstiklal marşını yazdırmak nasip etmesin” demiş olsa da İstiklal Marşının içinde bulunan pek çok hadiseyi halen yaşıyoruz, ülkemiz etrafında yaşanan olaylara bakınca bunun halen devam ettiğini görürüz, ayrıca burada şunu ifade etmek isterim, Kurtuluş Savaşını ve Çanakkale savaşlarını yaşamış bir milletin evlatları ve torunları olarak son günlerde ilçemizde yaşanan Yağ alma kuyrukları ve feryatları bizlere asla yakışmamıştır, ülkemizde ve şehrimizde asla ne yağın nede başka ürünlerin sıkıntısı söz konusu değildir, birileri yalan sözleri ortaya atıyor, bazı insanlarımızda buna inanarak sanki sıvı Yağda kıtlık olacakmış gibi alış alış veriş yaparak kendi evlerinde stok yapmaları insanlarımıza yakışmamaktadır, Kurtuluş Savaşını yapan atalarımızın yaşadıklarını asla unutmamak gerekir, bu düşüncelerimi özellikle burada paylaşmak istedim, bizler gençlere ve çocuklarımıza örnek olmak zorundayız” dedi.
Kaymakam İlhami Doğan’ın konuşmasından sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen okullar arası yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.


Ödülleri Niksar Kaymakamı İlhami Doğan, Belediye Başkanı Özdilek Özcan, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Gökhan İnce öğrencilere ödüllerini verdi, program son buldu.